Persbijeenkomst McDonald’s glutenvrij burger + lijst 50 restaurants

Vorige week woensdag bezocht ik de persbijeenkomst voor bloggers van McDonald’s over de glutenvrije burgers die vanaf 1 juni 2015 verkocht worden in 50 restaurants. In dit verslag vertel ik erover, beantwoord ik de de door jullie gestelde vragen en deel ik de lijst met 50 restaurants.

1 juni vertelde ik dat McDonald’s in 50 restaurants glutenvrij burgers verkoopt, je leest het hier. Mijn site en Facebook ontploften, de reacties stroomden binnen; van vreugdekreten tot sceptische opmerkingen. Ook gaven velen van jullie gehoor aan mijn oproep vragen te stellen zodat ik die zou kunnen stellen tijdens de persbijeenkomst voor bloggers 3 juni.

Op 1 juni kwam McDonald’s met een persbericht over de glutenvrije burgers. Je leest het volledige bericht hier.

De glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder van McDonald’sGlutenvrije burgers
Dit zijn ze dan, de glutenvrije burgers. Het glutenvrije broodje is met zorg ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Daar is McDonald’s de afgelopen periode heel zorgvuldig mee bezig geweest. Het broodje is vrij van andere allergenen zoals lactose (melk), tarwezetmeel, soja, noten en pinda’s (met uitzondering van sesam vanwege de aanwezigheid van sesamzaadjes op het broodje). Het glutenvrije broodje bestaat voornamelijk uit rijst, maïs en tapioca en is speciaal voor McDonald’s Nederland gemaakt in Finland.

Gecertificeerd glutenvrije burgers
Na een uitgebreide test door een onafhankelijk bureau toonde McDonald’s aan dat het eindproduct (een volledige burger) ruim onder de vereiste 20 parts per million zat, wat noodzakelijk is om voor het Horeca Alliantie Certificaat “Lekker Glutenvrij” van de NCV in aanmerking te komen. De testresultaten zitten hier ruimschoots onder: de glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder bevatten zelfs minder dan 5 ppm (0,0005%) gluten.

McDonald's glutenvrije burgers - woensdag 3 juni 2015 (14)De persbijeenkomst
Woensdag 3 juni reed ik naar McDonald’s Zaandam voor de persbijeenkomst voor bloggers. Een voor mij bekende Mac omdat ik hier al eerder een burger at. Ik luisterde aandachtig naar de presentatie van Debbie de Wagenaar, lid van de Directie McDonald’s Nederland. We kregen uitleg over het tot stand komen van de glutenvrije burgers in samenwerking met de NCV, het proces en het opleiden van het personeel. Ook was er ruimte voor vragen. Debbie vertelde dat 95% van de respondenten enthousiast was over de pilot met de glutenvrije broodjes die McDonald’s in 2013 startte. Gaaf he!

Tijdens de bijeenkomst werd deze video afgespeeld.

McDonald's glutenvrije burgers - woensdag 3 juni 2015 (15)Daarna gingen we de keuken in om het proces te zien en zelf een burger te maken. We kregen een petje op en wasten onze handen. De restaurantmanager deed op deze foto voor hoe je een hamburger maakt.

McDonald's glutenvrije burgers - woensdag 3 juni 2015 (18)De glutenvrije broodjes zijn luchtdicht verpakt en zitten in een aparte bak. De broodjes gaan in een apart toastzakje in de toaster zodat er geen kruimels van glutenvolle broodjes bij kunnen komen. Hier zie je mij dat doen. Ik haalde de broodjes uit de zakjes (deze gaan weer terug in de bak met glutenvrije broodjes voor hergebruik) en legde ze in een bakje, ik maakte namelijk mijn favoriete Quarter Pounder (bij Hamburger/ Cheeseburger gaat de burger op een papiertje). Saus, ui, augurk, kaas en burger erop, dichtklappen en klaar is ie.

qpOp het doosje plakte ik een bon waarop staat ‘zonder gluten’. Zo weet de klant dat de burger glutenvrij is.

McDonald's glutenvrije burgers - woensdag 3 juni 2015 (20)

McDonald's glutenvrije burgers - woensdag 3 juni 2015 (30)Yes daar gaat ie dan. Dat ie lekker is, wist ik al door de pilot restaurants. Waar ik het meest blij mee ben, is dat de burgers gewoon bij mij in Veenendaal (centrum) te koop zijn.

