Met coeliakie op wereldreis, Wouter deed het (deel 1)

Op wereldreis met coeliakie, kan dat wel? Die vraag stelde Wouter zich ruim twee jaar geleden. Hij zei volmondig JA en ging. Naar Maleisië, Thailand, Nieuw Zeeland, Australië en Bali. Aan Miss Glutenvrij vertelt hij over zijn reis en geeft hij tips.

Wouter, 34 jaar uit Utrecht heeft net als ik coeliakie. Hij en zijn vriendin Julie eten samen glutenvrij. Ik kwam hem toevallig ergens vorig jaar tegen op Instagram waar hij foto’s post onder de naam weareglutenfree. Wouter was op dat moment bezig met een wereldreis. Ik hing aan zijn lippen. In november reis ik drie weken door Thailand en ik kan wel wat tips gebruiken. Wouter was zo lief mij toe te voegen op Facebook zodat ik hem nog beter kon volgen en zou zien hoe hij zich staande hield met zijn glutenvrije dieet tijdens zijn reis.

Zoals jullie weten, vind ik reizen fantastisch. Wouter inspireerde me enorm. Hij heeft coeliakie en maakte een wereldreis. Ik vroeg hem zijn verhaal te doen op mijn site. Ik hoop dat hij jullie ook kan inspireren te reizen, de wereld te verkennen en te zien wat deze prachtige aarde ons te bieden heeft. Laat coeliakie je absoluut niet tegenhouden!

Dit ben ik - met mijn vriending, aan het einde van een meditatieweek met boedhistische monniken‘Zo’n twee jaar geleden kwam het besluit: We gaan het doen, we gaan op wereldreis. Vanaf dat moment moest er ontzettend veel geregeld worden. Wat doen we met onze banen,  koophuis, Perzische designkatten? En kan dat eigenlijk wel, zolang reizen met coeliakie?

Natuurlijk zijn er heel veel redenen om niet te gaan, om te kiezen voor de veilige, vertrouwde omgeving met onze eigen – strikt glutenvrije – keuken binnen handbereik. Maar dat wilde ik niet, ik wilde mijn leven niet laten beheersen door coeliakie. En dus zijn we ervoor gegaan.

Diagnose coeliakie
Een jaar eerder, in augustus 2011, werd bij mij de diagnose coeliakie gesteld. Ik wist niet wat ik hoorde, maar na een korte ontkenningsfase kwam al snel de acceptatie. Het feit dat ik me snel beter ging voelen met een glutenvrij dieet maakte het ook een stuk makkelijker. Ik sta graag in de keuken dus had het glutenvrij koken en bakken snel onder de knie.

Julie en ik wilden altijd al eens naar Nieuw Zeeland, vanwege de schitterende natuur en het gevarieerde landschap. Maar het land is veel te duur om maanden te blijven. Dus pasten we de rest van onze reis hier op aan.

Onze reis in vogelvlucht: 1 december 2014 vertrokken we naar Maleisië. Na twee weken zijn we over land en zee doorgereisd naar Thailand, waar we in zes weken tijd het grootste deel van het land zagen. Vanuit de hoofdstad Bangkok vlogen we naar Melbourne – Australië.  Vijf weken later reisden we naar Nieuw Zeeland om daar in vier weken het Noorder- en Zuidereiland te zien. Op de ‘terugreis’ verbleven we nog eens vier weken op Bali, om op 26 april ’15 weer te landen op Schiphol.

De reis was echt geweldig, we hebben zoveel gezien en gedaan. Slapen in de regen op een drijvend bamboe-vlotje in het tropisch regenwoud, pittige wandelingen naar de gletsjers, met een gasmasker in de krater van een actieve vulkaan staan, maar ook heerlijk geluierd op verlaten strandjes op een bounty-eiland, snorkelen met prachtige vissen en genieten van heerlijke fruitsapjes op straat, een drankje aan een prachtig zwembad en een motorrit door Australië. En dan het eten: Wat heb ik ontzettend lekker gegeten op reis.

