Glutenvrije Roomboter appeltaart

Voor een flinke punt glutenvrije appeltaart mag je me ’s nachts wakker maken. Graag deel ik het recept van de glutenvrije roomboter appeltaart die ik laatst bakte.

Ik kon me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst een punt appeltaart at. In een opwelling kocht ik een zak Elstar appels, terwijl ik eigenlijk nooit zo een appel eet. Maar warm of in een gerecht vind ik ze zalig. De hoogste tijd dus om met die appels een appeltaart te bakken. Ik bakte de taart voordat ik op bezoek ging bij mijn vader en zijn vriendin. Met een flinke klodder slagroom op onze ook flinke punten hebben we lekker zitten smullen.

Ingrediënten  (Voor 6 à 8 personen)

  • 200 gram Mix C Schär + iets extra
  • 150 gram roomboter + iets extra
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 groot ei
  • 30 gram rozijnen
  • +/- 4 appels (Jonagold of Elstar)
  • 40 gram suiker (voor vulling)
  • 1 ruime theelepel kaneel

Werkwijze glutenvrije roomboter appeltaart

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onder). Wel de rozijnen in heet water. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Komt de boter uit de koelkast, verwarm deze dan 20 seconden in de magnetron. Doe de boter, mix C, 100 gram basterd suiker en 1 ei in een kom. Mix met de deeghaken of met de hand tot een mooi glad deeg. Gebruik een springvorm van 24 cm doorsnee. Bekleed de bodem met bakpapier en besmeer de zijkanten met roomboter. Bekleed de vorm met het deeg. Hou een deel over voor de bovenkant van de taart.

Schil de appels en snij in partjes. Mix de rozijnen, suiker en kaneel door de appels. Stort het appelmengsel in de springvorm. Bestrooi het aanrecht met wat meel. Rol het overige deeg met een deegroller en snij hier stroken uit. Leg deze over het appelmengsel. Besmeer het deeg met ei. Zet de springvorm 50 minuten in de oven.

Foto 01-03-15 13 18 59Mooi is ie hé.

Foto 01-03-15 13 19 35

Ook leuk om te lezen

40 Comments

  1. Yardena

    Ik heb deze appeltaart vandaag gemaakt….en hij was toch lekker!!!! Ik ben fan!!! En mijn dochter Jente van bijna twee heeft er ook van gesmuld! Zij heeft namelijk een tarwe, pinda, noten en kiwi allergie dus ben heel blij met dit recept. Bedankt!

    • Saskia Van Veen Batenburg

      Lekker recept wel 50 graag Finax glutenvrij meel gebruikt om het minder plakkerig te maken en 2 eieren. Anders kreeg ik het niet van mijn handen en uitgerold. Ook uur laten rusten, maar hij smaakte heerlijk

  2. Heleen Jongepier

    Heerlijke taart. In het begin viel hij uit elkaar, maar na 2 dagen was hij goed snijdbaar. Ik had half-om-half boekweitmeel en rijstemeel gebruikt en een theelepel xanthaangom toegevoegd.

  3. Ik zocht altijd een recept aar een lekkere appeltaart. En wat ben ik blij dat ik deze vind. Ik ben 12 jaar en ik heb een glutenallergie. Ik zoek altijd naar lekkere recepten op internet. En deze website is perfect. Bedankt! ♥♥♥
    Kaoutar

  4. Kun je dit recept ook met glutenvrij meel maken?
    Of waar kun je Mix C Schär kopen?

    groetjes

  5. Super leuk ga het morgen met mijn beste vriendin proberen! Ik ben 13 en vind dit echt een geweldige site om lekkere glutenvrije recepten te vinden (ben namelijk al 5 jaar glutenvrij).

    Heel erg bedankt voor de geweldige recepten!

    XX Em

  6. Hij staat hier nu in de oven, ik ben heel benieuwd hoe hij smaakt.
    De vorige keer had ik een ander recept gebruikt en toen werd hij wat droog en viel makkelijk uit elkaar.
    Ik ben benieuwd naar deze!

  7. Deeg was onhandelbaar, heel plakkerig.
    Wat deed ik verkeerd, heb het gedaan zoals in recept beschreven.

    • Miss Glutenvrij

      Wat jammer Anja. Nu is glutenvrij deeg sowieso wat anders. Volgende keer wat extra bloem?

  8. Kan je hiervoor ook glutenvrije broodmix gebruiken?
    Ik ga het recept zeker uitproberen!

    • Miss Glutenvrij

      Ik zou geen broodmix gebruiken, maar een all purpose mix of mix voor koekjes en cake bijvoorbeeld.

  9. Hallo!
    Wat ia de diameter van deze taart?
    Een gewone taart blik vorm?
    Ga morgen zelf aan de bak maar twijfel bij alles enorm.

    Alvast bedankt!
    Groetjes

    • Miss Glutenvrij

      Kan je ook niet tegen lactose? Ik eet juist graag roomboter, veel beter dan halvarine.

  10. Anda Negrea

    Super recept , ik heb het net gemaakt !!! Het zooooo lekker !!! Bedankt ??

  11. Ik heb deze taart vorige week ook gemaakt en lactosevrij gemaakt door ipv roomboter, kokosolie te gebruiken. Mix C was hier ook niet aanwezig, dus de universele bakmix van Peaks gebruikt. Echt, het resultaat…! ?
    Toen ik een hap had genomen, had ik meteen spijt dat ik hem mee had genomen naar m’n familie, hij was meteen op namelijk! Echt de lekkerste appeltaart ooit!!
    (Kan ik een foto toevoegen?)

  12. Pingback: Recept: Glutenvrije appeltaart - MissGlutenvrij.nl

  13. Kan ik , omdat ik dit voor de eerste keer lees, een appeltaart in de MAGNETRON, maken? Heel graag even een reactie Dank, geert.

  14. Schär… kom op! Verkapte reclame dit. Neem boekweit, rijstmeel, amandelmeel. Heerlijk!

    • Miss Glutenvrij

      Niet iedereen heeft daar zin in of kan dat en een kant-en-klare bloem is dan heel fijn.

  15. De taart is echt heel erg lekker! Deeg was erg plakkerig dus heb veel meer meel moeten gebruiken om het werkbaar te maken. Heb het gemixt met amandelmeel wat een erg lekkere combi is met appel. Mjammie! Dit recept is een blijvertje!

  16. Ik heb deze taart vanmiddag gebakken, maar het deeg is na het bakken vrij droog (het valt uit elkaar als je het aanraakt). Is er een manier om dit wat meer te voorkomen? Waarmee het ook minder droog is in de mond? Of hoort dit bij de glutenvrije appeltaart? Ben benieuwd!

    • Miss Glutenvrij

      Glutenvrij is meestal wat droger. Je kunt een deel meel vervangen door amandelmeel en eventueel wat vocht bij het deeg doen.

  17. Klinkt heerlijk! Ga het vandaag maken. Kun je boekweitmeel 100% vervangen voor de Schar mix of moet ik er dan nog iets aan toevoegen?

  18. Hi Miss Glutenvrij,
    Is het met gezouten of ongezouten roomboter?
    Alvast bedankt!

Geef een reactie