Vragen van jullie beantwoord

Hoe zijn medewerkers getraind?
Alles is uitvoerig getest, procedures zijn aangepast en volledig beschreven en medewerkers zijn getraind. Elke nieuwe medewerker krijgt een training waarin het onderdeel ‘glutenvrije burgers’ uitvoerig wordt meegenomen.

Hoe zit het met kruisbesmetting?
Zoals jullie in dit artikel kunnen lezen, bevatten de burgers na veelvuldig testen minder dan 5 ppm gluten per burger. De meeste mensen met coeliakie kunnen dit prima verdragen (norm voor glutenvrij is onder de 20 ppm). De burgers worden in dezelfde keuken gemaakt als de glutenvolle burgers, medewerkers hoeven niet voor elke glutenvrije burger hun handen te wassen, maar doen dit zoals in de processen is beschreven ieder uur. De burgers zijn uitvoerig  (door een onafhankelijk bureau) getest en bevatten dus minder dan 5 ppm gluten per burger. Elk jaar zal McDonald’s deze testen uitvoeren om te kunnen garanderen dat een burger glutenvrij is.

Kosten de glutenvrije burgers meer en kan ik ze bij elk menu krijgen?
De glutenvrije burgers kosten hetzelfde als de glutenvolle burgers. Is de glutenvolle hamburger een Euroknaller dan de glutenvrije ook en ja je kan ‘m ook in een Happy Meal of bij een ander menu krijgen. Je betaalt niks extra’s.

Komen er meer glutenvrije burgers (vis, kip, vegetarisch etc.)?
Nee, op korte termijn niet. McDonald’s focust zich nu op de eerdergenoemde drie burgers. De broodjes passen het beste bij deze burgers en hun bereidingswijze.

Hoe zijn de 50 restaurants geselecteerd?
Een McDonald’s moet een nieuwe keuken en service opstelling hebben om de glutenvrije burgers te kunnen aanbieden, daarnaast moet het mogelijk zijn. Franchisenemers beslissen zelf of zij de glutenvrije burgers willen aanbieden. (Debbie gaf aan dat de meeste franchisenemers dolgraag de glutenvrije burgers willen verkopen, vanuit hen kwam naast de consument ook de vraag.) Wanneer in een (ver)ouder(d) restaurant de keuken toe is aan vernieuwing kan het zijn dat zij in de toekomst ook de glutenvrije burgers gaat aanbieden.

Komen de glutenvrije burgers ook in België?
McDonald’s Nederland kan niet spreken voor België, zij weten dus niets over glutenvrije burgers in België. Belgen kunnen zich richten tot McDonald’s België en aangeven dat zij glutenvrije burgers willen. De glutenvrije burgers in Nederland zijn er gekomen omdat dit een wens was vanuit de consument. Hier heeft McDonald’s gehoor aan gegeven.

Waar zijn de glutenvrije burgers te koop?
Op de website van McDonald’s staat een hele handige zoekmachine waarmee je precies kunt zien welk restaurant bij jou in de buurt glutenvrij burgers verkoopt. Je herkent ze aan het ‘Lekker Glutenvrij’ plaatje van de NCV ziet (zie eerder in dit artikel). Weten welk restaurant bij jou in de buurt de glutenvrije burgers verkoopt. Je vindt het hier: www.mcdonalds.nl/restaurant . Download ook de super handige app van McDonald’s zodat je altijd weet of er glutenvrije burgers in de buurt te koop zijn.

Lijst met 50 restaurants
Velen van jullie vroegen om een complete lijst met alle restaurants. Tot voor kort stond hier de lijst me restaurants. Maar omdat er steeds meer restaurants bij komen die een glutenvrije burger verkopen, heb ik de lijst van mijn site gehaald en verwijs ik je voor actuele informatie naar de site van McDonalds. Kijk op mcdonalds.nl/restaurants of de app voor de meest actuele informatie.

Check ook even dit leuke tv-spotje van McDonald’s over glutenvrije opa Ab.

Ik hoop dat ik al jullie vragen heb kunnen beantwoorden en alles duidelijk is rondom de glutenvrije burgers. Ik ben razend enthousiast en niet ziek geworden van mijn burger. Het klopt dat de burgers gemaakt worden in een glutenvolle omgeving, maar de testen laten zien dat de burgers echt glutenvrij zijn. Ik ben trots op McDonald’s en hoop dat vele restaurants en ketens dit goede voorbeeld volgen.

