Het is Internationale Dag van de Coeliakie

Vandaag is het Internationale Dag van de Coeliakie. Ieder jaar op 16 mei vragen mensen over de hele wereld aandacht voor de auto-immuunziekte coeliakie. Laat weten dat het vandaag de Internationale Dag van de Coeliakie is! Hoe meer aandacht hoe beter.

In Nederland zijn er waarschijnlijk 160.000 mensen die coeliakie hebben. Tot nog toe zijn er echter maar 25.000 gediagnosticeerd. Dat betekent dat er nog heel veel Nederlanders de ziekte wel hebben maar dit zelf nog niet weten. Ongeveer 135.000 mensen lopen daardoor rond met klachten welke kunnen worden opgelost als ze zouden weten dat ze coeliakie hebben. Coeliakie wordt daarom ook wel de meest onbekende volksziekte van Nederland genoemd. Bij mensen die coeliakie hebben raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd telkens wanneer men gluten eet. Dat leidt uiteindelijk tot heftige klachten als buikpijn, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en vele andere klachten. Coeliakie is een auto-immuunziekte, dus er bestaat helaas geen medicijn tegen. Het enige wat iemand met coeliakie kan doen om van de klachten af te komen is levenslang een glutenvrij dieet volgen. Dat is lastig, maar het beschadigde darmslijmvlies herstelt zich dan weer waardoor klachten vrijwel altijd volledig verdwijnen.

Foto 22-04-15 16 24 40Ik trek mijn t-shirt aan.

Wat doe jij vandaag om aandacht te vragen voor coeliakie?

Steun ook: www.coeliakiemaand.nl

Ook leuk om te lezen