‘Ik ben blij dat de voedselbank bestaat, maar voor mensen met coeliakie is het een crime’

voedselbank
Anna heeft coeliakie en is afhankelijk van de voedselbank. Zij houdt maar 25 euro per maand over voor eten. Voor MissGlutenvrij.nl vertelt zij haar verhaal. ‘Vaak zit er niets glutenvrij’s bij voor mij. Ik krijg gelukkig wel vaak extra groente, maar van alleen groente eten word ik ook niet vrolijk.’

Een tijdje geleden vroeg ik op Facebook wie coeliakie heeft en afhankelijk is van de voedselbank. Ik werk op het gemeentehuis en kom dagelijks in aanraking met mensen die van heel erg weinig geld moeten rondkomen. Ik vraag me wel eens af hoe het voor een minima-gezin is als één van hen (of meerderen) glutenvrij moeten eten. Glutenvrije voeding is vaak duurder, vooral kant-en-klare producten. Met heel weinig geld glutenvrij leven, lijkt mij een grote uitdaging. Maar hoe is het als je afhankelijk bent van de voedselbank? Lukt het dan wel om gezond glutenvrij te leven? Is er begrip vanuit zo’n organisatie? Snappen ze dat je iemand met coeliakie serieus moet nemen?

Anna, 40 jaar reageerde op mijn oproep. Zij vindt het erg fijn dat er eens aandacht komt voor mensen met coeliakie die afhankelijk zijn van de voedselbank. Voor mijn site wilde zij haar verhaal doen.

‘In april 2014 kreeg ik in België te horen dat ik coeliakie heb. Ik ben voor een second opinion naar België gegaan omdat de MDL-arts hier in Nederland mij steeds iets anders vertelde en me maar vol  propte met medicijnen. Ik krijg een WAO-uitkering en een aanvulling van de gemeente. Mijn kinderen wonen deeltijd bij mij en mijn vader (hun opa). Ik houd nu zo’n 25 euro per maand over om van te eten.

In mei 2014 heb ik mijzelf aangemeld bij de voedselbank en meteen vermeld dat ik glutenvrij eet en mijn kinderen niet. Dat was geen probleem, ze zouden daar rekening mee houden. De eerste keer dat ik daar kwam had ik geluk ze hadden vijf glutenvrije broden van Yam gekregen. Ik was super blij. Verder zat er niets glutenvrij’s bij.

De weken daarna kreeg ik alleen maar glutenvolle dingen. Ik wil niet ondankbaar zijn maar het is toch erg jammer dat het er gewoon niet is. “Ja mevrouw we hebben spelt brood voor u.” Ik heb afgelopen vrijdag nog moeten vertellen dat er in spelt gluten zit en dat ik daar ziek van word.

Onbegrip
Ik heb in de tijd dat ik bij de voedselbank loop vier keer glutenvrij brood gekregen. Af en toe hebben ze crackers of beschuit voor me. Afgelopen vrijdag stond er op het eind van de rit (wij hebben een ‘winkeltje’ waar wat extra’s gepakt mag worden) een meneer die me van alles in de handen duwde en op een gegeven moment geïrriteerd werd dat ik bij elk product keek of er gluten in zit. Hij zei: “Neem gewoon mee!”. Maar dat doe ik niet, als het niet gegeten wordt, dan vind ik dat zonde en laat ik het liever liggen voor een ander.

Meel en pannenkoekenmix geef ik ook terug, nadat ik een keer ziek ben geworden van het inademen van bloem. Ik ben super blij dat de voedselbank bestaat, maar voor mensen met coeliakie is het een crime. Ik krijg gelukkig wel vaak extra groente, maar van alleen groente eten word ik ook niet vrolijk. Ik vraag mij af of de winkels die doneren wel weten dat er in deze gemeente tenminste één glutenvrije persoon is die bij de voedselbank loopt. Ik denk dat er vanuit de voedselbank beter aangegeven moet worden bij de bedrijven die doneren dat er ook mensen zijn met voedselbeperkingen zoals coeliakie.

