Hapjes & Snacks Recepten Taart & Gebak

Glutenvrije soesjes

Soesjes zijn de ideale basis voor heel veel lekkere hapjes. Afgelopen kerst maakte ik perfecte glutenvrije soesjes. In dit artikel deel ik mijn recept.

Bovenstaande foto maakte ik van mijn bevroren soesjes die ik sinds kerst bij mij in de diepvries heb liggen. Soesjes zijn namelijk perfect om in te vriezen.

IMG_8029In mijn verslag Kerst 2014 liet ik deze foto zien. Mijn super goed gelukte soesjes. De bedoeling was dat ieder drie soesjes at, maar ze waren zo lekker dat ik er geloof ik wel acht heb gegeten. Op jullie verzoek deel ik het recept dat ik gebruikte voor deze soesjes.

Ingrediënten

 • 75 gram roomboter
 • 75 gram Mix C Schär (ander glutenvrij bloem kan denk ik ook wel, maar deze lukt sowieso)
 • 3 eieren
 • 150 ml water

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng de boter met het water aan de kook. Roer tot de boter is gesmolten. Neem de pan van het vuur en voeg het meel in een keer toe. Roer met een houten lepel tot het deeg loslaat van de pan. Zet de pan terug op laag vuur en roer tot het deeg begint te glanzen. Neem de pan van het vuur en laat zo’n 3 à 4 minuten afkoelen. Roer de eieren één voor één door het deeg. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige helemaal is opgenomen.

Pak een spuitzak met gladde mond.  Spuit hiermee zo’n 30 toefjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de soesjes in de voorverwarmde oven in zo’n 12 à 13 minuten goudbruin en gaar. Open nooit tussendoor de ovendeur! Laat de soesjes zo’n 5 minuten afkoelen in de uitgeschakelde oven. Laat ze vervolgens afkoelen op een bakrooster.

Zoete vulling
Met kerst belegde ik de soesjes met mascarpone, lemon curd en een stukje mango. Daaroverheen strooide ik poedersuiker. In één woord: goddelijk!

De soesjes die nu nog bij mij in de diepvries liggen, wil ik hartig vullen. Want zoals ik als schreef: soesjes zijn de ideale basis voor lekkere hapjes.

Hoe vul jij je soesjes het liefst?

11 Comments Add New Comment

 1. mandy says:

  De hartige kun je bv vullen met een mengsel van roomkaas en geraspte oude (geiten) kaas.(glutenvrij) Op smaak maken met een klein beetje peper.(kan ook met een klein beetje kerriepoeder) En de soesjes met een spuitzak vullen.

 2. AN says:

  Als je dit recept gebruikt om er moorkoppen (dubbele toeven) van te maken, hoelang moeten ze dan bakken.

 3. Debby says:

  Hoe kan je de soesjes het beste vullen? Gewoon opensnijden of met een spuitzak in het soesje spuiten?

 4. Nines says:

  Ik heb vier keer soesjes gebakken. Gisteren 3x en vandaag 1x. Alle keren mislukken ze. GRRR
  Tips?
  Ze worden mooi bruin. In de oven rijzen ze. Maar als ik ze er uit haal en opensnijd zit er van binnen vieze dikke laag. Net of het niet gaar is ofzo. Zelfs na 20 min oven.

 5. Nines says:

  Ik denk hetelucht. Volgens mij heeft mijn oven geen functie van boven- en onderwarmt. Wel Boven met hetelucht, maar kom helemaal geen onderwarmte tegen..

  kan het ook zijn dat ik misschien de eieren niet in de pan mee moet roeren, maar het beslag eerst in een kom moet doen en daarna in de pan? Zie op internet filmpje dat iedereen het uit de pan haalt en dan in een beslagkom. Ik doe gewoon de eieren bij in de pan (nadat ’t wat is afgekoeld wel).

 6. warner says:

  ik begrijp wel waarom verschillende mensen moeite hebben om soesjes met dit recept te krijgen…. beetje bakpoeder erbij misschien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *