Glutenvrije monchoutaart

Deze zeer smaakvolle glutenvrije monchoutaart kan iedereen maken! In dit artikel deel ik het recept van lezeres Bianca.

Bianca stuurde me een mailtje of ik de glutenvrije monchoutaart ken, zij maakt ‘m graag voor haar 9-jarige nichtje met coeliakie. Ja die ken ik zeker! Mijn moeder maakte ‘m vroeger altijd met verjaardagen. Hij is makkelijk te maken en de taart is super lekker. Ik heb het recept nog nooit op mijn site gedeeld, zag ik. Bianca was zo lief haar recept te delen.

Voor de bodem gebruikt Bianca glutenvrije speculaasjes van Schär. Je kunt hiervoor ook andere glutenvrije koekjes gebruiken. Járen geleden toen er nog vrijwel geen glutenvrije producten te koop waren, maakte mijn moeder de bodem met baby Liga’s of Glutafin biscuitjes. Neem dus wat je lekker vindt en voor handen hebt.

Ingrediënten (voor 8 a 10 personen)

  • 2 pakjes monchou (totaal 200 gram)
  • 500 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje slagroomversteviger (Dr. Oekter)
  • 1 pak glutenvrije speculaasjes van Schär (of andere glutenvrije koekjes)
  • 1 blik kersentaartvulling (2 blikken voor een nog mooiere taart)
  • 100 gram suiker
  • 125 gram (room)boter

Bereidingstijd: 10 minuten
Wachttijd: 6 uur

Voorbereidingen

Leg de monchou een paar uur van tevoren uit de koelkast zodat deze zacht kan worden. Gebruik een springvorm van 24cm en bedek deze met bakpapier.

Werkwijze glutenvrije monchoutaart

  1. Maak de koekjes met een stamper/ keukenmachine zo fijn mogelijk.
  2. Smelt de boter in een pannetje op matig vuur, deze mag niet bruin worden.
  3. Voeg de boter aan de kruimels toe en meng dit door elkaar.
  4. Verdeel het mengsel in de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel.
  5. Zet de springvorm in de koelkast.
  6. Voor de vulling: Klop de slagroom met wat suiker en de slagroomversteviger stijf.
  7. Klop ook de monchou even samen met de vanillesuiker.
  8. Voeg de slagroom en de monchou samen en klop dit ook even door elkaar.
  9. Doe het mengsel in de springvorm en laat zo’n 6 uur in de koelkast staan.
  10. Pas wanneer je de taart gaat serveren doe je de taartvulling er bovenop.

Dank je wel voor het delen Bianca. Ik krijg meteen zin de taart weer eens te maken, want oh ik ben zo dol op monchou. Heb je ook een fijn glutenvrij recept dat goed in de smaak valt en je graag wilt delen? Je mag me altijd mailen (info@missglutenvrij.nl) of een berichtje sturen via Facebook.

Maak jij wel eens een monchoutaart en hoe maak jij ‘m?

Ook leuk om te lezen

7 Comments

  1. Gister deze taart gemaakt en vandaag aan het bezoek voorgeschoteld. Iedereen wilde het recept, dus dank je wel dat je het geplaatst hebt, tis een toppertje! Ik heb alleen een kleinere vorm gebruikt (20cm) en de suiker door zoetstof vervangen, omdat de glutenmevrouw ook diabetes heeft en ik dus zo min mogelijk suiker wilde gebruiken.

    • eveline

      Welke zoetstof gebruik je dan, want ik kan ook niet tegen zoetstoffen.

  2. Mijn ervaring met glutenvrije koekjes is dat ze zo kruimelen. Blijft de bodem in dit recept goed stevig zoals met normale koekjes?

    • Miss Glutenvrij

      De bodem blijft stevig. Ik heb ze nooit met glutenkoekjes gemaakt, maar door de boter bindt het.

  3. Ik vind het vooral wel veel slagroom. Heb hem net gemaakt. Ben benieuwd.

    • Miss Glutenvrij

      Wat zit erin dan wat gluten bevat? Ik zie alleen gemodificeerd zetmeel en dit is glutenvrij. Als het tarwe bevat, moet dit erbij staan.

Geef een reactie