Project: Glutenvrije candybar creëren deel 2

Foto 29-03-15 18 50 17Herinneren jullie nog dat ik bezig ben met een eigen glutenvrije candybar creëren? Inmiddels hebben Niels en ik een eerste candybar met macadamia noten gemaakt. Lees hier het verslag.

Eind februari kwam ik samen met bevriende kok Niels op het idee een eigen candybar te creëren. Allebei zijn we dol op Snickers en op macadamia noten. Het leek ons daarom een top idee een Snickers te maken gevuld met macadamia noten in plaats van pinda’s.

Hoe we ons voorbereidden lees je hier. In dit verslag vertel ik over deel 2 van ons project.

Nieuw recept
Op een zondagmiddag kwamen Niels en ik samen in zijn keuken voor het maken van onze candybar. Niels had inmiddels een filmpje gevonden voor een makkelijker recept. De meeste recepten komen uit Amerika, onderstaande video is van een Engelse jongen. Qua ingrediënten is dit fijner, Amerikaanse producten kunnen slecht verkrijgbaar zijn in Nederland.

Dit is het filmpje. De presentator vind ik verschrikkelijk hyper de pieper en de manier van filmen staat me ook niet aan, maar daar zette ik me overheen. We gaan een candybar creëren!

Dit is het ingrediëntenlijstje uit de video

 • 35 ml gecondenseerde melk
 • 150 gram marshmallows
 • Vanille essence
 • 150 gram gezouten pinda’s
 • 200 ml karamel (blikje)
 • 35 ml slagroom
 • 200 gram melkchocolade chips
 • 60 gram butterscotch chips
 • 75 smeuïge pindakaas
 • 30 gram boter
 • 100 gram basterdsuiker

Qua ingrediënten deden wat aanpassingen.

 • In plaats van marshmallows gebruikten we opgeklopte eiwit.
 • Geen vanille essence.
 • In plaats van gezouten pinda’s gebruikten we gezouten macadamia’s.
 • Wij maakten onze eigen caramel.
 • Wij gebruikten pure chocolade callets van Callebaut.
 • Geen butterscotch chips.
 • Wij gebruikten pindakaas uit de voorraadkast.

Ik had nog nooit in mijn leven gecondenseerde melk geproefd. Maar man wat is dit lekker, super romig en smaakvol!

Oeps foutje!
We volgende de instructies uit de video, wat soms lastig was door de schokkerige beelden en het snelle praten van onze Britse vriend. Tijdens het maken van onze candybar kwamen we erachter dat we niet direct alle chocola hadden moeten gebruiken, maar een deel over moesten laten voor de bovenkant. Nu werd de buitenste laag te dik. Er zat niks anders op dan nog een laag chocola te maken. Leerpunt voor de volgende keer.

Foto 29-03-15 16 54 50Het macadamia mengsel is erg goed gelukt! Je kunt in plaats van marshmallows dus prima opgeklopt eiwit gebruiken. Wel hadden we de karamel iets dikker moeten maken. Ook een leerpuntje.

Foto 29-03-15 17 29 14We maakten dus nog een extra laag chocola om de laag met karamel af te sluiten. Na elke laag zetten we de schaal even in de diepvries.

Foto 29-03-15 18 49 48Het resultaat.

De karamel is te vloeibaar en de chocola te dik, maar de smaak is super! Vooral het macadamia mensgel is heel bijzonder van smaak. Je proeft duidelijk de macadamia’s en de combinatie met karamel en de andere zoete ingrediënten is heerlijk.

Foto 29-03-15 18 50 17Niels maakte spontaan dit leuke bordje. Als dessert in een restaurant zou het goed kunnen.

Bonbon
Niels en ik kwamen spontaan op het idee om een bonbon te maken met de ingrediënten die we gebruikten en op de manier hoe we het nu deden. De vloeibare binnenkant zou dan juist een speciaal effect geven. Misschien voor een volgende keer…

Eindoordeel
Onze candybar kan nog een stuk beter. Ik wil de bar graag maken met melkchocolade en met een minder dikke laag chocola en met dikke caramel. Aan het macadamia mengsel hoeven we niets meer te doen dat smaakt perfect. Ook wil ik de bar graag in een mengsel van chocola dopen zodat ie helemaal omringt is met chocola.

Ik heb zin om onze candybar nog meer te perfectioneren, want oh wat is ie lekker!

Candybar for sale
Om antwoord te geven op de vraag of we de candybar ook gaan verkopen?! Geen idee, dat zit momenteel niet in de planning. We vinden het allebei erg leuk te experimenteren met eten. Maar mochten we wel voor verkoop gaan dan horen jullie dat uiteraard :).

Ik hoop dat jullie het leuk vonden een update te lezen van ons candybar project.

Ook leuk om te lezen

3 Comments

 1. Wauw die lijkt mij ook lekker. Straks maar samen in mijn nieuwe keuken uitproberen :)

 2. Harmke, als je echt dikke karamel wilt moet je het idee van gecondenseerde melk loslaten en werken met Karo lichte of donkere mais siroop. Ik gebruikte dat in mijn karamel popcorn recept en dat levert echt de karamel op zoals je die kent uit de repen als Mars en Snickers.

Comments are closed.