Franse Frietjes McDonald’s zijn glutenvrij!

product_detail_477x355px_grote_franse_frietjesVorige week kwam AD.nl met het nieuws dat Franse Frietjes van McDonald’s 14 ingrediënten zouden bevatten waaronder gehydrolyseerde tarwe. Zijn de frietjes van de Mac dan wel glutenvrij? Ik zocht het voor jullie uit. 

Vorige week plaatste AD.nl het volgende artikel over de Franse Frietjes van McDonald’s.

Frietjes McDonald’s bestaan uit liefst 14 ingrediënten

Ze hebben overal ter wereld dezelfde smaak en ze zien er ook overal hetzelfde uit: de frietjes van McDonald’s. Hoe krijgt men dat voor elkaar? Een belangrijk ingrediënt is wel degelijk de aardappel. Maar het is slechts één van de veertien bestanddelen.

Grant Imahara, gastheer van McDonalds werd door ‘Mythbusters’, bezocht in de frietfabriek van McDonald’s in de Amerikaanse staat Idaho om er het productieproces te ontrafelen. Lees de rest van het artikel hier.

De Franse Frietjes zouden volgens het artikel bestaan uit 14 ingrediënten en ‘gehydroliseerde tarwe’ bevatten. Tarwe?!!! De alarmbellen gingen rinkelen en van een aantal van jullie ontving ik ongeruste berichtjes:

´Heb je dit artikel al gezien? Daar schrik je toch van? Wat denk je? Geen frietjes meer eten bij de Mac?
En ik was nog wel hoopvol na je bericht over glutenvrije broodjes bij de Mac….´

en

´Onderstaand artikel staat op ad.nl. Betekend dit dat de frietjes zelf ook al niet glutenvrij zijn?´

en

´Toch gluten? Gehydrolyseerde tarwe. ´

Op onderzoek uit
Hier moest ik iets mee. Naar mijn weten, zijn de Franse Frietjes van McDonald’s glutenvrij. Ik eet ze al jaren en heb nooit ergens last van gehad. Ook tijdens mijn rondleiding in McDonald’s Hoorn tijdens de uitreiking van het eerste glutenvrije broodje kreeg ik Franse Frietjes ,die hadden ze mij echt niet gegeven als er gluten in zit. Ook staat op hun site en app dat het allergeen ‘gluten’ niet in de Franse Frietjes zit.

mac
Klik op het plaatje voor een grotere versie. Bron

Kijk maar, er staat geen groen puntje bij ‘Gluten’ en ook geen groene o. Er zouden dus zelfs geen sporen van gluten in Franse Frietjes kunnen zitten. Ik zocht contact met het hoofdkantoor en ontving het volgende bericht terug.

Dag Harmke,

Hartelijk dank voor je vraag. Goed dat je ons informeert. Ik kan jou en je lezers geruststellen. We hebben hier vorige week veel vragen over gekregen en hierbij tref je onze reactie aan, die we met pers en gasten delen: 

De ingrediënten die in Europa worden gebruikt, verschillen van de ingrediënten in andere delen van de wereld zoals de Verenigde Staten.

Wij willen allereerst met je delen dat onze Franse Frietjes waar ook ter wereld altijd voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. McDonald’s Nederland maakt voor de levering van haar Franse Frietjes gebruik van haar Europese productieketen (44% van de aardappelen komt overigens uit Nederland) en voldoet wat ingrediënten betreft aan de strenge Europese Wetgeving.

De Franse Frietjes die in Nederland worden verkocht, zijn gemaakt van echte aardappelen (ras Innovator). De Franse Frietjes bevatten 5 ingrediënten:

 • Aardappel (innovator)
 • frituurolie
 • dextrose (een natuurlijk suiker)
 • bakpoeder
 • zout 

Proceshulpstoffen:

 • Een zeer kleine hoeveelheid E900 (0,00001%), een ingrediënt dat doorgaans in de voedselindustrie in frituurolie wordt gebruikt om het schuimen van de olie tegen te gaan bij het frituren van producten in restaurants.
 • Een zeer kleine hoeveelheid citroenzuur( 0,00015%)

De Franse Frietjes die in Nederland worden verkocht, worden gebakken in een 100% plantaardige frituurolie (een combinatie van zonnebloem- en raapzaadolie) en voldoen in alle opzichten aan de kwaliteitseisen die onze gasten van ons mogen verwachten. 

Ik vertrouw erop dat ik je hiermee heb geholpen.

100% glutenvrij
De Franse Frietjes van McDonald’s Nederland zijn dus 100% glutenvrij! Ik hoop dat ik met dit artikel jullie bezorgdheid, twijfels en vragen heb weg kunnen nemen.

Discussies over het wel of niet eten van voedsel van McDonald’s beëindig ik bij deze. Daar gaat het niet om in dit artikel. De vraag is: Zijn de Franse Frietjes van McDonald’s glutenvrij? Antwoord: Ja.

Ook leuk om te lezen

13 Comments

 1. Bedankt voor het uitzoeken, Harmke! Nu vraag ik me alleen weer af of ze over de rest van de wereld glutenvrij zijn. Mac Donalds is soms toch gewoon handig om even snel iets te eten.. Ik zit op dit moment in Australië en heb ze al gegeten zonder klachten maar ben toch wel benieuwd! Enig idee of dit ergens te vinden is?

  • Miss Glutenvrij

   Graag gedaan. Vraag het de manager van het restaurant. Vaak is er wel een allergenenlijst. Geniet van je reis!

 2. Dat is fijn. Goed dat je het hebt uitgezocht.
  Wat betreft het buitenland weet ik dat de frietjes in Duitsland ook glutenvrij zijn maar niet altijd apart worden gefrituurd en dus bestemt kunnen zijn. Er is op Duitse coeliakiefora altijd veel discussie over. Het verschilt per filiaal dus je moet het daar even vragen.

 3. Dat is fijn. Bedankt voor het uitzoeken.
  Ik weet dat de frietjes in Duitsland ook glutenvrij zijn maar soms worden gefrituurd in olie waar ook gluten in gebakken worden. Dat verschilt per filiaal, altijd weven vragen dus.

 4. Feit blijft dus dat er ingredienten in zitten die ze niet vermelden. oke 7 ipv 14.

  Overigens heb ik de vraag al eerder neergelegd bij mc hoe het kan dat wij in NL de enige gv friet heb.Omliggende landen hebben geen gv friet bij de mc.

 5. Vreemd dan dat ik een paar weken geleden hier bij de Mc patatjes wilde halen en ze die niet konden verkopen aan mij omdat ze niet glutenvrij zouden zijn. Lekker verwarrend. Ik gok het er maar niet meer op. Teveel onduidelijkheid.

  • Miss Glutenvrij

   Je bent echt verkeerd geïnformeerd, maar ik snap dat dit heel verwarrend voor je is. Je zou eventueel hierover een vraag kunnen stellen aan McDonald’s.

 6. Pingback: Ask Miss Glutenvrij #11 - MissGlutenvrij.nl

Geef een reactie