Afvallen als je glutenvrij eet

funny-excercise-chewing-W630Afvallen, diëten, gezond eten, bewegen… Ja lieve lezers het is januari en ik heb hetzelfde voornemen als vorig jaar: een paar pondjes er af. Hoe doe ik dit terwijl ik ook glutenvrij eet, ik vertel het je in deze blog.

Het is weer de 15e van de maand dus tijd voor #wijbloggenglutenvrij. Samen met andere glutenvrije bloggers schrijf ik over hetzelfde onderwerp. Deze maand het onderwerp ‘Afvallen/ aankomen als je glutenvrij eet’.

Funny-Weight-loss-Cartoon-W6302Aankomen gaat bij mij als een fluitje van een cent, ik eet wat ik lekker vind en dan flinke hoeveelheden en ik kom aan. Afvallen/ op gewicht blijven is voor mij een uitdaging, dus daar wil ik het in dit artikel graag over hebben. Ik ben gezond, leef mijn leven lang al glutenvrij, maar moest als kleuter naar de diëtiste omdat ik te dik was in plaats van voor coeliakie. Rond mijn 11e was ik weer vrij stevig. Ik jojode een beetje heen en weer, mijn lengte veranderde natuurlijk ook dus het trok elke keer bij. Rond mijn 15e was ik uitgegroeid qua lengte. Helaas lette ik toen totaal niet op mijn gewicht…

Funny-How-To-Lose-Weight-1622

Ik ben zo’n zeven jaar geleden flink afgevallen. Op dat moment had ik me een bak discipline waar ik nu nog tegenop kijk. Ik had een doel voor ogen: in een jaar 12 kilo afvallen en dat lukte. Hoe me dit is gelukt en hoe dit ging, lees je in het artikel ‘Gezond glutenvrij afvallen‘.

Ik moet zeggen dat ik op sommige momenten doorsloeg. Ik was obsessief bezig met afvallen. Dronk liters water, telde alle calorieën die ik binnenkreeg en was heel secuur met het volgen van het dieet.

Regelmatig krijg ik reacties en berichtjes/ mailtjes over afvallen als je een glutenvrij dieet volgt. Toen ik die blog vorig jaar februari schreef, zat ik (weer) helemaal in de gezond leven, veel bewegen en afval modus. Als ik ergens zin in heb en de drive en motivatie vind dan ga ik er ook voor. Soms voor langere tijd of mijn hele leven, soms maar voor even… Met afvallen heb ik een haat/ liefde verhouding.

Discipline
Afvallen vind ik iets bijzonders. Je lichaam transformeert naar een slankere versie van jezelf. Ik vond het gaaf om af te vallen, ik zag de vetjes minder worden, mijn lichaamsvormen beter uit komen en de kilo’s letterlijk verdwijnen. Maar phoe het kostte veel moeite en energie en enorm veel DISCIPLINE. Ik ben een bourgondiër in hart en ziel. Ik HOUD van eten. Ik vind het een van de leukste dingen om te doen. Eten is mijn grote liefde, koken mijn passie en etentjes met vrienden en familie één van de dingen die ik het liefste doe. Als ik met voedsel bezig ben, ben ik in mijn element.

how-to-lose-weight

Soms ken ik tijden dat ik alles eet wat naar mijn bekkie staat, elke avond chips, chocola of iets anders lekkers, één lekker glaasje wijn (of meer). En dan ineens gaat de knop om en krijg ik weer die discipline van zeven jaar geleden. Ik vind het lastig!

Inmiddels weeg ik nu zo’n 7 à 8 kilo meer dan het gewicht wat ik zeven jaar geleden behaalde. Eigenlijk precies zoals februari vorig jaar. Rond de zomer was ik 2 á 3 kilo lichter en toen kwam het er langzaamaan weer bij. Nu wil ik definitief 5 kilo er af.

