Gezonder gaan eten door coeliakie?!

gezond leven
Ben ik gezonder gaan eten door coeliakie? Over deze vraag denk ik na in dit artikel. Ook ben ik benieuwd of jullie gezonder zijn gaan eten na het glutenvrije dieet.

Het is weer de 15e van de maand dus tijd voor #wijbloggenglutenvrij. Samen met andere glutenvrije bloggers schrijf ik over hetzelfde onderwerp. Deze maand de vraag ‘In hoeverre ben je gezonder gaan eten doordat je glutenvrij moet eten?’.

gezond leven2

Bewust met voeding omgaan
Zo lang als ik weet, moet ik glutenvrij eten. De diagnose coeliakie kreeg ik toen ik één jaar oud was (lees hier mijn verhaal). Er is voor mij dus geen ‘voor’ en ‘na’ de diagnose qua eetpatroon. Maar ik weet zeker dat coeliakie er voor zorgt dat ik bewust met eten omga. Mijn ogen scanden in de afgelopen jaren duizenden ingrediëntenlijsten op zoek naar gluten. Dan zie ik ook welke andere ingrediënten er in een product zitten.

Een paar jaar geleden heb ik mij verdiept in E-nummers. Ik snap nu dus een beetje beter de ingrediënten in producten en ik kies bewust sommigen niet te eten ook al zijn ze wel glutenvrij. Ik weet dat bepaalde ingrediënten niet gezond zijn voor mijn lijf ook al zijn ze wel glutenvrij en ‘mag’ ik ze gewoon eten.

Geen pakjes en zakjes
Van huis uit aten wij vrijwel nooit pakjes en zakjes (Honig, Knorr, Maggi etc.). Er zat bijna altijd gluten in en dat mocht ik niet, dus kookte mijn mama voor het hele gezin zonder deze pakjes. Vandaag de dag zijn er zeker pakjes en zakjes die ik wel mag eten, maar ik koop ze zelf niet. Ik vind ze te chemisch en het is voor mij geen ‘echt’ eten. Ik heb geleerd met verse en pure ingrediënten te koken en dat vind ik een stuk lekkerder en gezonder.

gezondleven3

Van nature glutenvrije producten
Het liefst eet ik van nature glutenvrij producten: Groente, rijst, aardappels, haver, vlees, vis enz. De smaak hiervan is zo heerlijk vers en puur, ik ben er dol op. Aan bewerkt voedsel wordt vaak gluten toegevoegd en gekke smaakstofjes. Natuurlijk houd ook ik van chips, chocola en een vette hap en ben ik blij dat dat er allemaal glutenvrij is, maar ik in plaats van bijvoorbeeld een koekje mee naar mijn werk, kies ik voor een zakje nootjes met gedroogd fruit of een gekookt eitje. Als lunch neem ik in plaats van brood graag een salade.

Bewustzijn
Doordat ik me zo bewust ben van wat er in mijn eten zit, kies ik er wel eens voor iets ongezonds te laten staan. Ik weet dat het slecht voor mijn lichaam is en dat ik er dik van word. Of ik kies voor een gezondere optie. Net als vrijwel elke vrouw probeer ook ik op mijn lijn te letten. Door ingrediënten te lezen, weet ik hoeveel vet en calorieën ze bevatten. Ik ben mij daar altijd bewust van.

Had ik geen coeliakie gehad dan was ik denk ik lang niet zo bewust geweest van wat er in mijn eten zit. Door coeliakie was ik verplicht zelf te bakken en te koken, gelukkig ben ik leuk gaan vinden, maar zonder mijn ziekte weet ik niet hoe ik nu in het leven stond. Ik denk wel een stuk ongezonder. Ik denk dat ik sneller, vooral nu ik alleen woon, een afhaalmaaltijd zou kopen. Maar dat kan nu eenmaal niet door de gluten dus eet ik een gezonde(re) maaltijd thuis.

Ben ik gezonder gaan eten door coeliakie? Ja ik denk het wel. Door alle bovenstaande zaken ben ik eigenlijk verplicht een gezondere keuze te maken. Natuurlijk is bijna elk glutenvol product ook glutenvrij verkrijgbaar, maar door de hoge prijs en de (ongezonde) toevoegingen laat ik die vaak staan.

Benieuwd naar de leukste glutenvrije ervaringen van andere glutenvrije bloggers? Dit zijn de blogs die meedoen: creatiefglutenvrij.wordpress.comstoriesofacoeliac.comwww.deglutenvrijeman.nllaurienis.comikbenglutenvrij.nlhomeofcomfort.nlwww.pinkpequena.nlblog.morethansoup.be

In hoeverre ben jij gezonder gaan eten doordat je glutenvrij moet eten?

Ook leuk om te lezen