De leuke kant van coeliakie?!

leuke kan coeliakieGlutenvrij moeten leven kan soms bloedirritant zijn. Dus vroeg ik me af: Is er een leuke kant aan het hebben van coeliakie? In dit artikel ga ik in op deze vraag. 

Elk nadeel heb z’n voordeel, bla bla bla. Ja die uitspraak kennen we nou wel. Maar geldt dit ook voor coeliakie? Kan iets wat mij soms enorm frustreert en verdrietig maakt ook een positieve kant hebben? Ik vind coeliakie hebben stom. Punt. Het is irritant, beperkt mijn (sociale) leven en gluten maakt me ziek. Maar zit er ook een positieve kant aan het hebben van coeliakie? Daar denk ik over na in dit artikel

Ik denk dat er zeker wat positieve kanten zitten aan het hebben van coeliakie, althans het heeft me anders gemaakt op een positieve manier. Ik kwam op zes positieve punten, dit zijn ze:

1. Ik kan goed koken
Ik vind dat ik goed kan koken. Ik ben geen wereldkok, maar ik kan een lekkere maaltijd bereiden. Coeliakie verplichtte me zelf eten te maken. Geen kan-en-klare of afhaalmaaltijden voor mij, want daar zit meestal gluten in. Ook in pakjes en zakjes zit meestal gluten dus leerde ik mijzelf koken met verse en pure ingrediënten. Ik kreeg steeds meer plezier in koken. Zocht recepten op en ging zelf experimenten. Ook leer ik steeds beter welke ingrediënten goed bij elkaar passen. Door mijn liefde voor eten, maar ook door coeliakie heb ik een enorme passie gekregen voor koken en kan ik dit steeds beter.

2. Ik ben creatiever
Ik roep altijd heel hard: beperking maakt creatief en dat meen ik oprecht. Door niet meteen voor het geijkte pad te kiezen of de makkelijke weg, want coeliakie maakt dit vaak onmogelijk, zoek ik naar andere mogelijkheden. Ik ben door coeliakie creatiever en vindingrijker geworden.

3. Ik leef gezonder
Doordat ik me bewust ben van wat ik eet, leef ik gezonder. Ik weet wat ik in mijn mond stop en wat het effect is op mijn lichaam. Door coeliakie ben ik mij gaan verdiepen in voeding. Ik maak nu vaker een gezondere keuze omdat ik weet dat dit beter voor mijn lichaam is. Ook weet ik dat ik gezond ben doordat ik jaarlijks onder controle ben bij mijn MDL-arts.

4. Ik geniet bewuster van eten
Een lekkere glutenvrije pizza is voor mij bijvoorbeeld heel bijzonder. Ik ben me heel bewust van wat eten met mijn lichaam doet. Vooral wat gluten met mijn lichaam doet. Als ik dan buiten de deur een 100% glutenvrije maaltijd eet die met liefde en zorg is bereid dan ben ik intens dankbaar en geniet ik daar op en top van.

5. Ik krijg gratis eten
Joehoe, dit is een leuke bijkomstigheid. Wie herkent het niet? Familie die spontaan een glutenvrij product voor je koopt omdat ze het zagen liggen. Maar ook verjaardagen worden er twee taartjes gekocht, onder het mom van dan heb je keus. En als er glutenvrije koekjes, snoepjes, broodjes etc. over zijn, krijg ik ze standaard mee naar huis. Ook heb ik door mijn blog over glutenvrij leven al de nodige gratis glutenvrije producten ontvangen.

6. Ik help anderen
Coeliaken helpen elkaar, kijk maar op de Facebook forums. We delen tips, acties, recepten enz.  Doordat ik coeliakie heb, kan ik anderen helpen. Iemand helpen geeft mij een goed gevoel. Door mijn site heb ik al heel veel mensen geholpen en dat is zo iets moois waar ik echt van geniet. Jullie lieve berichtjes strelen mijn hart (en ook wel een beetje mijn ego ;)) en geven me een glimlach op mijn gezicht.

Herkennen jullie je in deze zes punten? Ook ben ik benieuwd of jullie nog meer positieve kanten kunnen bedenken.

Ook leuk om te lezen

2 Comments

 1. Leuk! Ik heb je positieve punten gelezen. Klopt als een bus.
  Toen mijn meisje met 5 coeliakie bleek te hebben…..pffff.
  Maar het eerste wat ik dacht: nu gaan we wél heel gezond eten.
  en ik ging nog minder pakjes/zakjes/kant en klaar gebruiken dan ik toch al (niet) deed!
  Beperking maakt creatief, dat is in alle opzichten waar!!!
  Ik heb persoonlijk nog een heel groot voordeel.
  Die overvolle supermarkten, daar heb ik als moeder en kok
  dus veel minder last van. Ik kan hele schappen voorbij rennen
  omdat ik daar toch niks van hoef te koken.
  Ik ga heel gericht naar de supermarkt met briefje en ben hoogst zelden
  in de verleiding tot impulsieve aankopen.
  Ik ben dus veel sneller klaar dan anderen die maar lopen te zoeken en
  treuzelen en aarzelen en bellen met het thuisfront.
  Heerlijk vind ik dat.
  En mag ik er nog eentje noemen. Omdat ik zelf geen coeliakie heb
  kan ik vergelijken op smaak. En laat ik je verzekeren dat een aantal
  producten zelfs lekkerder zijn zonder gluten dan mét.
  Neem even de pepernoten van Le Poole, daar kan geen glutenpepernoot aan tippen.
  Groetjes. Annet

 2. Pingback: Als puber veel moeite met coeliakie | MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.