Het belang van etiketten lezen als je glutenvrij eet

Als je glutenvrij eet, moet je etiketten lezen. Je moet weten of in een product gluten zit. In dit artikel leg ik uit waarom het blíjven lezen van die ingrediëntenlijst zo belangrijk is.

Laatst ontving ik van een lezeres een berichtje. ‘Product X bevat nu gluten, zou jij anderen willen waarschuwen?’ Nee, dit doe ik niet, ik zou er mijn levensmissie van kunnen maken. Iedere dag veranderen producenten hun recepturen. ‘Verbeterde receptuur’ staat er dan ineens op een verpakking. En dan moet je opletten! Er kan zomaar ineens gluten in het product zitten. Maar ook achter een andere verandering of helemaal geen zichtbare verandering schuilt een andere ingrediëntenlijst met wellicht gluten in het product.

Het is je vast wel eens overkomen. Een voor jou favoriet glutenvrij product bevat opeens gluten. Je kwam er gelukkig achter omdat de verpakking er anders uitzag of je kwam er pas achter toen je analyseerde waardoor je opeens zo hard naar het toilet moest rennen. ‘Tarwe’ staat er ineens op de verpakking. Dé grote boosdoener.

Super balen natuurlijk. Daarom wil ik in dit artikel benadrukken dat het belangrijk is etiketten te BLIJVEN lezen. Dit is de check die nodig is om zeker te weten dat een product glutenvrij is. Ik lees ook nog iedere dag etiketten, je weet maar nooit…

Gelukkig gebeuren er ook positieve dingen. Producenten plaatsen het woord ‘glutenvrij’ of een glutenvrij logo op hun product. Of een vernieuwd product is opeens wel glutenvrij. Nog een reden om etiketten te blijven lezen. Opeens kan een product wel glutenvrij zijn.

honest_labels_600

Train jezelf

Ik kan razend-mega-super snel een etiket lezen. In één oogopslag zie ik of er gluten in een product zit. Ik scan op de woorden: GLUTEN, TARWE,  ROGGE, GERST(EMOUT) PANEERMEEL en HAVER (tenzij het expliciet glutenvrije haver is). Als één van deze woorden tussen de ingrediënten staat, weet ik dat het niet glutenvrij is. Als enige uitzondering: ‘glutenvrij gemaakt tarwezetmeel’, maar dit staat altijd heel duidelijk aangegeven. Soms staat er wel tarwe tussen de ingrediënten, maar wordt het product toch als glutenvrij bestempeld. Dan is het glutengehalte onder de norm van 20 milligram gluten per kilo (wettelijke norm van 20 ppm).

Producenten zijn verplicht allergenen duidelijk te vermelden. Als het goed is springen ze er dus uit (hoodletters of dikgedrukt). Ook staat vaak onder de ingrediënten een lijstje met allergenen. Deze kun je als eerste checken, staat hier een glutenbevattend ingrediënt tussen dan weet je genoeg. Een glutenvrij logo kan je ook helpen direct te zien of een product glutenvrij is.

Etiketten lezen hoeft dus vrijwel geen tijd te kosten. Je kunt jezelf trainen en zo weet je altijd zeker dat je glutenvrij eet. Bepaalde producten (water, groente, fruit, ongezouten noten etc.) zullen nooit gluten gaan bevatten, deze etiketten lees ik dan ook niet en check ik nooit. Het gaat om de ‘bewerkte producten’.

Ook wil ik jullie aanraden toch de ingrediëntenlijst te checken ook al heeft een vriend/familielid dit al voor je gedaan. Ik maak nog wel eens mee dat zij het woordje ‘tarwe’ net niet opmerken (het staat er ook zo enorm klein op) en hierdoor denken dat een product glutenvrij is. Zij zijn nou eenmaal minder getraind dan ik. Daarom check ik die producten toch altijd nog even. Zo weet ik zeker dat ik niet ziek word.

Kan sporen bevatten van gluten

Zoals jullie weten, eet ik wel producten waarop staat ‘kan sporen bevatten van gluten’. Hoe dit zit en waarom ik dit doe, lees je in dit uitgebreide artikel over dit onderwerp: missglutenvrij.nl/2017/11/25/sporen-bevatten-gluten 

Check, check dubbel check

Van Alike ontving ik dit bericht: Hoi Harmke, ik weet nu sinds ruim een jaar dat ik coeliakie heb, sinds mijn 12e een eetstoornis en deze is nog lang niet voorbij. Afgelopen week een grote stap gezet en voor het eerst uit het glutenvrije schap een pak koeken gehaald van het merk Leev, de Oerkoek. Maar helaas helemaal mis. Van de drie soorten die in het schap lagen bleek deze variant wel gluten te bevatten. ik ben net niet helemaal oplettend geweest. Mijn glorie momentje is nu dus weer een van volop angst. Maar ik vrees dat veel winkels deze fout maken en ook deze variant tussen de glutenvrije producten zetten. Is dit iets waar je aandacht aan kunt wijden op je site? 

