Glutenallergie

glutenallegieWisten jullie dat glutenallergie niet bestaat? Niemand is allergisch voor gluten. Heh, wat zegt Miss Glutenvrij nu? Ja het is echt waar. Lees snel verder voor de uitleg. 

Glutenallergie. Ik moet zeggen dat ik dit woord echt nooit, maar dan ook nooit gebruik. Vroeger bestond dit woord volgens mij ook niet. De laatste jaren hoor ik het steeds vaker. Laatst vroeg iemand die ik recent leerde kennen of ik over glutenvrij eten blog omdat ik een ‘glutenallergie’ heb. Ik antwoordde voor het gemak maar met ja, maar wist je dat glutenallergie helemaal niet bestaat? Op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging staat:

De term glutenallergie wordt veel gebruikt, maar glutenallergie bestaat niet. Je kunt wel allergisch zijn voor tarwe. Dit heet een tarwe-allergie, maar dit komt maar zelden voor.

Intolerantie
Ik heb coeliakie ook wel glutenintolerantie genoemd. Ik ben intolerant voor gluten.

Bij intolerantie voor een stof reageert een persoon met een ongewone lichamelijke reactie op het contact met die stof, terwijl diezelfde stof bij anderen gewoonlijk geen bijzondere reactie veroorzaakt. 

Etymologie: Intolerantie betekent “onverdraagzaamheid” (Latijn: tolerantia = dulden, verdraagzaamheid). 

Ik ben intolerant voor gluten, mijn lichaam reageert hierop, terwijl het lichaam van de meeste mensen niet reageert op gluten.

Op internet vond ik dit handige overzicht. Het geeft een goed beeld van het verschil tussen een allergie en een intolerantie.

allergie intolerantieKlik op het plaatje voor een grote versie. Bron.

Glutenallergie
En toch ben ik blij met het woord glutenallergie. Het woord mag dan wel niet bestaan, het is in één woord duidelijk dat ik geen gluten kan verdragen. Gluten is voor mij gelukkig niet levensbedreigend zoals een allergie wel kan zijn. Een pinda kan voor iemand met een pinda-allergie dodelijk zijn. Ik daarentegen zal wat uurtjes op het toilet doorbrengen en me zwaar beroerd voelen, maar een dosis gluten kan mij niet doden. (De lange termijn gevolgen van gluten op mensen met coeliakie buiten beschouwing gelaten.)

Wanneer iemand vroeger tegen mij zij: ‘Oh dus je bent allergisch voor gluten’, vertelde ik dat ik geen allergie heb, maar dat coeliakie een auto-immuunziekte is en dat ik aan een chronische aandoening lijd. Maar nu antwoord ik op diezelfde vraag braaf ‘ja’. Ik ben blij dat het woord gluten inmiddels vrijwel bij iedereen bekend is. Niet iedereen weet wat gluten inhoudt, maar ze weten van het bestaan. En steeds meer mensen weten wel (grotendeels) wat gluten is en daar ben ik blij om. Ook weet iedereen wat een allergie is. Als iemand met een allergie het (voedsel)product binnenkrijgt/ mee in aanraking komt waar ie allergisch voor is dan geeft dit klachten. Net zoals gluten klachten geeft bij mensen met coeliakie.

Bijna iedereen kent wel een zusje, neefje, buurmeisje, oma, tante die ‘glutenallergie’ heeft. En dat is goed, lang leven de bekendheid. Coeliakie is ook een veel te moeilijke naam. Hoe vaak ik wel niet hoor: ‘oh ja dat is koe-lie-aa-kie he wat jij hebt’, haha. Geen probleem, geeft het maar een naam, en dan vind ik glutenallergie prima.

Gebruiken jullie de term glutenallergie?

Ook leuk om te lezen

17 Comments

 1. Ik gebruik het woord glutenallergie zo min mogelijk maar mijn zoon wel. Onder kinderen is het een veel makkelijker te gebruiken en bekend woord.
  Mijn collega’ noemt Coeliakie trouwens koekelekoeki, moet ik altijd wel om lachen.