Gewokte groentengerechten in MaleisiëGewokte groentengerechten in Maleisië

Wokgroenten en curry in MaleisiëWokgroenten en curry in Maleisië

Tijdens de voorbereiding op onze reis zocht ik via www.celiactravel.com/cards  alle talen van de landen die we zouden bezoeken. Hiervan heb ik A6-kaartjes gemaakt met aan de ene kant de taal van het land en aan de andere kant de tekst in het Engels (zodat ik zelf ook begreep wat zij lazen). Overal waar we wilden eten, liet ik de kaart zien en waar nodig liep ik mee naar de keuken om mijn dieet aan de chef te verduidelijken. Coeliakie is in Azië totaal onbekend, maar de mensen zijn zo lief en begripvol dat ze er alles aan willen doen om jouw verblijf en dus jouw eten helemaal naar wens te maken. Deze kaartjes waren dan ook echte life savers! Gelukkig had ik ze van tevoren geplastificeerd, want ze kregen het zwaar te verduren tijdens de reis.

Een heerlijke curry na het laten zien van de celiac travel card in ThailandEen heerlijke curry na het laten zien van de celiac travel card in Thailand

Boerenverstand
Toch kon ik niet volledig vertrouwen op deze kaartjes. Kruisbesmetting staat niet uitgelegd en ook weten veel mensen (ook in Nederland) niet dat sojasaus (ketjap – kecap) vrijwel altijd gemaakt is met tarwe. Daarom moet je ook gewoon je boerenverstand gebruiken: geen gemarineerd vlees, geen gefrituurd eten, geen verkoelend biertje aan het eind van een stranddag (helaas!) en niet gaan eten waar hoofdzakelijk brood/gebak/wraps of pannekoeken op het menu staan.

Gelukkig is er een overdadigheid aan eetstalletjes in Azië, waar ze vaak maar één of twee gerechten maken. Als ze geen glutenbevattende ingrediënten hebben liggen, was het vaak de moeite waard. Ik at veel gewokte groenten (met vissaus) en gestoomde rijst, gegrilde kip van de barbecue, eiergerechten, etc. Tussen de middag at ik vaak gevulde salades, meegebrachte crackers, maiskolven van de grill of ook gewokte groenten met rijst.

Het ontbijt vond ik het moeilijkste. Het hotelontbijt kwam vaak niet verder dan twee gebakken eieren zonder brood, slappe koffie en een bakje fruit. Op zich lekker, maar niet drie dagen op rij, laat staan weken achter elkaar. Daarom probeerden wij altijd een accomodatie zonder ontbijt te boeken. Van het geld dat we bespaarden konden we dan vaak in de buurt goede koffie drinken, een vullend fruitsapje op straat kopen en/of bij een zelf gekozen winkeltje/restaurantje ontbijten (wat vaak meer een brunch werd).

Blueberry Pancakes bij Butter is Better Chiang Mai ThailandBlueberry Pancakes bij Butter is Better Chiang Mai Thailand

Mango Sticky Rice. Wat een heerlijk ontbijt in ThailandMango Sticky Rice. Wat een heerlijk ontbijt in Thailand

Omelet met rijst als ontbijt in ThailandOmelet met rijst als ontbijt in Thailand

Ontbijt en Lunch in Chiang Mai ThailandOntbijt en Lunch in Chiang Mai Thailand

Ontbijten met glutenvrije muesli op de hotelkamer in Chiang Mai ThailandOntbijten met glutenvrije muesli op de hotelkamer in Chiang Mai Thailand

Raw, vegan en organic
Op internet zocht ik altijd naar glutenvrije mogelijkheden in de landen waar ik was. Keer op keer bleek ik het beste te slagen bij winkels, eettentjes of koffiebarretjes die zich richten op vegan, raw of organic food. Ik ben niet per se voorstander van deze manier van eten, maar vaak bleek ik hiér wel goed en super lekker te kunnen eten. Ook al is niet alles glutenvrij, deze ondernemers zijn veel bewuster met hun producten bezig en dus weten ze welke ingrediënten hun aanbod bevat en geregeld bleken ze ook te weten wat gluten is. Zo vond ik in Chiang Mai (Thailand) en Langkawi (Maleisië) zelfs winkeltjes met glutenvrije muesli. Met één pak muesli op zak kon ik een week ontbijten. Ik at het met een beetje melk of yoghurt en wat vers fruit erbij.

