Ask Miss Glutenvrij #6

In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem aan mij en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden. 

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig  vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 25 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Welke vitamines en/of ondersteuners neem jij in voor extra energie? Wat werkt echt goed? Zelf gebruik ik multivit in combi met ijzer tabletten maar voel mij gewoonweg nog steeds vrij moe en futloos!

In 2012 slikte ik erg veel vitaminetabletten: multivitamine, vitamine b-complex, calciumtabletten en cranberrytabletten (die laatste niet voor coeliakie, maar voor een zwakke blaas). Mijn MDL-arts vertelde me toen dat ik bloed moest laten prikken bij de poli om te kijken of de waarden in mijn bloed goed zijn, ik kon mezelf namelijk ook vergiftigen met al die vitamines. Mijn waardes zijn al enige jaren helemaal goed dus ik hoef geen vitamines bij te slikken. Mijn lichaam haalt de vitamines uit de voeding die ik neem. Daarom is het erg belangrijk goed, gezond en gevarieerd te eten.

Ik eet al een aantal jaren minder slechte e-nummers en vrijwel nooit eten uit ‘pakjes en zakjes’ (Honig, Maggi, Knorr etc.) ik geloof gewoon niet dat al die poedertjes het lichaam op de juiste manier kunnen voeden. Ik eet het liefst verse producten en verse kruiden en specerijen. Hierdoor voel ik me een stuk fitter. Wellicht kan een diëtiste je hierbij helpen. In mijn receptenindex vind je lekkere recepten zonder toevoegingen.

Ik wil je aanraden bloed te laten prikken bij de arts, hij kan zien of je tekorten hebt.

Hoi Harmke, ik volg je al een hele tijd en super fijn dat je de laatste dingen en weetjes in de gaten houdt. Toen ik 1 jaar was is er ook bij mij gluten ontdekt, ik ken de verhalen die je schrijf helemaal terug. Alleen ik zit met een vraag: in een korte tijd is het al een paar keer voorgekomen dat ik gluten binnen heb gekregen, ( zoals gisteravond weer met uit eten, is het totaal misgegaan) wat ik normaal nooit heb gehad, mijn vraag is dan ook is het verstandig om naar de dokter te gaan om het even te laten checken? Een tijdje terug heb ik ook een artikel van jou gelezen dat jij een jaarlijkse controle heb in het ziekenhuis is dit ook aan te raden voor mij?

Wat ontzettend vervelend dat je een paar keer achter elkaar een glutenfout had. Uit eten gaan is en blijft een risico, je vertrouwd een ander dat hij glutenvrij voor je kookt. Dit kan helaas misgaan, ik maak dit ook wel eens mee. Vorig jaar schreef ik een blog met daarin mijn tips om glutenvrij uit eten te gaan. Wellicht heb je er iets aan. Als je je zorgen maakt over je gezondheid is het altijd verstandig naar je huisarts te gaan, al is het alleen maar om je gerust te laten stellen. Wellicht kan je ook bloed laten prikken om te kijken hoe het met je antistoffen zit.

Het klopt dat ik de afgelopen drie jaar op controle ben geweest bij een maag-darm-lever arts. Ik voel me hier persoonlijk erg prettig bij omdat ik zeker weet dat mijn lichaam gezond is. Het is aan jou te bepalen of jij ook graag een controle wil bij een mdl-arts. Als het jou de geruststelling kan geven die je nodig hebt, is het zeker aan te raden.

Wel is het zo dat ik er dit jaar voor kies niet direct een afspraak te maken met mijn mdl-arts. Ik wil eerst bloed laten prikken bij mijn huisarts en naar aanleiding daarvan bepalen of ik een gesprek wil met mijn mdl-arts. Omdat ik geen andere zorgkosten heb, moet ik mijn bezoek aan de mdl-arts betalen van mijn eigen risico. Dit is bijna €300,- en vind ik erg veel als ik elk jaar hoor dat alles goed is. Ik moet dit nog overleggen met mijn huisarts, maar ik hoop dat het bloedonderzoek op deze manier wordt vergoed uit de basisbeurs en anders is het bloedonderzoek nog altijd goedkoper dan het bezoek aan de mdl-arts.

Geweldige website! Ik wilde iets lekkers maken voor een collega die afscheid neemt, ze eet geen gluten, lactose, soja en noten. Lastige combi dus. Ik wilde graag het courgettebrood met citroen maken, maar daar gaat een halve cup melk in. Kan ik de melk weglaten of ergens door vervangen? 

Wat leuk dat je voor je collega een cake wilt maken. Ik snap dat geen gluten, lactose, soja en noten een hele uitdaging is. Er bestaat ook zoiets als rijstmelk. In die van Alpro zit: Water, rijst (13%), plantaardige olie (zonnebloem), tricalciumfosfaat, maltodextrine, zeezout, stabilisator (gellan gum), vitaminen (Vitamine B12, D2), zuurteregelaar (dikaliumfosfaat). De rijstmelk is van nature lactosevrij, ook is ie vrij van zuivel en gluten. Ik kan geen soja en noten in de ingrediënten ontdekken. Ik zou het hier eens mee proberen. Succes!

Heb jij ook een vraag voor me? Stel ‘m bij de comments of mail me op info@missglutenvrij.nl. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden. 

Ook leuk om te lezen

2 Comments

  1. onlangs “vrienden” gemaakt met mijn mdl arts omdat ik net als jij ivm het eigen risico de controles bij de huisarts wilde doen. Er werd mij vriendelijk meegedeeld dat hij niet van plan was de huisarts bij te gaan scholen op het gebied van coeliakie en dat het gezien mijn geschiedenis wel van belang was dat ik in de gaten werd gehouden. Toch maar besloten om volgend jaar weer naar de mdl arts te gaan. Het is tenslotte de specialist….

    • M hendrikx

      Hoi hoi
      Bij mij is sinds mijn geboorte coeliekie ontdekt .. ik heb eigenlijk hele leven glutenvrij gegeten en nou nog .. heel soms eet ik wat met gluten of soms weet ik het niet en daarna voel ik het gelijk dat ik iets verkeerds gegeten heb .. ik heb well laatse tijden beetje haarverlies en slechte huid en veel moe en geen kracht in mijn lichaam als ik ga fitnissen . Welke vitamines moet ik eigenlijk slikken erbij ? Ik ben eigenlijk best smal en ik eet niet zoveel elke dag . Ik zet me b12 spuiten 1 keer per week is dit te vaak? Gr M. Hendrikx

Comments are closed.