 2. Wat mij een beetje stoort meestal is dat mensen bij het woord intolerantie meteen denken dat je wel een klein beetje kunt hebben van hetgene waar je intolerant voor bent. Daarom gebruik ik soms ook gewoon allergie, maar meestal probeer ik uit te leggen wat coeliakie is en wat het op lange en korte termijn doet met m’n lichaam. Maar zolang het duidelijk is dat zelfs onzichtbaar kleine hoeveelheden al te veel zijn is het goed haha! Ik denk dat beide termen de lading niet helemaal dekken, aangezien bij een intolerantie staat dat het immuunsysteem geen rol zou spelen. Dat is bij coeliakie natuurlijk wel zo.
  Hoe mensen coeliakie uitspreken maakt me ook niks uit. In het Grieks is het ook met een k en daar komt de hele term ten slotte vandaan. Ik zeg zelf soms ook voor de grap cooliejakkie (tegen m’n moeder of vriend of zo) haha!

 3. Ik gebruik het allebij niet: Geen allergie en geen intolerantie. Ik vind dat het beiden de lading niet dekt.
  Nee, coeliakie is geen allergie, we kunnen er niet over heen groeien.
  Maar intolerantie dekt de lading ook niet. Immers, glutensensitiviteit is ook een gluten-intolerantie.
  Ik zeg meestal: Ik kan niet tegen gluten, ik heb coeliakie (ja, coeliakie-bewustwording ;-))

  Trouwens, wist je dat ik ooit iemand heb ontmoet met gluten-allergie? Lees het hier: http://ikbenglutenvrij.nl/bestaat-gluten-allergie/

 4. Wat ik verwarrend vind is dat intolerantie ook gebruikt wordt om overgevoeligheid aan te duiden. En dat is wat ik ben: overgevoelig voor alle glutenhoudende granen. Alleen spelt verdraag ik met mate (maar dan wel de zuivere van de natuurwinkel). Ik verdraag ook geen glutenvrij brood waar tarwe in verwerkt zit of havermout dat met tarwe in aanraking is geweest. Eet ik het een keer word ik niet direct doodziek, maar krijg last van mijn gewrichten, vocht vasthouden en van depressieve gevoelens en angsten. Dus eet ik het heel zelden, maar vind het vervolgens lastig uit te leggen aan mijn omgeving wat het nou precies is wat ik heb. Ik merk dat ik daardoor vaak niet serieus genomen wordt. Het is makkelijker als er één term voor is, al is het niet helemaal de juiste.

  Groetjes, Marjon.

 5. De tabel demonstreert precies waarom coeliakie niet in de categorie allergie of intolerantie valt. Het is een autoimmuunziekte, dat is geen allergie of intolerantie.

  1. het immuunsysteem is niet betrokken -> coeliakie is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem is juist wel betrokken -> allergie omschrijving is beter.
  2. de veroorzakers zijn zeer divers -> bij coeliakie is er maar 1 oorzaak, namelijk gluten, dat dat toevallig in meerdere producten zit maakt niet dat er meerdere oorzakers zijn -> allergie omschrijving is beter.
  3. Klachten treden meestal geruime tijd na inname op -> ik ga accuut braken en ik ken mensen die pas de volgende dag last hebben. Beide omschrijvingen kloppen dus niet helemaal.
  4. Grote hoeveelheid of regelmatige inname zijn noodzakelijk -> 1 keer een kom soep waar 5 gr tarwebloem doorheen zit is voldoende om mij binnen uur te laten braken. Ik vind dat geen grote hoeveelheid.
  5. Klopt. Behalve dat tegenwoordig artsen erop gespitst zijn dus het juist wel vaak herkend wordt
  6. Klopt.
  7. Klopt.

  Naar mijn mening is de reactie van Mirjam het beste, die gebruik ik zelf ook; ‘ik kan niet tegen gluten, ik heb coeliakie.’ Als mensen dat niet kennen leg ik gewoon uit dat het een auto-immuunziekte is waardoor ik niet tegen gluten kan (ook niet een beetje). Het valt niet als een allergie of intolerantie te categoriseren dus misschien moeten we dat maar niet proberen. Overigens ben ik het wel eens met Elize dat mensen bij intolerantie denken dat je wel een beetje mag hebben. Bij allergie is die associatie minder.

  • Miss Glutenvrij

   Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Je hebt helemaal gelijk, coeliakie is eigenlijk geen van beide het is iets op zichzelf staande.

