# Lifestyle, Uit eten

Verslag: Persbijeenkomst McDonald’s glutenvrij burger + lijst 50 restaurants

mac collage
Vorige week woensdag bezocht ik de persbijeenkomst voor bloggers van McDonald’s over de glutenvrije burgers die vanaf 1 juni 2015 verkocht worden in 50 restaurants. In dit verslag vertel ik erover, beantwoord ik de de door jullie gestelde vragen en deel ik de lijst met 50 restaurants.

1 juni vertelde ik dat McDonald’s in 50 restaurants glutenvrij burgers verkoopt, je leest het hier. Mijn site en Facebook ontploften, de reacties stroomden binnen; van vreugdekreten tot sceptische opmerkingen. Ook gaven velen van jullie gehoor aan mijn oproep vragen te stellen zodat ik die zou kunnen stellen tijdens de persbijeenkomst voor bloggers 3 juni.

Op 1 juni kwam McDonald’s met een persbericht over de glutenvrije burgers. Je leest het volledige bericht hier.

De glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder van McDonald’sGlutenvrije burgers
Dit zijn ze dan, de glutenvrije burgers. Het glutenvrije broodje is met zorg ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Daar is McDonald’s de afgelopen periode heel zorgvuldig mee bezig geweest. Het broodje is vrij van andere allergenen zoals lactose (melk), tarwezetmeel, soja, noten en pinda’s (met uitzondering van sesam vanwege de aanwezigheid van sesamzaadjes op het broodje). Het glutenvrije broodje bestaat voornamelijk uit rijst, maïs en tapioca en is speciaal voor McDonald’s Nederland gemaakt in Finland.

Gecertificeerd glutenvrije burgers
Na een uitgebreide test door een onafhankelijk bureau toonde McDonald’s aan dat het eindproduct (een volledige burger) ruim onder de vereiste 20 parts per million zat, wat noodzakelijk is om voor het Horeca Alliantie Certificaat “Lekker Glutenvrij” van de NCV in aanmerking te komen. De testresultaten zitten hier ruimschoots onder: de glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder bevatten zelfs minder dan 5 ppm (0,0005%) gluten.

McDonald's glutenvrije burgers - woensdag 3 juni 2015 (14)De persbijeenkomst
Woensdag 3 juni reed ik naar McDonald’s Zaandam voor de persbijeenkomst voor bloggers. Een voor mij bekende Mac omdat ik hier al eerder een burger at. Ik luisterde aandachtig naar de presentatie van Debbie de Wagenaar, lid van de Directie McDonald’s Nederland. We kregen uitleg over het tot stand komen van de glutenvrije burgers in samenwerking met de NCV, het proces en het opleiden van het personeel. Ook was er ruimte voor vragen. Debbie vertelde dat 95% van de respondenten enthousiast was over de pilot met de glutenvrije broodjes die McDonald’s in 2013 startte. Gaaf he!

Tijdens de bijeenkomst werd deze video afgespeeld.

McDonald's glutenvrije burgers - woensdag 3 juni 2015 (15)Daarna gingen we de keuken in om het proces te zien en zelf een burger te maken. We kregen een petje op en wasten onze handen. De restaurantmanager deed op deze foto voor hoe je een hamburger maakt.

McDonald's glutenvrije burgers - woensdag 3 juni 2015 (18)De glutenvrije broodjes zijn luchtdicht verpakt en zitten in een aparte bak. De broodjes gaan in een apart toastzakje in de toaster zodat er geen kruimels van glutenvolle broodjes bij kunnen komen. Hier zie je mij dat doen. Ik haalde de broodjes uit de zakjes (deze gaan weer terug in de bak met glutenvrije broodjes voor hergebruik) en legde ze in een bakje, ik maakte namelijk mijn favoriete Quarter Pounder (bij Hamburger/ Cheeseburger gaat de burger op een papiertje). Saus, ui, augurk, kaas en burger erop, dichtklappen en klaar is ie.

qpOp het doosje plakte ik een bon waarop staat ‘zonder gluten’. Zo weet de klant dat de burger glutenvrij is.

McDonald's glutenvrije burgers - woensdag 3 juni 2015 (20)

McDonald's glutenvrije burgers - woensdag 3 juni 2015 (30)Yes daar gaat ie dan. Dat ie lekker is, wist ik al door de pilot restaurants. Waar ik het meest blij mee ben, is dat de burgers gewoon bij mij in Veenendaal (centrum) te koop zijn.

Vragen van jullie beantwoord

Hoe zijn medewerkers getraind?
Alles is uitvoerig getest, procedures zijn aangepast en volledig beschreven en medewerkers zijn getraind. Elke nieuwe medewerker krijgt een training waarin het onderdeel ‘glutenvrije burgers’ uitvoerig wordt meegenomen.

Hoe zit het met kruisbesmetting?
Zoals jullie in dit artikel kunnen lezen, bevatten de burgers na veelvuldig testen minder dan 5 ppm gluten per burger. De meeste mensen met coeliakie kunnen dit prima verdragen (norm voor glutenvrij is onder de 20 ppm). De burgers worden in dezelfde keuken gemaakt als de glutenvolle burgers, medewerkers hoeven niet voor elke glutenvrije burger hun handen te wassen, maar doen dit zoals in de processen is beschreven ieder uur. De burgers zijn uitvoerig  (door een onafhankelijk bureau) getest en bevatten dus minder dan 5 ppm gluten per burger. Elk jaar zal McDonald’s deze testen uitvoeren om te kunnen garanderen dat een burger glutenvrij is.