Toen ik zeven jaar geleden zoveel afviel, besloot ik nooit dik te worden. Eigenlijk wilde ik altijd op mijn streefgewicht blijven. Helaas is dat niet gelukt, maar die extra 8 kilo die ik nu ‘meezeul’ misstaan me niet, ik kan het hebben (als ik dat over mezelf mag zeggen). Ik ben inmiddels 26 jaar en mijn lichaam is in balans. Het puppyvet is weg, mijn gezicht is niet meer zo bol als vroeger en ik heb mijn rondingen waar ik trots op ben. En toch wil ik die paar kilootjes afvallen en strakker zijn. Puur om wat wat speling te hebben en omdat ik mijzelf dan prettiger voel in bikini.

losing-weight-funny-quote

Bye bye chips en Tony’s
Dus probeer ik weer zo gezond te eten als vorig jaar februari en snoep ik doordeweeks ‘s avonds niet meer, of zo minimaal mogelijk (2 stukjes pure chocola in plaats van een hele reep Tony’s). In het weekend mag ik van mezelf chips (één bakje in plaats van de halve zak) en chocola (ja ook Tony’s, maar geen hele reep). Doordeweeks eet ik ontbijt, lunch en diner en gezonde tussendoortjes. Ik drink alleen, koffie, thee of water (met bubbels), ik neem bijna nooit frisdrank (al jaren niet meer) alleen bij friet of pizza (dan ben ik toch al slecht bezig en gun ik mezelf dat). Ik ben geen fruitliefhebber, maar eet dit nu wel en ga het meer waarderen. Andere tussendoortjes die ik neem: een glutenvrije krenten-/mueslibol, glutenvrije energiereep, suikervrije ontbijtkoek, rijstwafel met dun laagje pindakaas, gekookt ei, hand nootjes.

Ik probeer zoveel mogelijk puur te eten en veel eiwitten te nuttigen zodat ik me vol voel. Ik heb nogal snel trek en mijn bloedsuikerspiegel is snel laag. Ik weet inmiddels: hoe meer suiker of vette producten ik eet, hoe meer ik er naar hunker. Als ik het niet eet, heb ik er ook minder zin in. Het is een kwestie van discipline, soms kan ik die beter opbrengen dan een andere keer. Inmiddels heb ik die discipline weer aardig te pakken. December (voor mij een vreetfestijn, zie het eetdagboek) is achter de rug en ik móet weer gezond en minder eten. Ik wil niet aankomen en me dik voelen (ik weet dat ik dat niet ben, maar als je broek niet dicht wil…), ik wil me gezond voelen en slank zijn zonder er elke keer aan te denken mijn buik in te houden op foto’s.

IMG_8296In beweging blijven
Wat ik sinds vorig jaar februari wel heb volgehouden, is sporten: ik doe nu twee keer per week drie kwartier Xco. Thuis sporten houd ik niet vol, dus ga ik nu twee keer in plaats van één naar de sportschool, ik heb een groep mensen om me heen nodig om gemotiveerd te worden. Wel probeer ik  genoeg te bewegen, veel wandelen, trap pakken als dat kan. Sinds augustus heb ik mijn hondje Wollie, daar wandel ik nu ook elke dag mee. Straks loop ik naar een vriendin die 2 kilometer verderop woont, dus 4 kilometer in totaal, zo pak ik ook mijn beweging.

hc8hj1Gezond glutenvrij als levensstijl
Het is en blijft lastig, maar ik doe mijn best. Gezond en goed eten is een levensstijl, jojoën is niet ok, maar dit vergt discipline.  Rust, reinheid en regelmaat, daar probeer ik me zoveel mogelijk aan te houden. Dan lukt gezond eten ook beter. Soms zijn de verleidingen te groot en ik vind dat ik best eens lekker flink mag (vr)eten. Het leven duurt maar even dus geniet. Een gezond lijf is belangrijker dan slank zijn. En dat zullen velen van jullie die de schade die gluten heeft aangericht aan hun lichaam met mij eens zijn. Maar toch ga ik er weer vol goede moed tegenaan zodat ik me lekker in bikini voel!

Zijn jullie bezig met afvallen of aankomen? En hoe doen jullie het?

Benieuwd wat de andere glutenvrije bloggers schrijven over ‘Afvallen/ aankomen als je glutenvrij eet’. Zij doen mee: creatiefglutenvrij.wordpress.comwww.deglutenvrijeman.nlwww.glutenfreefavourites.com,
glutenvrijemama.nlikbenglutenvrij.nllaurienis.commainlymarlot.nlrijstwafel.wordpress.com,
storiesofacoeliac.com
thedutchceliac.com

Ook leuk om te lezen

10 Comments

 1. Ooit 10 kg afgevallen, dat ging toen redelijk makkelijk: kleinere porties, veel, heel veel sporten, begeleiding door fysio en diëtiste.
  Dat was nog in mijn pre-gv tijd. Inmiddels eet ik qua hoeveelheden nog altijd hetzelfde, maar dan glutenvrij, zit ik in een ongunstige leeftijdscategorie oftewel de overgang, en zit ik weer bijna op het gewicht van voordat ik die 10 kg eraf had :-(

 2. Glutenvrij afvallen lijkt me zoooo lastig, maar gelukkig geef ik niet veel om wat er op de weegschaal staat. Ik ben al ontzettend blij dat ik me veel beter voel dan voor dat er Coeliakie bij me geconstateerd werd.