 6. Nee ik heb een allergie voor het woord glutenallergie! Mensen gebruiken het vaak in mijn omgeving, maar ik verbeter ze altijd dat het een intolerantie is. Een allergie kan namelijk overgaan, maar mijn intolerantie niet.
  Wat ik overigens wel raar vind, is dat in de omschrijving van intolerantie staat dat grote hoeveelheden en regelmatige inname noodzakelijk zijn, maar dat is bij mij niet het geval.
  Van een slecht-gespoeld glas tijdens het uitgaan word ik al ziek…

 7. Ik gebruik eigenlijk altijd de term Coeliakie zodat mensen altijd de vraag stellen: ‘Wat is dat?’. Dit doe ik zeker in restaurants zodat er geen misverstand ontstaat over dat gluten geen lactose of pinda’s zijn.

 8. Michelle

  Beste
  Dit klopt niet ik heb wel degelijk een gluten allergie. Ik ben zowel op intoleranties als op allergieën gecontroleerd geweest en ik heb echt een allergie op gluten.

 9. Michelle

  beste een allergie kan over gaan als je jong bent en een intoleranties kunnen weg gewerkt worden door middel van een mayer kuur want ik heb dit zelf gedaan ik had intoleranties voor lactose, suiker en aardappelen en deze heb ik allemaal kunnen weg werken maar een allergie zeker op latere leeftijd gaat niet weg

 10. Elvira van den Berg

  Ik krijg eczeem van gluten, of het nu tarwe, rogge of gerst is. Een allergische reactie dus. Vandaar dat ik glutenallergie heb, mijn dochtertje helaas ook.

 11. Hm…afgaand op de criteria in de tabel, ben ik het er niet helemaal mee eens. Ik verdraag namelijk niet de minste hoeveelheid gluten, dus dat er onder ‘intolerantie’ staat dat je er grote of regelmatige inname van nodig hebt om klachten te krijgen, klopt van geen meter. Ook niet bij andere mensen die ik ken die coeliaki hebben. Bovendien zet elke gluteninname een kettingreactie in werking waarbij ontstekingen optreden in gewrichten en waarbij mijn afweer daalt. Ik spreek liever van een auto immuunziekte dan van intolerantie of allergie. Mensen in de horeca nemen het al niet altijd serieus. Doen rustig croutons in je glutenvrije salade of bakken frietjes in dezelfde pan waar even eerder een kroket in lag te borrelen. Als ik het woord ‘intolerantie’ dan noem, denken ze dat ik het dieet volg om af te vallen. Ik noem het dus allergie om duidelijk te maken dat ik niet voor niets dat beetje extra moeite vraag, maar ik ben me er van bewust dat het een auto-immuunziekte is. Het duurt alleen nogal lang om dat uit te leggen en ik vind het ook nogal genant om telkens de ins en outs van het ongemak uit de doeken te doen ;-)

 12. Ik heb het tegenovergestelde: ik heb een tarwe-allergie. Als ik dat zeg dan denken mensen vaak dat ik niet tegen gluten kan :)

 13. Ik weet na een kwartier al of er toch iets van gluten in het eten zat, dan begin ik al last te krijgen, handig en niét handig ;-)
  Handig omdat ik het dan kan gaan melden (zodat het bvb op restaurant volgende keer niet meer voorgeschoteld wordt bij gluten-intolerante mensen) en kan vermijden… Niet zo handig omdat het een heel etentje kan verpesten, ik zwel op (lees: ben plots precies 4mnd zwanger!) en voel me heel slecht!
  Ik gebruik het woord gluten-allergie zelf niet, maar reageer vaak uit ‘gemak’ met JA als mensen het vragen… Mss moet ik het eens wat regelmatiger uitleggen wat ik precies heb, maar daar heb ik niet altijd zin in!
  Zelf zeg ik dat ik coeliakie heb of gluten-intolerantie!

 14. Deze site is fake!
  Dat bestaat namelijk wel.
  Ik heb zelf ook darm klachten en altijd moe. Last van rug en spieren.
  Ik ga wel een test doen om te kijnken wat ik heb.

  • Miss Glutenvrij

   Mijn site is niet fake hoor. Een allergie voor gluten bestaat alleen niet. Dan ben je sensitief voor gluten.

Comments are closed.