Ask Miss Glutenvrij #5

In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem bij de comments en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden.

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig  vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 25 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Hoi! Ik volg nu al een tijdje je Facebook site! En ik heb zelf ook coeliakie.. Ik heb een vraagje of u toevallig weet waar ik glutenvrije maggi kan halen?
Ik eet zelf geen Maggi (vanwege smaakversterker E621), maar ik lees op internet dat Zanza glutenvrije smaakverfijner (wat maggi is) heeft. Dit zou te koop zijn bij supermarkten met uitzondering van Albert Heijn. Op Livaad.nl (de glutenvrije database) kun je dit teruglezen.

Bij mijn dochtertje van 1 is sinds twee weken coeliakie vastgesteld. Ben in het ziekenhuis naar een diëtist geweest maar blijf met zoveel vragen zitten. 1 ervan leek me meer iets voor een ervaringsdeskundige en zodoende kwam ik bij jouw terecht. Ik vroeg me namelijk af of alle producten waarin geen tarwe of graanbestandsdelen inzitten altijd glutenvrij zijn? Of moet er dan altijd glutenvrij op staan? En als er gluten in zitten moet dit er dan altijd op vernoemd worden? merk jij in de praktijk dat dit alles ook klopt?
Ik snap dat je nog vragen hebt. Wist je dat de patiëntenvereniging (NCV) ook een diëtiste heeft? www.glutenvrij.nl/page/Contact/Vraag-aan-de-dietist

Als er geen glutenbevattende ingrediënten op de ingrediëntenlijst staan, is een product glutenvrij. Er hoeft niet altijd specifiek ‘glutenvrij’ op  een product te staan. In het buitenland (Spanje) doen ze dit wel, maar in Nederland (helaas nog) niet. Soms zetten producenten wel zelf op een product dat het glutenvrij is, zoals Albert Heijn. Maar op een pak melk staat bijvoorbeeld niet dat het glutenvrij is, terwijl dit wel (van nature) glutenvrij is.

De wetgeving over voeding is heel streng. Ik ga er vanuit dat wat er op een verpakking staat dat dit klopt. Wel mag een product ‘glutenvrij’ genoemd worden als het onder de codex norm zit. Er kan een mini beetje gluten in zitten, waar de meeste mensen met coeliakie (zoals ik) geen last van hebben. Wel moet je oppassen dat je niet teveel van dit soort producten binnenkrijgt. Alle kleine beetjes bij elkaar zijn dan wel schadelijk.

Een product van bijvoorbeeld Albert Heijn waarop staat dat het glutenvrij is kan een mini-beetje gluten bevatten. Ook kan tarwezetmeel glutenvrij zijn, maar dit staat ALTIJD duidelijk aangegeven.

Deze vraag is me de afgelopen tijd meerdere malen gesteld: Welke M&M’s zijn glutenvrij?
De M&M’s met pinda’s dus die in de gele zak en de chocolade M&M’s dus die in de bruine zak zijn glutenvrij. De M&M’s met crispy binnenkant dus in de blauwe zak zijn NIET glutenvrij. Het gaat er dus niet om welke kleur de M&M is, maar om welk soort het is: pinda, chocola of met crispy binnenkant. Als je een M&M uit de gele en bruine zak eet, zijn alle kleuren glutenvrij.

Stel je vraag het liefst bij de comments, dit is het meest overzichtelijk voor mij. Ook doe ik mijn best vragen via social media of via mail zoveel mogelijk te beantwoorden. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden. 

Ook leuk om te lezen

3 Comments

 1. Hoi Harmke,
  Sinds maart ongeveer weet ik dat ik Coeliakie heb en eet ik dus glutenvrij. Laatste tijd ben ik erg moe en vaak licht in mijn hoofd of duizelig. Ik vroeg mij af of jij dit vaker gehoord hebt. Kan het komen door een andere leef- en voedingsstyle? Komt het bij mensen met Coeliakie wel eens voor dat je ijzer of vitamine te kort kan krijgen? Ik ben benieuwd naar je reactie.
  Veder wilde ik nog even zeggen dat ik heel veel aan je heb! Je tips en gerechten zijn super! Groetjes, Sharon

  • Jopie Driessen

   Hallo Sharon,
   Sinds kort weet ik dat ik coeliakie heb en hierdoor een zeer ernstig vitamine B12 tekort, hiervoor moet ik 10 weken lang een injectie bij de huisarts halen.
   Ik herkende jou klachten, vandaar mijn reactie.
   Groetjes,
   Jopie.

 2. Hoi, een vriendin van mij heeft coeliakie en ik wil graag een brownie voor haar bakken. Nu viel het me op dat er bij supermarkt chocolade, of sporen van gluten zijn, of geen informatie over gluten. Bij de Albert Heijn was het altijd glutenvrij, maar dat is ook niet meer. Heb je misschien tips waar ik glutenvrije chocolade kan vinden of welk merk? zelfs in een biologische winkel was er weinig (normaal geprijsd) te vinden. Bedankt!

Geef een reactie