Zoenen als je glutenvrij bent

kiss
Hoe zit het met zoenen als je coeliakie hebt? Kan dat wel zo maar? Want als die ander gluten heeft gegeten kan dat in je mond komen en die gluten zorgt voor veel ellende. In dit artikel geef ik antwoord op deze vraag.

Ellen stelde me deze vraag: ‘Misschien een vraag die op het eerste gezicht niet over glutenvrij lijkt te gaan maar dat toch is. mijn zoon die coeliakie heeft, stelde hem. Hij is erg gevoelig als het om gluten gaat dus elke kruimel kan last veroorzaken. “Hoe gaat dat als ik straks een vriendinnetje heb en met haar zoen? Moet zij dan glutenvrij zijn?” Ofwel, kan je ook last krijgen door te tongzoenen met iemand die wel gluten eet en zo ja, hoe voorkom je dat dan?’

Geen bier
Aah, de ‘zoen-vraag’. Heel goed dat je zoon hier over nadenkt. Met zoenen krijg je speeksel binnen van iemand anders en als diegene gluten eet, bestaat er inderdaad een kans dat je gluten binnenkrijgt. Meestal helpt even spoelen met wat drinken wel om alle etensresten weg te krijgen. Dit drinken mag dan geen bier zijn, want daar zit ook gluten in. (Glutenvrij bier kan natuurlijk wel, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand die gluten mag, glutenvrij bier drink ;).)

Sommigen zeggen dat je zoenpartner eerst tanden moet poetsen voor je kan zoenen. Uiteraard is dit het beste, maar in de praktijk werkt het zo niet. ‘He lieverd, geef me eens een lekkere kus.’ ‘Ja wacht even, ik ren even naar de badkamer om daar twee minuten mijn tanden te poetsen.’ Lekker romantisch… NOT! Even goed spoelen met wat drinken is vaak voldoende. Let ook op dat er geen kruimeltjes in de mondhoeken zitten of op de lippen. Of als je zoenpartner een baard/ snor heeft dat daar nog een verdwaalde kruimel in hangt. Wil je helemaal op safe? Ja dan zal je toch tanden moeten poetsen, maar ik kan me in mijn 13-jarige zoencarrière niet herinneren dat ik ziek ben geworden van een kus…

Ben je mega mega extreem gevoelig, tsja dan moet je zoenpartner echt tandenpoetsen en wellicht een paar uur wachten met eten. Maar de meeste coeliaken kunnen onder de 20ppm gluten (zie codex) prima verdragen. Kussen met iemand die na gluten eten goed zijn mond heeft gespoeld moet dus voldoende zijn voor de meesten.

Glutenvrije partner
Als jij glutenvrij bent, hoeft je partner dat niet ook te zijn. Dan is het aantal potentiële partners wel heel klein. Een relatie hebben met iemand die gluten heeft kan heel goed, weet ik uit ervaring. Samen letten jullie op of jij geen gluten binnenkrijgt. Althans dat deed mijn vriend wel. Hij waarschuwde mij altijd even als ik hem wilde zoenen en hij gluten had gegeten. ‘GLUTEN!’, zei hij dan met zijn hand wijzend naar zijn mond en dan wist ik genoeg. Even geen zoen. Kuste ik hem per ongeluk als hij net gluten had gegeten dan spoelde ik mijn mond snel met water.

Natuurlijk is het wel makkelijker als jullie allebei glutenvrij zijn. Het lijkt mij zelfs heel prettig om een partner te hebben die ook glutenvrij is, maar hier moet je iemand absoluut niet op uitzoeken. Als iemand je leuk vindt en van je houdt, is hij/zij zeker bereid rekening te houden met jouw beperkingen en bijzonderheden.

Glutenvrij daten
Wist je trouwens dat er in het Engeland een site is voor glutenvrij daten. Ik sprak er twee jaar geleden over met radio 2. Het fragment kan je hier terugluisteren. Ook schreef ik vorig jaar een artikel over glutenvrij daten, wellicht ook interessant om eens te lezen.

Hoe gaan jullie om met zoenen met iemand die gluten heeft gegeten?

Ook leuk om te lezen

7 Comments

 1. Mijn vriend waarschuwt me ook altijd als hij gluten op heeft. Ik heb sinds een tijdje een mini reis tandenborstel gekocht, die ik altijd in mijn tas heb. Wanneer we dan een dagje weg zijn en hij eet iets wat gluten bevat dan poets hij daarna even zijn tanden. :) super lief! Zo voorkomen we dat ik ziek wordt.

 2. Ik ben niet ontzettend gevoelig en eigenlijk houden wij hier absoluut geen rekening mee.. of in ieder geval mijn vriend gaat niet zijn tanden poetsen na iets gegeten te hebben.

 3. Wij houden er wel rekening mee. Als mijn lieverd gluten heeft gegeten / gedronken.
  Als we willen zoenen dan spoelt hij eerst zijn mond. En als er geen drinken in de duurt is dan even alleen op de wang ;-)
  Na een half uurtje of zo dan houden we er geen rekening meer mee.

 4. Mijn lieve vriendinnetje heeft ook Coeliakie, en in het begin waren wij ons niet bewust van het gevaar. Toen zijn we het ons af gaan vragen of er gevaar was en uiteindelijk zijn we er bewust van geworden…

  Sindsdien poets ik na elke maaltijd mijn tanden als we samen zijn en in restaurants probeer ik waar er mogelijkheid is, ook mee Glutenvrij te eten. Zodat we beide een prettige avond hebben…

  En Glutenvrij bier… Yuck, geen aanrader… Dus bier laat ik meestal maar voor wat het is als ze bij me is….

  • Miss Glutenvrij

   Wat ontzettend lief van je, vooral het glutenvrij mee eten en bier laten staan. Echte liefde.

 5. Pingback: De beste glutenvrije blogs van augustus 2015 | Ik ben glutenvrij

Comments are closed.