Gluten in cosmetica producten

Wisten jullie dat er ook gluten kan zitten in make-up en verzorgingsproducten? En moet iemand met coeliakie deze producten mijden? In dit artikel geef ik meer informatie en beantwoord ik deze vraag.

Ik heb wel eens vraag gehad of ik aandacht wil besteden aan gluten in make-up en verzorgingsproducten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf nooit let op gluten in make-up of verzorgingsproducten. Je wordt namelijk niet ziek van het aanraken van gluten. Maar nu is het zomer, de zon schijnt en ook in zonnebrandcrème kan gluten zitten daarom besteed ik er graag nu wel aandacht aan op mijn site.

Gluten in zonnebrandcrème

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) schrijft op haar website dat zij de afgelopen tijd vragen kreeg over gluten in zonnebrandcrèmes en of crèmes met gluten erin vermeden moet worden door mensen met een glutenvrij dieet. Haar antwoord hierop is nee.

Dit is haar uitleg: ‘Gluten levert voor mensen met coeliakie alleen een gevaar op als het in de mond komt. Op de huid richt gluten geen schade aan. Bij zonnebrandcrèmes en andere cosmetica is het dus vooral belangrijk dat je uitkijkt voor producten met gluten die in contact komen met de mond, zoals lippenstift of lippenbalsem met zonnefactor. Die kun je dus beter niet gebruiken.

Voor gewone zonnebrandcrème geldt dat voorzichtig smeren op het gezicht (zodat het niet op of in de mond komt) en handen wassen na het aanbrengen voldoende is. Als je het risico dan toch te groot vindt, kun je kiezen voor glutenvrije zonnebrandcrème.’

Help, mijn kind steekt alles in zijn mond

Op Facebook geeft de NCV nog de volgende toelichting nadat een bezoekster vroeg hoe dit dan zit met kinderen die materialen/ handen in hun mond steken: ‘Voor zonnebrandcrèmes en andere cosmetica geldt: als het in aanraking komt met de mond, gebruik je glutenvrije producten. Voor kleine kinderen die bijvoorbeeld hun hand in hun mond steken kun je dus beter op zoek gaan naar zonnebrandcrème die geen gluten bevat en ook voor de lippen gebruik je dus een stick of crème die geen gluten bevat. Voor zonnebrandcrème die je bijvoorbeeld op je benen smeert, geldt dat het geen gevaar oplevert voor mensen met coeliakie omdat gluten niet via de huid wordt opgenomen.’

Conclusie

Komt iets met gluten niet in je mond dan kan het geen schade aanrichten aan je darmen. Let wel goed op dat je je handen schoonmaakt. Het zou lullig zijn als je je glutenvrije broodje eet terwijl aan je handen nog resten zonnebrandcrème met gluten erin kleeft.

Glutenvrije cosmetica

Maar hoe weet ik nu of er gluten in een cosmeticaproduct zit? De NCV geeft de volgende uitleg en deelt een heel handig lijstje met ingrediënten waar gluten in zit: ‘Net als bij voeding is ook op cosmeticaproducten de vermelding van de ingrediënten verplicht.Voor cosmetica wordt daarbij gebruik gemaakt van zogenaamde INCI-namen. INCI staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. Met deze namenlijst kan je dus ook in het buitenland checken wat er in je zonnebrandcrème en andere cosmetica zit. Als je een naam van onderstaande lijst in de ingrediëntendeclaratie van de zonnebrandcrème ziet, weet je dat er gluten in zit.’

cosmetica2

Algemeen
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Gliadin

Tarwe
Stoffen met Triticum vulgare in de naam
Stoffen met Wheat in de naam

Gerst
Hordeum vulgare
Hordeum distichon (extract)

Rogge
Secale cereale

Haver
Avena sativa
Hydrolyzed oat protein
Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein
Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein

Etiketten lezen of niet?

Helder verhaal toch? Ik vind de namen van de ingrediënten waar gluten in kan zitten wel heel erg moeilijk. Ik heb geprobeerd een tube zonnebrandcrème te scannen op een bovengenoemd ingrediënt met gluten. Ik gaf het vrij snel op. Pff, wat een gedoe. Doe mij maar een lijst met glutenvrije cosmetica. Al zou ik dan alleen letten op producten voor de lippen, de rest komt toch nooit in de buurt van mijn mond.

Let jij op gluten in cosmeticaproducten?

Ook leuk om te lezen

6 Comments

 1. Ik probeer mijn lipstick wel altijd te checken. Maar zoals je zegt ‘wat een gedoe’. De namen zijn moeilijk en de lijst vaak lang, een overzicht zou zo veel makkelijker zijn!

 2. Van Laere Katrien

  Yves Rocher zit er geen gluten in? Ik hoop van niet.

 3. ik vind het zeer ingewikkeld

  voor mij juist de producten lijst van de lippen balsem

 4. M’n moeder zei laatst dat ze bultjes kreeg van haar leave-in conditioner, eerste wat in me opkwam was om even de ingredienten te checken. En ja hoor, Wheat protein, dus toen was duidelijk waar het vandaan kwam. Sindsdien let ik er zelf ook beter op, vooral producten die lang blijven zitten en in aanraking zijn met je huid kunnen dus wel problemen veroorzaken, ook al is het niet schadelijk voor je buik.

 5. Via een Amerikaanse blogger met Coeliakie kwam ik te weten dat je ook via de traanbuisjes stoffen opneemt, meer nog dan via de mond.
  Dat laatste zou betekenen dat je ook voorzichtig moet zijn met alles wat je rond je ogen aanbrengt.
  Volgens haar wordt vit E of Tocepherol ook vaak van tarwe gemaakt, dus dit zou ook problemen kunnen geven. Veel bedrijven zijn daar zelf niet van op de hoogte, omdat ze deze stof elders inkopen.
  Voor mensen die erg gevoelig zijn voor gluten iets om over na te denken.

Comments are closed.