Project: Glutenvrije candybar creëren deel 1

Hoe zou een glutenvrije candybar gevuld met heerlijke macadamia noten smaken? Niels en ik gaan de uitdaging aan en creëren onze eigen candybar.

Ik eet graag samen met Niels, een kok en vriend van me. Allebei hebben we een grote passie: eten. Niels vertelde me laatst dat hij een video had gezien over de (stinkend rijke) familie Mars. Mars, inderdaad net zoals de candybar.

horse snickers

Wisten jullie dat de candybar Snickers (een creatie van het Mars imperium) vernoemd is naar het favoriete paard van deze familie? Ik ben dol op Snickers! Die heerlijke chocola, chewy binnenkant, zachte karamel en knapperige pinda’s. Jammie. We praatten wat over candybars en zo opperde ik het idee:

Hoe zou het zijn een Snickers te eten, maar dan gevuld met macadamia noten in plaats van pinda’s?

Woah, sounds like heaven! Daar moesten Niels en ik wat mee. Dus besloten we onze eigen, uiteraard glutenvrije, candybar te ontwikkelen mét macadamia noten. Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik een candybar ga maken. Niels en ik experimenteerden een tijdje terug met het maken van chocoladesmaken: verse munt, superfruits en amaretto met amandelen. De chocolade callets heeft hij in huis, maar wat heb je nodig voor om je eigen candybar te maken? We gingen op onderzoek uit

Ter voorbereiding keken Niels en ik nog een keer de video over de Mars fabriek, waar ook Snickers en M&M’s worden gemaakt.

En zo ging het er ruim 60 jaar geleden aan toe in de Mars fabriek. Mooi he.

Om te bepalen hoe onze candybar moet smaken, kochten we zoveel mogelijk glutenvrije candybars of chocolade die er iets van weg heeft. Het ging ons er om, te bepalen hoe de structuur en vorm moet worden van onze bar.

IMG_8876Van links naar rechts: Snickers, Nuts, Rolo, Bros en Côte Dor met nootjes vulling. Allemaal glutenvrij.

Na een klein proefsessie en het aandachtig bestuderen van de chocola kwamen we tot het plan een Snickers-achtige candybar te maken, maar dan dus met macadamia noten. De vulling moet lekker chewy zijn zoals in Snickers en Nuts.

Via mijn grote vriend Google vond ik een recept voor het maken van Homemade ‘Snickers Candy Bar’.

>>Het recept vind je hier.<<

Kijk, dat moet lukken. Het enige wat wat minder makkelijk te verkrijgen is, is gecondenseerde melk. Maar daar kon Niels wel aankomen.

IMG_8887Gecondenseerde melk: check.

Give the bar a name
Een candybar zonder naam kan natuurlijk niet. En als Snickers vernoemd is naar het favo paard van de familie Mars dan kan alles. De twee ingrediënten die het meest naar voren moeten komen in onze bar zijn macadamia noten en chocola, wat voor naam past daarbij? Inmiddels hebben we een korte naam bedacht die lekker bekt en internationaal uitspreekbaar is. We houden ‘m nog heel even geheim… Als de bar is gelukt, presenteren we ‘m graag.

Al onze test-chocola en macadamia noten die we al hadden ingekocht zijn inmiddels op. Die laatste slaan we dus pas in op het moment dat we de bar gaan maken, ik ben bang dat ze anders weer snel op zijn ;). Binnenkort gaan we aan de slag om ons candybar plan verder uit te werken. Gaat het ons lukken een heerlijke glutenvrije candybar te maken met macadamia noten?

Wordt vervolgd…

Zijn jullie op dit moment bezig met een creatief food project? En zo ja, waarmee precies?

Ook leuk om te lezen

12 Comments

 1. barbara koster-sommer

  Ben benieuwd!
  Gecondenseerde melk is gewoon bij de Albert heijn te krijgen hoor! :)

 2. Kijk ook even naar bonbons maken met een nougat vulling volgens mij kan je dan ook leuke ideeën opdoen.

  Dulce de leche (gekookte gecondenseerde melk) kan je ook vervangen door nougat namelijk. Vind ik veel lekkerder ;)

 3. Toevallig gisteren een rol Rolo in mijn handen gehad en deze is niet geheel glutenvrij. Althans, de verpakking meldt dat het sporen van gluten kan bevatten.

  • Miss Glutenvrij

   Dat klopt Gerry. Maar ik eet dit wel (heb er ook een stukje over geschreven op de Veelgestelde vragen pagina). Er zit immers geen gluten in de ingrediënten, kans op gluten inname is nihil en anders sowieso onder de codex.

 4. Trouwens……. wel een top idee die macademia noten, wordt alleen wel een prijzige candybar denk ik.

  • Miss Glutenvrij

   Thanks! Ja dat denken we ook. Eerst maar eens de eerste bar maken.

  • Miss Glutenvrij

   Klopt! Leek ons alleen een mindere combi met macadamia ;).

Geef een reactie