Vitaminetekorten
Ik haal soms meel bij de toko als het in de aanbieding is, dat scheelt toch zo’n 50 cent per zakje. Ik bak over het algemeen alles zelf. Tenzij ik brood krijg van de voedselbank, dan niet. Ik merk wel dat ik te weinig vlees en vis eet. Ik krijg ook vitamine B12 injecties en foliumzuur.

Mijn arts bemoeit zich niet met mijn eetpatroon omdat mijn bloedwaardes goed zijn. Het enige waar hij altijd over begint is kruisbesmetting en dat ik daar ook goed op moet letten. Wat ik overigens altijd doe want ik kan een paniekaanval krijgen als er tarwekruimels op mijn aanrecht liggen. De kinderen zijn nu gelukkig zo ver dat ze het meestal uit zich zelf schoonmaken.

Vergeten groentes
Mijn tips aan anderen die glutenvrij zijn en afhankelijk van de voedselbank? Als er bij jullie ook een ‘winkeltje’ is, lees de etiketten van de producten en neem alles mee wat glutenvrij is en waar je iets lekkers mee kan maken. Ik neem bijvoorbeeld vaak raapstelen of andere vergeten groentes. Als er pompoen is, neem ik die ook mee en maak ik er een soep en een pompoentaart van. De raapstelen doe ik meestal in grove stukken met bijvoorbeeld zoete aardappelen, wortels, kruiden en wat olie in de oven.

Ik heb nu geen moeite meer met het dieet. Ik voel me niet rot dat ik glutenvrij moet eten, want na jaren van pijn ben ik hier van verlost. Ik verwacht voorlopig nog bij de voedselbank te blijven lopen. Zolang mijn inkomen niet verandert, is het zonder hulp niet te doen.’

Ik hoop dat jullie het interessant vonden het verhaal van Anna te lezen. Ik hoop dat het gedeeld wordt en dat voedselbanken meer oog krijgen voor mensen met een glutenvrij dieet.

Bron foto: voedselbankennederland.nl

Ook leuk om te lezen

14 Comments

 1. Ik heb me ook al vaker afgevraagd hoe mensen die het niet zo breed hebben met Coeliakie omgaan. Lijkt me buitengewoon lastig.
  Aan de andere kant snap ik ook dat het voor de voedselbank lastig is. Misschien een schone taak voor de bedrijven die glutenvrije producten maken om hier een taak op te pakken?

 2. Ik heb me dat een tijdje geleden ook afgevraagd en ik heb contact opgenomen met de voedselbank in Rotterdam. Zij gaven aan dat individuele pakketten maken niet mogelijk is, maar ze hebben wel een lijst met mensen die glutenvrij moeten eten. Ze verzamelen dus glutenvrije producten op hun kantoor en als er voldoende is dan brengen ze het naar het desbetreffende ophaalpunt waar iemand langskomt die glutenvrij moet eten. Maar ze zijn dus eigenlijk afhankelijk van mensen die glutenvrije producten langs komen brengen. Ik verzamel nu dus glutenvrije producten die ik niet gebruik en af en toe breng ik dat langs. Dus als je je weleens hebt afgevraagd of het langs brengen van glutenvrije producten zin heeft, het antwoord is ja! Het adres voor Rotterdam waar je de producten langs kunt brengen is Keileweg 65a (open van 9.00-16.00)

 3. Wat een ontzettend bijzonder en mooi artikeltje! Ik had eerlijk gezegd nooit bij stil gestaan, maar vanaf de allereerste zin voelde ik al hoe Anna zich voelde. Het lijkt me ontzettend lastig om glutenvrij te moeten eten van de voedselbank en ik denk dat hier ook meer aandacht voor gevraagd mag worden!

 4. Wat een beklemmend artikel. Wat een sterkte vrouw!
  Anna, ik ben heel benieuwd wat jij dan wel eet. Wat krijg je per week van de voedselbank. Wat koop je van die 25 euro die je zelf kan besteden? Is dat samen genoeg om geen honger te hebben? Is dat soms zelfs genoeg om jezelf nog eens te verwennen? Is coeliakie (mede) de reden dat je nu in de WAO zit?
  Ik wens je veel beterschap en veel goeds in de rest van je leven.

