Is sperma glutenvrij?!

wrong_direction_maybe_bigIs sperma glutenvrij?! Ooit nagedacht over dit onderwerp… Ik vind het een interessante vraag. Laatst zag ik ‘m weer voorbij komen op een forum. Er zijn dus mensen op zoek naar een antwoord op deze vraag, ik ging op onderzoek uit.

Stel je voor je bent net glutenvrij. Je wereld stort voor heel even in. Je hele leven moet je omgooien, maar ook de raarste vragen komen in je op… Zoals bijvoorbeeld: ‘Is sperma glutenvrij?!’, zou jij deze vraag aan je arts of diëtiste stellen? Niet iedereen durft of wil dit. Een rondje Googlen is makkelijker en privé. Ik hoop dat degenen die zoeken naar een antwoord op deze vraag, bij dit artikel komen waarin ik je het antwoord geef.

Als ik op Google intyp ‘Is sperma glutenvrij’, dan zijn de eerste hits allemaal van forums.

sperma

Forums vind ik altijd reuze handig en ik lees ze graag, maar ik vind er geen duidelijk antwoord dat verwijst naar een wetenschappelijk onderzoek of iets dergelijks. Ik krijg geen duidelijk onderbouwd antwoord dus zoek verder.

sperma2Ik stelde mijn vraag in het Engels.

De eerste hit is van collegablogger Gluten Dude. Hij verwijst naar mijn derde hit op Google. Die is van de website van het Celiac Disease Center in Chicago. Zij antwoorden heel duidelijkGluten kan niet in sperma zitten. 

Ik vind het Celiac Disease Center in Chicago een hele betrouwbare bron, maar hun antwoord is vrij kort. Waar is de uitleg en het onderbouwde bewijs?

Mijn tweede hit op Google geeft me een meer bevredigend gevoel. Op de vraag of er gluten in sperma kan zitten, antwoordt coeliakie en glutensensitiviteit expert Nancy Lapid: Waarschijnlijk niet.

Nog nooit heeft iemand duidelijk onderzocht of de gluten die een man eet ook in zijn sperma terecht komt. De schrijfster vraagt Maag-Darm-Lever arts Dr. Dan Leffler, hij is docent geneeskunde aan de Harvard Medical School en directeur van een coeliakie centrum in Boston. Hij geeft toe dat er geen makkelijk antwoord is. Met de beste informatie die hij heeft, zegt hij ‘nee’ op de vraag of er gluten in sperma zit. In ieder geval niet in significante hoeveelheden. Er is geen reden aan te nemen dat er ook maar een voordeel is voor het lichaam als er gluten in de sperma zit. Dr. Leffler geeft toe dat er tot nu toe geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar deze kwestie. Bij gebrek aan enige studie concludeert hij:

‘Vanuit coeliakie perspectief zou ik sperma als zeer veilig beschouwen.’

Conclusie:
Er is geen wetenschappelijke studie gedaan naar deze vraag. Toch zijn artsen het er over eens dat er hoogstwaarschijnlijk geen gluten in sperma zit en dat het veilig voor coeliakiepatiënten is om te consumeren.

Ik ben weer een stuk wijzer! Ik hoop jullie ook.

Hebben jullie nog meer van dit soort vragen? Het lijkt me leuk ze voor jullie uit te zoeken.

Ook leuk om te lezen

6 Comments

 1. Eerlijk gezegd Harmke word ik hier dus totaal niet wijzer van. Bij gebrek aan enige studie concluderen dat sperma geen gluten bevat komt mij erg twijfelachtig over. Waarschijnlijk niet? In eten moeten we ons over ieder kruimeltje druk maken en dit zo zonder enige studie maar voor glutenvrij aannemen?

 2. Ik denk dat er in sperma net zo veel gluten zit als in (moeder)melk: Nagenoeg niets dus.
  Daar is namelijk wel onderzoek naar gedaan ;-).

  • Miss Glutenvrij

   Klopt Mirjam, toch apart dat hier nog nooit echt onderzoek naar is gedaan. Een van de oudste dingen ter wereld wat wordt geconsumeerd ;).

 3. Paul Erven

  hallo miss Glutenvrij,
  Graag zouden we willen weten of likeur 43 Glutenvrij is.
  Gr.
  Paul Erven

  • Miss Glutenvrij

   Ja dat is glutenvrij! Dit staat ook bevestigd op de site van likeur 43.

Geef een reactie