Met coeliakie op wereldreis, Wouter deed het (deel 2)

Vorige week las je deel 1 waarin Wouter vertelt over de wereldreis die hij maakte. Hij heeft coeliakie en reisde naar Maleisië, Thailand, Nieuw Zeeland, Australië en Bali. Aan Miss Glutenvrij vertelt hij over zijn reis. In dit tweede deel lees je over Australië, Nieuw Zeeland en Bali en deelt Wouter een lijst met handige tips.

Deel 1 gemist? Je lees het hier.

DCIM100GOPRO

Dit ben ik - tijdens één van de wandelingen langs de kust in Oost AustraliëDit ben ik – tijdens één van de wandelingen langs de kust in Oost Australië

Australië en Nieuw Zeeland zijn heel anders dan Azië. In beide landen zijn ze enorm bekend met glutenvrij dieet en coeliakie. Alle winkels verkopen glutenvrije producten en vaak is het assortiment veel uitgebreider dan in Nederland. Soms wel tien verschillende soorten glutenvrij brood,met glutenvrije ontbijtgranen, bier (heerlijk, na twee maanden Azië!), sojasaus (tamari), glutenvrije pizza’s, diepvriesmaaltijden etc..  Ook in de horeca zijn ze bekend met glutenvrij.

Alles glutenvrij bij het GFFM café in AustraliëAlles glutenvrij bij het GFFM café in Australië

Er is zelfs een gangpad voor Glutenvrij in de supermarkt in AustraliëEr is zelfs een gangpad voor Glutenvrij in de supermarkt in Australië

Glutenvrije diepvriesproducten in AustraliëGlutenvrije diepvriesproducten in Australië

Macdonalds in Australië heeft een groot assortiment glutenvrije producten en werkt zelfs met een andere kleur tang om kruisbesmetting te voorkomen!McDonald’s in Australië heeft een groot assortiment glutenvrije producten en werkt zelfs met een andere kleur tang om kruisbesmetting te voorkomen!

Noodproducten uit Nieuw Zeeland voor de laatste maand op BaliNoodproducten uit Nieuw Zeeland voor de laatste maand op Bali

Superlekkere wafels bij GFFM Café in AustraliëSuperlekkere wafels bij GFFM Café in Australië

Wat een keuze uit glutenvrij bier in Melbourne AustraliëWat een keuze uit glutenvrij bier in Melbourne Australië

 

Pas op met kruisbesmetting
Maar pas op: vrijwel geen restaurant, lunchroom of koffiebarretje is bekend met de risico’s van kruisbesmetting. Keer op keer werd ik teleurgesteld dat de glutenvrije gebakjes uit dezelfde keuken kwamen en gebakken werden in dezelfde oven. Glutenvrij brood komt uit dezelfde toaster als het glutenrijke brood, en glutenvrij bier heb ik eigenlijk nergens in de horeca gezien.

Vanwege het enorme aanbod in de supermarkten en de haast niet bestaande kennis van coeliakie in de horeca maakte we ons eigen eten klaar. We zochten altijd accomodaties (veel via Airbnb) waar we zelf konden koken zodat we niet afhankelijk waren van restaurants. Vaak maakten we ‘s avonds een salade voor de volgende dag, bakten we glutenvrije ‘blueberry pancakes’ voor ’t ontbijt of lunch, en maakten we sandwiches met glutenvrij brood. Als ontbijt at ik vaak glutenvrije granola met fruit en yoghurt. Super lekker, vullend en makkelijk mee te nemen.

Ziek
Gaat het dan altijd goed? Nee, helaas niet. In de vijf maanden op reis is het twee keer misgegaan. De eerste keer in Thailand. Bij Blue Diamond in Chiang Mai bestelde ik het glutenvrije broodje gemaakt van wilde rijstmeel. Ze waren hier goed op de hoogte van glutenvrij en coeliakie en bij alle items op de menukaart stonden icoonjes voor glutenvrij, lactosevrij, etc.. Toch werd ik een paar uur later ontzettend beroerd. De rest van de dag en nacht bracht ik door tussen bed en toilet. Om zeker te weten waardoor ik ziek was geworden zijn we een week later teruggegaan. Het “wilde rijstmeel broodje” zag er ineens heel anders uit en het broodje dat ik had gekregen, bleek een volkorenmeel broodje te zijn. Een pijnlijke vergissing van het personeel.

Het gewraakte 'glutenvrije' broodje bij Blue Diamond in Chiang Mai Thailand

Het gewraakte ‘glutenvrije’ broodje bij Blue Diamond in Chiang Mai Thailand

De tweede keer was in Australië. Een paar dagen na aankomst voelde ik me echt niet lekker. Maar we hadden toch alles glutenvrij gegeten? Wat blijkt: In Australië is een cappuccino pas een cappuccino als er een laagje cacao op het melkschuim ligt. Helaas gebruikt 95% van de koffiezaakjes geen cacao maar chocolademelkpoeder. Waar vrijwel altijd gluten in zit. Sindsdien bestelde ik een cappuccino zonder ‘chocolate powder’ of beter nog een ‘flat white’, waar nooit cacao of chocolademelkpoeder op wordt gestrooid.

