Ask Miss Glutenvrij #4

In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem bij de comments en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden.

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig  vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 25 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Voor een examenproject ga ik met een grote groep mensen 3 weken naar een soort jeugdherberg in Portugal. Het is de bedoeling dat er 5 dagen in de week avondeten verzorgd wordt en dat je het in het weekend zelf moet weten. Heb jij toevallig tips hoe ik dit het beste kan voorbereiden? Je snapt dat ik het liefste al mijn eigen eten wil meenemen maar dat dit denk ik niet gaat. Ik ben ontzettend bang dat dit voor mij 3 weken hell worden in plaats van plezier omdat ik het best lastig vind om buiten de deur te eten, laat staan in Portugal waar ik nog nooit geweest ben.
Ik snap dat je tegen die drie weken opziet. Het is ook best lang! Is er een aanspreekpunt dat deze activiteit coördineert? Je zou daar eens mee kunnen gaan praten.

Lees onderstaande artikelen eens, ik hoop dat ik je daarmee kan helpen:

Vrij regelmatig krijg ik de volgende vraag of een vraag in dezelfde trant: Ik heb al jaren last van buikpijn en ben al heel vaak naar de huisarts geweest. De ene keer zegt hij dat ik een luie darm heb en de andere keer een prikkelbare darm of dat ik ee pijn verzin. Vaak heb ik last van heftige buikpijnen, opgeblazen gevoel en erge vermoeidheid. Zou dat coeliaki kunnen zijn? En hoe kom ik daarachter?
Mijn antwoord is hier altijd hetzelfde op: Het zou kunnen, maar dit soort vragen moet je echt aan een medisch specialist vragen. Vraag anders een doorverwijzing naar een maag-darm-lever-arts. Die kan je vast verder helpen.

Het volgende stukje staat ook op mijn ‘contact pagina’:

Ik ben geen arts/ diëtiste
Regelmatig krijg ik (vrij specifieke en persoonlijke) vragen over coeliakie/ het glutenvrije dieet, deze zal ik niet beantwoorden. Ik wil benadrukken dat ik geen arts ben en wil je aanraden medische vragen te stellen aan je (huis)arts. Vragen over het glutenvrije dieet kun je het beste stellen aan een diëtiste. De Nederlandse Coeliakie Vereniging kan je in contact brengen met een diëtiste. Klik hier voor meer informatie.

Ik heb een zoontje met coeliakie. Ik volg je blog ook. Supergoede tips! Er staat veel over eten. Maar ik vroeg me af of jij ook wat weet over lijm en verf en dat soort knutseldingen. Hij is 2 en wil ook lekker knutselen. Ik weet dat SES een goed merk is, maar als ik in een winkel sta, twijfel ik vaak om iets te kopen. Er staan geen ingrediënten op… Heb jij tips voor ons?
De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft op hun site een heel handig overzicht staan met glutenvrije knutselmaterialen. SES is daar inderdaad één van, maar er zijn er gelukkig nog veel meer. Ik zou zeggen: print het overzicht uit en neem dit mee als je naar de winkel gaat. Het overzicht vind je hier.

Wanneer je niet zeker weet of het product dat je wilt kopen glutenvrij is, kunt je ook contact opnemen met de fabrikant of de NCV. Zij kunnen je dan de informatie verstrekken.

Stel je vraag het liefst bij de comments, dit is het meest overzichtelijk voor mij. Ook doe ik mijn best vragen via social media of via mail zoveel mogelijk te beantwoorden. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden. 

Ook leuk om te lezen

5 Comments

  1. Ik zou mensen met de tweede vraag adviseren om om een bloedtest te vragen (ttg-antistoffen). Huisartsen weten helaas vaak nog te weinig van coeliakie…

    • Miss Glutenvrij

      Dank je wel voor je aanvulling Mirjam. Ik vind het heel lastig een goed antwoord te geven op dit soort vragen. Maar je hebt gelijk. Veel artsen weten helaas te weinig.

  2. Ik hoop toch echt dat huisartsen tegenwoordig heel wat wijzer zijn dan de mijne ruim zeven jaar geleden: “oh, af en toe een snee brood mag best …..”

  3. Ik zou ook zeker een test naar coeliakie aanvragen als je veel last hebt van buikpijn. Het kán een prikkelbare darm zijn, maar ook coeliakie of nog iets anders. Misschien is dit artikel dat ik eens schreef ook handig voor de mensen die de 2e vraag stelden:http://www.storiesofacoeliac.com/informatief/pds-of-toch-coeliakie/

    Ik leg daar uit hoe vaak PDS voorkomt en hoe vaak coeliakie. En hoe de diagnose PDS gesteld mag worden. Oh ja, als je het niet goed vindt dat ik het linkje zo plaats dan moet je het maar even zeggen den wijzigen Harmke :)

Geef een reactie