10 situaties waarin elke coeliaak zich herkent

cornEen glutenvrij dieet brengt wat bijzonderheden met zich mee. Zo stellen mensen mij al mijn hele (glutenvrije) leven altijd weer dezelfde vragen, kan ik blij worden of juist gefrustreerd van iets waar een ander niks om geeft en houd ik er wat typische eigenaardigheden op na juist omdat ik glutenvrij eet. Ik soms ze voor jullie op in dit artikel. Waarschijnlijk is het een feest der herkenning.

Als je coeliakie hebt en dus glutenvrij eet, herken je je vrijwel zeker in de volgende situaties.

1. Je hebt al 100.000 keer de vraag gekregen wat er met je gebeurd als je gluten eet. 

‘Ehm, ja zullen we het daar na het eten over hebben.’ Net alsof iemand op zo’n onsmakelijk verhaal zit te wachten…

IMG_00872. Je neemt je eigen sojasaus mee naar het sushi restaurant en hebt een eigen lijstje voor jou alleen om je gerechtjes op aan te kruizen. 

Je ziet ‘m hier niet op de foto, maar hij stond gewoon pontificaal op tafel, mijn flesje sojasaus. Ik schaam me niet voor mijn glutenvrije dieet. De bediening doet bij mij nooit moeilijk, vinden het juist slim van me. Maar als ze dat wel zouden doen. Kom maar op! Ik ga graag de discussie aan. Back off! Haha.

f3a3d641c240f2141e45900b5bb5d0103. Je beschermt als een havik je glutenvrije voedsel als je in groot en/of onbekend gezelschap moet eten.

Daarom houd ik dus niet van personeelsbbq’s…

4. Altijd en eeuwig vraag je bij een voor jou nieuwe snackbar of in hun vet alleen friet wordt gebakken en of hun mayonaise/ fritessaus glutenvrij is.

Hier eet ik lekker een frietje speciaal in de buurt van het Westergasterrein in Amsterdam. Bij deze snackbar hadden ze heerlijke handgemaakte glutenvrije friet met glutenvrije sauzen. 

5. Je raakt gefrustreerd als op een ingrediëntenlijst ‘soja (tarwe)’ staat.

Waarom moet er in dat product nou weer tarwe inzitten? Dat is toch helemaal niet nodig?!


IMG_00036. Je scant in één seconde de ingrediënten van een product op gluten.

Check! Glutenvrij.

7. Als je op vakantie gaat, hamster je voedsel dat je mee wilt nemen.

Er gaat altijd wel iets glutenvrij’s mee in mijn koffer. Honger lijden op vakantie gaat niet gebeuren.

hot krokantjes8. Iedere keer als je een product ziet dat vroeger wel glutenvrij was en nu niet meer, bekijk je de ingrediënten of het alweer glutenvrij is.

Dat heb ik dus met bovenstaande jongens. Vroeger verkocht Lidl een versie van dit soort krokantjes die glutenvrij was. En nu kan ik echt NERGENS meer een variant vinden die glutenvrij is. Ik blijf hoop houden en de ingrediënten checken.

9. Bij elke nieuwe fijne glutenvrije ontwikkeling (glutenvrije broodje McDonald’s, glutenvrije pizza’s Domino’s), maakt je hart een sprongetje en hoop je vurig dat dit vandaag nog bij jou om de hoek beschikbaar is.

Kom maar naar Veenendaal… En snel een beetje!

picknick10. Je bent een professionele picknicker.

Ik ga bijna nooit de deur uit zonder wel iets eetbaars in mijn tas te hebben.

Dat waren mijn 10 herkenbare situaties.

Kunnen jullie ze aanvullen? Ik ben heel benieuwd.

Ook leuk om te lezen

7 Comments

 1. Zo herkenbaar! Waar ik vaak tegen aan loop op congressen is de glutenvrije lunch, vaak een salade en dan de mensen die mij bofkont noemen omdat ik iets speciaals krijg. Ik sta dan echt op mijn tong te bijten om niet te ontploffen! Laatst heb ik iemand onaardig toegesnauwd die ook wel zo’n fijne lunch wilde dat hij mijn coeliakie er dan ook wel bij mocht hebben. Klein detail….ik hou niet van sla en laten ze dat nou net als het ultieme glutenvrije voer zien op dit soort plekken ;)

  • Miss Glutenvrij

   Oh herkenbaar inderdaad en dan die opmerking: ‘oh dat ziet lekker uit doe mij ook maar zo’n glutenvrij dieet’. Frustratie alom haha.

   • Hoi, ik ben een kind van 11 en heb sinds mijn 8ste coeliakie, ik pieker af en toe omdat ik denk dat ik de enige ben met zo’n gedachte’s maar blijkbaar (gelukkig) niet! :)

 2. Heel herkenbaar leuk! Deze zal ook wel bekend voorkomen op een verjaardag een stukje taart aangeboden krijgen. Vervolgens zeg je nee dankjewel ik mag het niet. dan hoor je altijd oh ben je aan de lijn en als ik dan zeg nee ik ben allergisch is het altijd een beetje akward :p

 3. Waar ik vaak tegenaan loop is het eten op festivals.. Je mag je banaantje, vijgen of wat dan ook niet mee naar binnen nemen maar glutenvrij eten is er heel vaak ook niet.
  En op mijn werk eens ver van te voren een glutenvrije lunch besteld bij een cateringbedrijf.: krijg ik 2 mandarijntjes… Daar werd ik zo verdrietig van dat ik daar wel een vriendelijk maar duidelijk mailtje aan gewaagd heb.

 4. Ik heb vaak iets als mensen weten dat ik allergisch ben voor gluten, ze vragen: ‘Zit er ook gluten in sap?’

Comments are closed.