Ook hier maak ik jullie graag op attent. Wat Alike overkwam, is erg vervelend. Ze ging er vanuit dat alle producten in het schap glutenvrij waren omdat deze was aangeduid als ‘glutenvrij schap’. Ga nooit ergens vanuit, check altijd of het product écht glutenvrij is voordat je het in je mond stopt. Een fout is snel gemaakt.

Ik hoop dat ik jullie bewust heb kunnen maken van het belang van etiketten blijven lezen en checken. Wellicht deed je dit al, super vooral blijven doen of is het de reminder die je nodig had.

Hoe gaan jullie om met het checken van etiketten?

Ook leuk om te lezen

16 Comments

 1. ik lees elke keer weer de ingrediëntenlijst ook al heb ik het 100 keren gekocht, maar een producent kan zomaar iets wijzigen en dan ben je de Sjaak als je het niet leest.

  Dus lezen blijft voor mij een noodzaak en ben gewoon wat langer bezig met boodschappen doen, maar er zijn vast ergere dingen ;-)

 2. Mooi geschreven artikel Harmke. Helaas kan voor dit soort dingen niet vaak genoeg gewaarschuwd worden.

 3. Ik ben er nog niet zo bedreven in. Heb pas een maandje geleden van de huisarts het advies (dus geen coeliakie patiënt) gekregen om glutenvrij te gaan eten…
  Ben dus erg blij met jouw etiket-leesinstructie en hoe jij omgaat met de tekst ‘kan sporen bevatten’. Dat maakt het leven wel wat simpeler.
  Bedankt voor je heldere en informatieve blogs.

 4. Nee zit er in de Oerkoek gluten? maar die is juist super lekker, ga snel op de verpakking kijken want hij ligt gewoon bij de ah in het glutenvrije schap

 5. Willemijn

  Ik ben al bijna 10 jaar glutenvrij maar eet eigenlijk nooit producten die sporen van gluten kunnen bevatten, terwijl ik wel gewoon producten met <20ppm eet (glucose-fructose stroop etc.). Heb je nooit last gehad van een product dat sporen van gluten kan bevatten? Ik zou namelijk heel graag eens Tony's Chocolonely's chocola eten maar omdat het sporen van gluten kan bevatten heb ik het nooit geprobeerd..

  • Miss Glutenvrij

   Ik heb er eigenlijk vrijwel nooit last van. Tony’s eet ik met veel plezier. Kijk eens bij mijn veelgestelde vragen daar staat mijn mailwisseling met Tony’s.

 6. Hanneke

  Ik heb een vraag mijn dochter heeft een vriendin en die heeft gluten allergie nou heeft haar moeder gezegd dat ze dan geen glucose fructosestroop (omdat het in Nederland van tarwe word gemaakt )mag maar daar lees ik hier niks over en als ik op Wikipedia kijk staat er ook wat anders nou is mijn wat is jullie ervaring

 7. Bij ons bij de Albert Heijn hebben ze de keer koeken ook wel eens verkeerd gevuld.
  Gelukkig lees ik inderdaad altijd de ingrediënten. Meteen een medewerker opgezocht en met klem verzocht deze in het goede schap te leggen. Weg van de glutenvrije producten.

 8. b. veenboer

  het wordt voor mij steeds lastiger mijn gezichtsvermogen is nog maar 12 % en de lettertjes lijken steeds kleiner en vager te worden.
  mijn gluten en tarwe tolerantie is 0 ik let dus vaak alleen os het van Schar dat is safe,

 9. Pingback: Ask Miss Glutenvrij #14 - MissGlutenvrij.nl

 10. b.veenboer

  zelfs thee had ineens gluten opgenomen iets dat je niet verwacht. Tenminste ik niet.

 11. Pingback: Kant-en-klare glutenvrije feesthapjes - MissGlutenvrij.nl

 12. Pingback: Glutenvrije app: Een app voor het scannen van glutenvrije producten - Miss Glutenvrij

Comments are closed.