Een andere geweldige tip is om af en toe uit-ontbijten te gaan bij een vijfsterrenhotel. Ik mailde vaak een aantal van deze hotels met één standaard mailtje om uit te leggen dat ik strikt glutenvrij moet eten en graag alleen wilde komen ontbijten. Dat is nooit een probleem geweest en deze ontbijtervaringen waren stuk voor stuk onvergetelijk: Heerlijk versgebakken glutenvrij brood, pannekoeken, brownies, muffins, etc. Zo’n één keer per maand was dit een ware traktatie: een superdeluxe ervaring in een luxe omgeving, met goede service, goede cappuccino’s. Voor ongeveer €10 per persoon gingen we helemaal los.Luxe ontbijt bij vijfsterrenhotel in Melakka - MaleisiëLuxe ontbijt bij vijfsterrenhotel in Melakka – Maleisië

Wat is het eten toch super in Chiang Mai ThailandWat is het eten toch super in Chiang Mai Thailand

The Salsa Kitchen - glutenvrij eten in Chiang Mai ThailandThe Salsa Kitchen – glutenvrij eten in Chiang Mai Thailand

Sapje en salade bij The Salad Concept in Chiang Mai ThailandSapje en salade bij The Salad Concept in Chiang Mai Thailand

Onze huiskamer - Imm Aim in Chiang Mai ThailandOnze huiskamer – Imm Aim in Chiang Mai Thailand

Onze huiskamer - Imm Aim in Chiang Mai Thailand (2)Onze huiskamer – Imm Aim in Chiang Mai Thailand (2)

Één van de vele salades tijdens de reis in ThailandEen van de vele salades tijdens de reis in Thailand

Een lunchpakketje laten maken voor onderweg bij Imm Aim in Chiang Mai ThailandEen lunchpakketje laten maken voor onderweg bij Imm Aim in Chiang Mai Thailand

Een cheeseburger (!) op glutenvrij brood bij Butter is Better in Chiang Mai ThailandEen cheeseburger (!) op glutenvrij brood bij Butter is Better in Chiang Mai Thailand

Volgende week het tweede en laatste deel waarin Wouter vertelt over de ervaringen die hij opdeed in Australië, Nieuw Zeeland en Bali. Ook geeft hij tips voor glutenvrij reizen.

Door: Wouter | www.instagram.com/weareglutenfree

Ook leuk om te lezen

11 Comments

 1. Wauw! Ik heb zelf nooit de behoefte gehad om op wereldreis te gaan maar toen een vriendin van mij laatst naar noord- korea vertrok. Bedacht ik me opeens hoe je dat in godsnaam zou moeten doen met Coeliakie. Als ik dit alles zie, is het blijkbaar goed te doen. Ik zag sojasaus ook als het grootste probleem aangezien ze in de aziatische keuken dit zo veel gebruiken. Leuk om te zien dat het toch goed mogelijk is.

 2. Hoi Harmke,

  Wat leuk, ik ga in november ook 3 weken reizen door Thailand. Aan de foto’s te zien ga ik zeker naar Chaing Mai.

  Groet Esther

 3. Van Laere Katrien

  Super om deze te laten tonen!!! :) Binnenkort ga ik naar Thailand rondreizen in augustus 2 weken, graag de adressen van Glutenvrije lunch, diner, restaurant in Thailand Bangkok-River Kwai-Chiang Mai-Koh Samed. Merci, grtjes Katrien

 4. Hallo leuk om te zien. Ga zelf in Oktober ook 3 weken naar Thailand. Kun je mij vertellen waar die blue Berry pancakes van gemaakt zijn?

  Groetjes, José

 5. Ik ben nooit op wereldreis geweest, maar heb wel veel gereisd. In de meeste landen zou het geen probleem zijn geweest om glutenvrij te eten. Bijvoorbeeld het hoofdvoedsel in Zimbabwe bestaat uit sadza (maispap), in Ghana uit Fufu (yam-balletjes) en in Zuid Amerika uit rijst met bonen (of bonen met rijst). Een probleem kan wel de kruisbesmetting zijn. Want bij elke maaltijd krijg je als toerist brood voorgeschoteld.

  Nu reizen we haast niet meer. De combinatie coeliakie, kleine kinderen, en weinig geld vind ik iets te veel uitdaging…

 6. Super benieuwd naar de verhalen over Australië. Ik ga daar van 4 juli t/m 13 augustus heen! YES!

 7. Pingback: Met coeliakie op wereldreis, Wouter deed het (deel 2) | Miss Glutenvrij

 8. wat ontzettend handig om dit allemaal te weten. vooral die paarse vlekken in dat brood zien er lekker uit. bedankt hiervoor.
  mvg leerling van het nsg

 9. Pingback: Reisverslag: Glutenvrij in Thailand 2015  – MissGlutenvrij.nl

 10. Pingback: Ask Miss Glutenvrij #8 - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.