 3. Ik ben nog maar net begonnen met een glutenvrij en lactose vrij dieet. Na veel onderzoeken en veel wanhoop is de kogel eindelijk door de kerk: coeliakie en lactose intolerantie. Ik vind het op dit moment moeilijk omdat ik het gevoel heb niets meer te mogen en daardoor en mede door mijn heftige klachten de afgelopen jaren, weeg ik amper 50 kilo bij een lengte van 170. Ik ben dan ook bij dat ik deze site heb gevonden. Dit jaar staat voor mij in het teken van aankomen en wennen aan mijn nieuwe levensstijl…

  • Miss Glutenvrij

   Heel veel sterkte en succes! Het is even wennen, maar je mag nog genoeg lekkere dingen! Als je maar gezond bent.

 4. hoi, ik heb sinds oktober 2013 coeliakie. mijn broertje had het al in 2008, dus we waren er al bekend mee. sinds ik het dieet heb, ben ik 10 tot 15 kilo aangekomen. we zijn ook al naar een diëtist geweest, maar die deed ook niet veel. hoe komt het dat ik zo dik ben geworden en wat kan ik er tegen doen?

  Groetjes Megan

 5. Je lichaam heeft niet voor niets trek in beppalde voeding. Als je veel zin in chocolade hebt, heb je waarschijn een magnesium tekort. En door het drnkien van sole kun je je behoefte aan zoute chips balanceren. En alle glutenvrij producten worden gemaakt van snelle koolhydrate, waardoor je bloedsuiker flink uit blans gaat. Mijntip is eet zo weinjg mogelijk van deze producten en eet meer groente en fruit en volkoren basmatirijst. Want bij een lage bloedsuikerspiegel wil je lichaam maar 1 ding: eten en snel!! Dat hou je niet vol met discipline. Je instinctieve neiging is sterker dan je wilskracht. Wees dus slim in de keuze van je voeding ipv wilskrachtig en gedisciplineerd.

 6. Ik moet bekennen dat ook ik het niet meer weet. Van alles geprobeerd. Al jaren. Nu 7 jaar in de overgang en ik weet het niet meer. Ben 8kg kwijt. Verder komt het niet. Er wordt gezegd dat ik teveel rijstwafels eet. Ga nu proberen om een soort van eetlijst voor mezelf te maken. Enieuwe om zoveel mogelijk ook de suikers te laten staan. Misschien kom ik dan verder?

  • Miss Glutenvrij

   Wat vervelend! Teveel rijstwafels lijkt me sterk daar zit bijna niks in. Ik zou eens met een diëtiste gaan praten als ik jou was.

 7. Astrid

  Dank je wel voor jouw reactie. Ik heb mij laten vertellen dat er te veel aan hypoglykemie in zit. Dat kan je suikerspiegel op en neer laten gaan. Geen idee of dat zo is. Wel probeer ik nu meer af te wisselen. Dat is sowieso goed lijkt mij. Dank je wel Harmke!

 8. Sinds ruim een half jaar (april 2016) Coeliakie geconstateerd gekregen. Sindsdien ben ik minimaal 15 kilo aangekomen.. Probeer heel erg weer op gewicht te komen en mij beter in m’n vel te zitten. Helaas werkt dit gewoon nog niet. Ik baal wel ontzettend dat ik zo aangekomen ben! Ik ga voor mijzelf een eetdagboek bij houden en sport al wel twee keer per week in de sportschool. Toen ik nog geen coeliakie had lukte het mij wel om gezond ‘beter’ te eten. Nu moet ik die controle weer krijgen om dingen te laten staan of te vervangen. Het is een strijd voor mij.

  Zulke blogs doen mij goed! Bedankt Harmke :)

Comments are closed.