Heb je toch nog vragen over de glutenvrije burgers? Dan verwijs ik je door naar McDonald’s.: www.mcdonalds.nl/glutenvrij

Ook leuk om te lezen

12 Comments

 1. ik vind de glutenvrije burgers ook ontzettend lekker. Ik heb er inmiddels al heel wat gegeten, zowel in de pilot vestigingen als in 1 van de nieuwe vestigingen. Ik had stiekem al in de keuken gekeken hoe ze het broodje bereiden. Inderdaad zeer zorgvuldig.

 2. Cheyenne

  Gisteren de hamburger geproefd! Ben tevreden!

 3. Ik wordt hier zo blij van:)!!
  Helaas hebben ze de broodjes in onze McDonalds nog niet, maar bij andere vestigingen in de buurt wel!

 4. Pingback: Eetdagboek: Juni 2015 | www.MissGlutenvrij.nl

 5. We (mijn man die glutenvrij is) en ik waren enthousiast toen we lazen dat 50 vestigingen van Mac D. glutenvrije hamburgers serveren. Meteen uitgeprobeerd in vestiging Heerhugowaard. Prima !! Medewerkster legde uit dat personeel geinstrueerd was en speciaal blauwe handschoenen aan moest doen bij het klaarmaken van de GV hamburger. Medewerkster was bekend met GV eten en de voorzichtigheid die daar bij geboden is.
  Dus tijdens een dagje Amsterdam kon mijn man nu ook een GV hamburger eten! Onze bestelling bestond uit 1 GV burger en 1 glutenvolle burger. Ik kon het niet na laten om door de stellingen heen de keuken in de loeren om te zien of een medewerker de blauwe handscjoentjes aan zou doen. Waaaaaaaaaaaat? Medewerkster pakt met haar blote hand eerst de glutenVOLLE burger (lees broodje) op en doet het in een papiertje en pakt vervolgens de glutenVRIJE burger op (zonder handen te wassen). Geirriteerd liep ik naar de balie om verhaal te halen. Oh sorry, u krijgt een nieuwe. Vervolgens ging de medewerkster in de keuken op dezelfde manier tewerk. Leidinggevende erbij. Die legde uit dat ze in het begin wel met handschoentjes werkten maar dat het toch wel lastig was of zo, kon het verhaal niet helmaal volgen. Het was in ieder geval voor ons duidelijk dat ze niet wisten wat GV inhoudt. Woedend was ik. Mensen hebben echt geen verstand van hetgeen ze aan het doen zijn! Ik heb echt spijt dat ik de sticker GV niet van het raam heb getrokken!!!!! DIT ALLES VOND PLAATS BIJ MAC DO NIEUWENDIJK no 70 !!!!!!!!!! DEZE VESTIGING MOET VAN DE LIJST GESCHRAPT WORDEN, WANT ZIJ ZIJN HET NIET WAARD OM ALS ‘ LEVERANCIER’ VAN GLUTENVRIJE HAMBURGERS AANGEMERKT TE WORDEN!!
  Ik heb ook gezien dat de hamburger met een tang uit de warme bak met hamburgers wordt gepakt en op het broodje wordt gelegd. Voor zowel het GV als het glutenvolle broodje wordt dezelfde tang gebruikt. Dat kan sosieso niet goed gaan; je maakt mij niet wijs dat je met de tang het broodje niet zal aanraken als je de burger op het broodje legt. Dus moet je je misschien bij andere vestigingen ook wel afvragen of daar bij stil gestaan wordt of dit weer expliciet vragen of vermelden.

 6. Janneke Huinink

  Jammer, moet speciaal naar Arnhem toe. Duiven en Doetinchem niet hebben!

 7. Gisteren een cheeseburger geprobeerd, wel spannend hoor.
  Nergens last van gehad maar deed mij wel beseffen dat ik het McDonald’s eten niet mis.

 8. Pingback: Glutenvrije hamburger - MissGlutenvrij.nl

 9. Pingback: Eetdagboek: Januari 2017 - MissGlutenvrij.nl

 10. Pingback: Glutenvrij uit eten in Veenendaal - MissGlutenvrij.nl

 11. Pingback: Glutenvrij uit eten in Rotterdam - MissGlutenvrij.nl

 12. Pingback: Eetdagboek: December 2015 - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.