Hoogtepunten
De reis leverde zoveel hoogtepunten op, ook op het gebied van eten en drinken.

Thailand: In Chiang Mai doopten we het naast ons hotel gelegen restaurant tot onze huiskamer: Imm Aim, waar ze heerlijke, gezonde, verrassende gerechten maakten met veel groenten, fruit, maar ook kruiden en zelfs bloemen. Daarnaast aten we graag bij The Salsa Kitchen een Mexicaans restaurant met veel glutenvrije opties, Butter is Better voor heerlijke glutenvrije pannenkoeken en Blue Diamond voor ontbijt en lunch. Bij The Salad Concept aten we lekkere salades en gezonde sapjes.

In Australië ben ik op zoek gegaan naar het Gluten Free for Me Cafe in Sunny Coast. Het eerste volledig glutenvrije tentje van Australië, waar ze voor ontbijt en lunch allerlei lekkere gerechtjes serveren. Hier at ik glutenvrije wafels met zelfgemaakt ijs en glutenvrije gebakjes. Verre van gezond, maar heerlijk om weer eens keus te hebben en iets lekkers te eten bij de koffie.

Australië en Nieuw Zeeland: In ieder groot dorp of stad worden wekelijks farmer´s markets gehouden. Dit zijn markten waar kleine, lokale ondernemers , vaak ’s ochtends,  direct hun producten verkopen. Veel van deze producten zijn glutenvrij, en zo vond ik heerlijke gebakjes, chutneys, huisgerookte zalm en heerlijke Indiase dosas.

Bali: Ubud is een klein stadje waar glutenvrij eten echt heel eenvoudig is. Er zijn veel restaurantjes waar je een scala aan glutenvrije opties hebt (Soma, Clear, Down to Earth, Kafé, Atman, Alchemy en BaliBuda) en zelfs twee restaurants die volledig glutenvrij zijn: Seeds of Life en Dayu’s Warung. Deze laatste is mijn alltime favorite in Azië: een typisch Balinees restaurantje waar we de heerlijkste Indonesische gerechten aten, zonder dat ik me ook maar één moment zorgen hoefde te maken. Mijn sojasaus en mijn travelcard liet ik dan ook lekker ‘thuis’. Fantastische curries, saté geserveerd op stokjes van citroengras, verse (groente)sapjes, allerlei taarten van kokos, chocola, etc.

Chocolade kokos banaan pannenkoek bij Seeds of Life Ubud BaliChocolade kokos banaan pannenkoek bij Seeds of Life Ubud Bali

Een glutenvrije raw vegan 'hamburger' bij Seeds of Life Ubud BaliEen glutenvrije raw vegan ‘hamburger’ bij Seeds of Life Ubud Bali

Kipsate op limoengras stokjes bij Dayu's Warung - volledig glutenvrij restaurant in Ubud BaliKipsate op limoengras stokjes bij Dayu’s Warung – volledig glutenvrij restaurant in Ubud Bali

Kantenklare glutenvrije pannenkoeken in de winkel van Down to Earth in Ubud BaliKant-en-klare glutenvrije pannenkoeken in de winkel van Down to Earth in Ubud Bali

Lijst met handige tips:

 • Neem je eigen sojasaus mee. Deze kun je aan de keuken uitlenen, of ermee aan tafel jouw gerecht op smaak brengen.
 • Neem zogeheten toaster bags mee. Dit zijn siliconen zakjes waar je een sneetje brood in kunt doen, om zo wél je brood te roosteren in een broodrooster, zonder dat het brood in aanraking komt met het apparaat, waar vaak ook ander glutenrijk brood in heeft gezeten.
 • Bespaar jezelf een hoop teleurstelling en boek accomodatie zonder ontbijt. Ga lekker de straat op om te ontbijten én;
 • Verwen jezelf met een topontbijt/ brunch in een vijfsterrenhotel
 • Zoek op internet naar (blogs over) glutenvrije tips over restaurantjes, winkels, gerechten, steden, etc.
 • Op lange reisdagen per bus, boot of trein is glutenvrij eten vaak lastig. Zorg daarom voor je eigen lunchpakketje. Meer dan in Nederland zijn restaurants daarop ingesteld. Één keer moesten we wel zelf voor bakjes zorgen, maar die verkocht een winkeltje verderop in de straat. Prima oplossing dus.
 • Grote steden hebben vaak een ‘Little India” waar je gemakkelijk natuurlijk glutenvrij kunt eten. Veel curries zijn altijd glutenvrij en ook de dosa’s (een soort gevuld pannenkoek) heb ik leren kennen. Wat een fenomeen!
 • Neem voldoende glutenvrije producten mee vanuit het land waar dit makkelijk te krijgen is. Zo nam ik naar Azië glutenvrij brood, muesli, sojasaus en repen mee.
 • Geef bijtijds aan je luchtvaartmaatschappij aan dat je een glutenvrij dieet moet volgen. Hier kunnen ze goed mee overweg. Mocht je stoel onverhoopt veranderd zijn, check dan direct bij het cabinepersoneel dat ze je maaltijden meeveranderen. Anders zit iemand anders straks jouw maaltijd te eten, en heb jij niets.

