Ik mis een gezond glutenvrij fastfood restaurant in NL

Sowieso pleit ik voor zoveel mogelijk glutenvrije eetmogelijkheden in Nederland, maar wat ik echt mis is een gezond glutenvrij fastfood restaurant. In dit artikel vertel ik je waarom.

Weet je wat ik nou echt mis in Nederland? Een gezond glutenvrij fastfood restaurant. Huh, zal je misschien denken, fastfood gezond? Ja zeker, voedsel dat snel gemaakt wordt en niet duur is, kan zeker gezond zijn. Ik maak regelmatig een snelle hap die niet veel kost, dit moet een restaurant ook kunnen toch?! En dan wil je dat ook nog glutenvrij Harmke? Ja, dat wil ik.

Afgelopen week was ik in Zwolle. Het was lunchtijd en we hadden zin in een broodje. Ik opperde om naar Tosti World te gaan. Helaas was het glutenvrije brood op, wat nu? Ik ben niet super bekend in Zwolle en een glutenvrije lunch vind ik altijd het lastigst. Een snelle Google-sessie bracht mij bij Bagels & Beans. Ik ben zo ontzettend blij met deze keten. Overal waar ik ben, in welke stad dan ook, weet ik vrijwel zeker dat ik een glutenvrije bagel kan scoren. Hulde voor B&B.

Awesome Londen
Maar hierna dacht ik aan Londen (sowieso is Londen qua glutenvrij AWESOME), daar hebben ze LEON. Dit is een ‘fastfood’ restaurant met gezonde maaltijden. Op het grote bord achter de kassa’s staat met ‘GF’ aangegeven welke maaltijden glutenvrij zijn.

leon1
Alles op deze foto is glutenvrij. Ik was in de hemel bij LEON.

leon2
Een gezellige tent waar je goedkoop, gezond en glutenvrij kan eten.

leon3

leon4
Kijk hoe happy ik was met mijn heerlijke gezonde glutenvrije maaltijd van LEON. En voedzaam dat ie was. Lekker met rijst, groente, vlees en een frisse dressing. Ik at deze maaltijd als lunch. Het liefst lunch ik iedere dag met warm eten, want de warme maaltijd is mijn absolute favoriet. Ik doe dit niet omdat ik uit ervaring weet dat van twee keer warm eten per dag en een zittend beroep mijn lichaam aardig uitzet, maar dat terzijde. Eens in de zoveel tijd doe ik het lekker toch en vooral als ik op vakantie ben.

Blij in Berlijn
En toen was ik afgelopen jaar in Berlijn en daar was Dean & David. Weer zo’n prachtige tent met snelle goedkope, glutenvrije, gezonde maaltijden. Een gezond glutenvrij fastfood restaurant waar we in Nederland nog niet van hebben gehoord. Die Duitsers en Engelsen snappen het wel.

deandavid1
Bij Dean & David weer zo blij al een kind.

deandavid3
Oh, dit was zo lekker. Heerlijke curry met garnalen. Krijg er spontaan weer zin in. En wat vulde het goed.

deandavid2
Kijk, niet duur he. Ga maar eens met z’n tweeën bij McDonald’s eten dan ben je hetzelfde kwijt.

De voordelen van LEON en Dean & David vind ik:

 • Ze verkopen een ruime keus aan glutenvrije maaltijden
 • Ze verkopen gezonde maaltijden
 • Ze verkopen voedzame maaltijden
 • Het zijn ketens: dus op meerdere plekken in de stad/ het land is dit fantastische voedsel te koop
 • Het eten is snel klaar
 • Het eten is betaalbaar
 • Je krijgt waar voor je geld: een gezonde, voedzame maaltijd

Wat een voordelen he. Waarom hebben wij nog geen LEON of Dean & David in Nederland? Kom maar op met die ketens. Hoe gaaf zou het zijn om in elke stad een vestiging te hebben van zo’n gezond glutenvrij fastfood restaurant? Ik ben voor! Dan heb ik voortaan naast een minder gezond fastfood restaurant en Bagels & Beans keuze uit een heerlijke gezonde warme (lunch)maaltijd.

Welk (soort) glutenvrij restaurant mis jij in Nederland?

Ook leuk om te lezen

8 Comments

 1. Wat n super idee Harmke hè t is dan ook écht te hopen dat er zoiets zal komen scheelt weer n ongezonde hap bij de snackbar of Mc Donalds en persoonlijk vind ik een warme maaltijd ook heerlijk in de middag ;-) bedankt weer voor je interessante reportage ?

 2. Mmmm…
  Een glutenvrije ‘subway’, waar je je eigen glutenvrije broodjes kunt samenstellen.
  Lijkt me heel fijn ?

  • Miss Glutenvrij

   Jaaaaaa! Dat is ook echt een droom van mij. Broodje Subway!

 3. Hallo Harmke,
  Dat is precies wat ik hier ook zo mis. Net als jij vind ik de lunch het lastigeste. Vanaf het moment dat ik glutenvrij moest eten heb ik het het meest gemist dat ik niet even snel kon lunchen als ik onderweg was.. Het zou echt top zijn als daar verandering in zou komen.

 4. Hier in Leiden heb ik voor de lunch de beperkte keuze uit de Bagels en Beans en Jacketz, die gevulde gepofte aardappelen verkopen. Ik mis ook gewoon ergens kunnen binnenstappen om te eten. Vooral de lunch is moeilijk: er is vaak alleen brood of een drie keer zo dure, niet vullende salade. In Antwerpen heb je Falafel Tof, waar je glutenvrij falafel met een lekkere salade kan kopen. Dat soort concepten zou ik ook graag hier in Nederland zien.

 5. Helemaal mee eens! Ik vind het altijd leuk om op jouw blog te lezen waar je wel goed glutenvrij kunt eten. Mijn vriend heeft coeliakie, en we weten dat nu sinds een dik jaar. Voordien gingen wij gewoon spontaan ergens eten, en nu is het al een heel geregel, want in Belgie is het nog erger gesteld als in Nederland. Gelukkig wonen we niet al te ver van de grens ? het zou gewoon leuk zijn moesten er over heel de wereld een heleboel gezonde glutenvrije eetgelegenheden zijn ? gedaan met de stress en planning en leve de spontaniteit ? x veel liefs, Nele

 6. Pingback: Gezond fastfood restaurant EXKi opent op Amsterdam CS | MissGlutenvrij.nl

 7. Pingback: Glutenvrij en gezond fastfoodketen LEON opent restaurant op Schiphol - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.