Kosten de glutenvrije burgers meer en kan ik ze bij elk menu krijgen?
De glutenvrije burgers kosten hetzelfde als de glutenvolle burgers. Is de glutenvolle hamburger een Euroknaller dan de glutenvrije ook en ja je kan ‘m ook in een Happy Meal of bij een ander menu krijgen. Je betaalt niks extra’s.

Komen er meer glutenvrije burgers (vis, kip, vegetarisch etc.)?
Nee, op korte termijn niet. McDonald’s focust zich nu op de eerdergenoemde drie burgers. De broodjes passen het beste bij deze burgers en hun bereidingswijze.

Hoe zijn de 50 restaurants geselecteerd?
Een McDonald’s moet een nieuwe keuken en service opstelling hebben om de glutenvrije burgers te kunnen aanbieden, daarnaast moet het mogelijk zijn. Franchisenemers beslissen zelf of zij de glutenvrije burgers willen aanbieden. (Debbie gaf aan dat de meeste franchisenemers dolgraag de glutenvrije burgers willen verkopen, vanuit hen kwam naast de consument ook de vraag.) Wanneer in een (ver)ouder(d) restaurant de keuken toe is aan vernieuwing kan het zijn dat zij in de toekomst ook de glutenvrije burgers gaat aanbieden.

Komen de glutenvrije burgers ook in België?
McDonald’s Nederland kan niet spreken voor België, zij weten dus niets over glutenvrije burgers in België. Belgen kunnen zich richten tot McDonald’s België en aangeven dat zij glutenvrije burgers willen. De glutenvrije burgers in Nederland zijn er gekomen omdat dit een wens was vanuit de consument. Hier heeft McDonald’s gehoor aan gegeven.

Waar zijn de glutenvrije burgers te koop?
Op de website van McDonald’s staat een hele handige zoekmachine waarmee je precies kunt zien welk restaurant bij jou in de buurt glutenvrij burgers verkoopt. Je herkent ze aan het ‘Lekker Glutenvrij’ plaatje van de NCV ziet (zie eerder in dit artikel). Weten welk restaurant bij jou in de buurt de glutenvrije burgers verkoopt. Je vindt het hier: www.mcdonalds.nl/restaurant . Download ook de super handige app van McDonald’s zodat je altijd weet of er glutenvrije burgers in de buurt te koop zijn.

Lijst met 50 restaurants
Velen van jullie vroegen om een complete lijst met alle restaurants. Deze heb ik van McDonald’s ontvangen en deel ik graag met jullie.

Alkmaar West
Almelo Oost
Almelo Woonboulevard
Amsterdam Daalwijkdreef
Amsterdam IJdoornlaan
Amsterdam Muntbergweg
Amsterdam Nieuwendijk 70
Amsterdam Osdorp Drive
Amsterdamse Poort
Apeldoorn Centrum
Arnhem Kronenburg
Arnhem Rijnstraat
Assen
Barendrecht
Barneveld
Berkel en Rodenrijs
Bodegraven
Breukelen
Capelle Hoofdweg
Capelle Rijnspoor
Delft Centrum
Den Haag Laakhaven
Deventer
Diemen
Dordrecht Centrum
Dordrecht Noord
Eindhoven Woensel
Eindhoven Marché
Enkhuizen
Enschede Schuttersveld
Enschede Zuiderval
Etten-Leur
Geldermalsen
Gorinchem
Harlingen
Heerhugowaard
Hengelo Westermaat
Haarlem Houtstraat
Haarlem Rivieraplein
Heteren
Hillegom
Hilversum
Hoogvliet
Hoorn
Huis ter Heide
Kampen
Leiderdorp
Lelystad Bataviaplein
Maarsen
Maastricht Gronsveld
Malden
Middelburg
Nijkerk
Nijverdal
Oldenzaal
Oosterhout Weststad
Oud Gastel
Purmerend
Ridderkerk
Rijswijk Plaspoelpolder
Roermond Hamstraat
Roosendaal
Rosmalen
Rotterdam Charlois
Rotterdam Coolsingel 44
Rotterdam Coolsingel 207
Rotterdam Stadionweg
Rotterdam Zuidplein
Santpoort- Noord
Sittard
Spijkenisse
Udenhout
Veenendaal Markt
Veenendaal McDrive
Vlaardingen
Waardenburg
Woerden
Zaandam
Zaandam Zuid
Zoetermeer Zilverstraat
Zwolle Zuid

Je kunt de lijst downloaden door op deze link te klikken.
>>Lijst met restaurants die glutenvrije burgers verkopen.<<

Let op: de verkrijgbaarheid kan wijzigen. Kijk op mcdonalds.nl/restaurants of de app voor de meest actuele informatie.

Check ook even dit leuke tv-spotje van McDonald’s over glutenvrije opa Ab.

Ik hoop dat ik al jullie vragen heb kunnen beantwoorden en alles duidelijk is rondom de glutenvrije burgers. Ik ben razend enthousiast en niet ziek geworden van mijn burger. Het klopt dat de burgers gemaakt worden in een glutenvolle omgeving, maar de testen laten zien dat de burgers echt glutenvrij zijn. Ik ben trots op McDonald’s en hoop dat vele restaurants en ketens dit goede voorbeeld volgen.

Heb je toch nog vragen over de glutenvrije burgers? Dan verwijs ik je door naar McDonald’s.: www.mcdonalds.nl/glutenvrij

 

Ook leuk om te lezen