Pas op:

 • Om van een saai schoteltje gestoomde rijst een minder saai schoteltje gestoomde rijst te maken wordt in Azië geregeld gebakken uitjes als garnering gebruikt. Deze zijn zelden glutenvrij!
 • Cappuccino’s in Australie en Nieuw Zeeland krijgen altijd een laagje cacaopoeder, waar helaas gluten in zit.

Reizen is zo iets moois, dat moet je niet laten verpesten door coeliakie. Met een beetje voorbereiding, wat glutenvrije noodproducten en gezond verstand kun je heerlijk genieten van al het moois dat op de wereld te vinden is. Voor mij is het zeker niet de laatste keer dat ik zo’n reis zal maken, dus volg me op instagram.com/weareglutenfree voor meer informatie, of kijk eens rustig terug naar alle ervaringen met eten en drinken die ik heb opgedaan op reis.

Door: Wouter | www.instagram.com/weareglutenfree

Ook leuk om te lezen

6 Comments

 1. Leuk om te lezen. Het verbaast me wel dat ze in australië heel erg bekend zijn met glutenvrij maar niet met kruisbesmetting. Wat heeft het voor zin om ‘glutenvrij’ aan te bieden, als het niet echt glutenvrij is.

  • Miss Glutenvrij

   Deze mensen eten glutenvrij omdat de denken dat ze erdoor afvallen of gezonder leven. Tsja…

 2. Willemijn

  Vind dit zooo inspirerend om te lezen! Ik moet eerlijk toegeven dat ik Coeliakie vaak als excuus gebruik om zulke reizen niet te “kunnen” maken, maar jij (en je vriendin) bewijst dat het wel kan. Ik hoop dat ik ook een keer mijn glutenvrije reisverslag kan delen! :) Wat ik me wel afvraag, hoe ben je die dag(en) doorgekomen dat je gluten binnen hebt gekregen? Ben je daar 1 nacht ziek van geweest, of heb je de dagen erna door kunnen brengen met behulp van medicijnen of iets anders?

 3. Leuk om te lezen!

  Is er nog meer informatie over Bali/Indonesië dan alleen in Ubud? We twijfelen erg over onze reis naar Bali/Indonesië..

 4. Goed om te horen! Dat excuus gaat nu dus niet meer op :D! Het is prima mogelijk, met een beetje voorbereiding. Zoals je hebt kunnen lezen.

  Ik ben er één dag echt ziek van geweest, op bed gelegen. De dag erna was ik nog wel moe en futloos, maar ben ik wel gewoon buiten geweest. Medicijnen die helpen ken ik niet. Die heb ik dus ook niet gebruikt.

  Ik hoop binnenkort meer van jouw reizen te kunnen lezen!

 5. Hoi Ewout,
  Bali is goed te doen. Met een travelcard en/of dieetvertaling kom je een heel eind. De mensen maken het je graag naar de zin. Maaaar het is ook wel Aziatisch om geen nee te zeggen, dus wel even doorvragen. In Indonesië gebruiken ze veel Kecap/Ketjap. Dit is gemaakt met tarwe en gefermenteerd. Hierdoor is het glutengehalte meestal onder de 5ppm. Ik heb vaak ontbeten nasi goreng als de meegenimen rijstwafel m’n neus uitkwamen en voor lunch nasi campung (soort rijst tafel) Stoofpotjes als Rendang etc worden gemaakt met kruiden en daar kun je van smikkelen. Vaak staat er rijst mie of mihoen op de kaart. En als je aangeeft dat je een gerecht wil, maar dan met rijst of rijstmie kan dat prima. Durf je de ketcap niet aan, dan vraag je of ze het weglaten. Soms zijn loempia’s en andere hapjes zelfs van rijst,- en tapiocameel gemaakt!
  Fruit en groente is er volop. Veel (maar niet alle!) kroepoek is van rijstmeel gemaakt. In Ubud en Sanur kun je zelfs GV brood krijgen. En in sommige restaurantjes ook. Mijn hotel had tot mijn verrassing gv brood & taart in div soorten op de kaart!
  Niet ziek geworden.
  In Maleisië was het ook goed te doen. Bedenk dat je beter zelf de chef kunt spreken en hou voor Maleisië kaartjes in meerdere talen klaar. Kleine plaatsjes lijken soms lastiger, maar dat is het vaak niet. In beide landen heb ik verschillende dingen in de supermarkt gekocht die gewoon gv waren -en ik in NL niet kan eten.
  Je kunt evt via social media contact leggen met locals voor tips. Een hele fijne vakantie ?

Comments are closed.