 5. Suzanne

  Kan ik wat geld aan haar doneren? Zodat ze weer wat gevulde broodmixen kan kopen? Of mag ik haar wat opsturen?
  Suzanne

 6. Allereerst wil ik even zeggen dat ik veel bewondering heb voor die vrouw. Het verhaal is ook heel herkenbaar. Mijn vrouw en ik zitten beiden in de WIA. Aantal jaar terug is bij onze zoon van 9 het nefrotisch syndroom ontdekt. Dit was al schrikken voor ons maar met een natrium beperkt dieet nog te doen. In 2011 de tweede kerstdag ging het helemaal mis met hem en moest onze zoon met spoed opgenomen worden in het ziekenhuis. Niet veel later werd hij met spoed overgeplaatst naar het VU omdat al zijn bloed waardes ernstig verstoord waren. Die nacht hebben ze gevochten voor zijn leven. Gelukkig kwam hij er weer bovenop. Later werd er een nier biopt uitgevoerd waaruit bleek dat hij het nefrotisch syndroom met FSGS heeft. Wat betekent dat onze zoon een ongeneeslijke nier ziekte heeft.Zijn nier functie is inmiddels met ruim 30% afgenomen. Dieet blijft op natrium beperkt van maximaal 2500mg per dag. Daarbij is sinds vorig jaar na jaren van klachten bij onze dochter (12) coeliakie gediagnosticeerd. Naast het natrium beperkt dieet van onze zoon nu dus ook het glutenvrije dieet voor onze dochter. Dat hakt er financieel flink in. Lange tijd konden we nergens terecht ook niet bij onze gemeente omdat ons inkomen net boven de norm van 110% ligt. Vorige week opnieuw een gesprek gehad bij de gemeente en na berekening van de draagkracht wordt er opnieuw gekeken of we toch niet financiële ondersteuning op maat kunnen gaan krijgen.

 7. Beste Harmke, Dank je voor je verhaal. Je zit in een hele lastige situatie. Alle begrip voor je. Het moeilijke is dat de voedselbanken helaas nog niet de mogelijkheden hebben om klanten met speciale diëten, allergieën, intoleranties maar ook bijvoorbeeld een halal voedingspatroon op adequate wijze te voorzien van gepaste voeding. Voedselbanken streven ernaar om wekelijks te voldoen aan de schijf van vijf, maar zelfs dat is lang niet altijd mogelijk. We zijn namelijk volledig afhankelijk van donaties, voedselbanken kopen geen voedsel. Voor ons is het sowieso goed om jouw verhaal te horen. Sterkte en hartelijke groet.

 8. Ik heb contact met de lokale versie van de voedselbank. Bij vlagen komen ze producten halen, maar ik behoor nog niet tot het standaard rondje. Terwijl ik best vaak wat over heb. Ik zal het lijntje weer aanhalen. Laatst voor een meisje met coeliakie en behorende tot de minima een gv verjaardagstaart gemaakt. Zo’n kleine moeite voor mij, een waar feest voor haar! Ik vind het fijn dat ik in de positie ben dat ik zoiets kan doen.

 9. Bedankt Anna, dat je je verhaal wilde delen!
  Jammer dat de voedselbanken toch relatief weinig kunnen doen voor mensen met een glutenvrij (of ander) dieet. Knap hoe jij met je dieet omgaat ook al is het lastiger om glutenvrije producten te krijgen. Hopelijk verandert er in de toekomst nog iets waardoor voedselbanken meer rekening met mensen met dieetwensen kunnen houden!

 10. Wat ontzettend fijn van je!!!!! Ik ben terplekke super trots op je. Het is niet meer vanzelfsprekend, dat mensen om anderen denken, en ik ben geroerd door wat je doet voor hen.

 11. Danielle

  Wat goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Ik zit niet bij de Voedselbank, maar kan ook veel glutenvrije producten niet betalen. Zelf bakken en veel minder brood eten dan ik gewend was. Ik vroeg me altijd al af hoe mensen dat dan doen die afhankelijk zijn van de Voedselbank en ook voor glutenvrije producten bij de Voedselbank is dus een lobby voor nodig.

 12. Ik weet niet zeker of het nog bestaat maar je kon ook altijd bijzondere bijstand aanvragen voor de kosten van het glutenvrij dieet, ik kreeg dit zelfs als student, zo’n 80 euro per maand.

Comments are closed.