Glutenvrije gesprekken met onbekenden

vrouw supermarkt
Spontane gesprekken met onbekenden die ook glutenvrij eten. Maken jullie die wel eens mee? Ik soms en dat vind ik erg leuk. ‘We’ zijn toch een mini-samenleving op zich en helpen elkaar waar we kunnen. Ik vertel graag over deze gesprekken en ben benieuwd naar die van jullie.

Op internet, social media en forums praten we honderduit over coeliakie, het glutenvrije dieet en alles wat daarbij komt kijken. Maar hoe is dit in het echte leven? Klets jij met een onbekende met coeliakie over je glutenvrije dieet en knoop je spontaan een gesprekje aan als je ziet dat diegene een glutenvrij product in zijn winkelkar legt?

Laatst was ik in de Albert Heijn om wat boodschappen te doen. Ik liep naar het glutenvrije schap om daar Meesterbacker Classic van Schär te pakken. Ik zag al dat een voor mij onbekende vrouw vrij lang voor het schap stond. Niks bijzonders, want ik sta soms ook best lang voor een schap omdat ik twijfel of even goed alle producten bestudeer. Maar toch had ik al zo’n voorgevoel dat ze iets ging vragen…

Is dat brood lekker?!
Ik moest iets voor haar langs buigen om het brood te pakken. Ze zag welk brood ik pakte en vroeg of die lekker is. Ik vertelde mijn ervaring met het Meesterbakker brood. Ze zei dat ze de afbakpistoletjes had gegeten, maar dat die vrij droog waren. Ik maakte een grapje dat die vooral lekker zijn belegd met kaas en nog wat andere ingrediënten.

Ze vertelde dat ze vrijwel altijd zelf glutenvrij brood bakt en dat erg lekker is, maar nu wilde ze een lekker glutenvrij brood kopen. Ik vroeg haar of ze het brood van Genius kent wat bij de verse broden ligt. ‘Nee’, zei ze. Ik liep met haar mee naar de Genius broden en vertelde over mijn ervaring en welke ik lekker vind. Ik vroeg haar of ze coeliakie had. Nee, maar ze was wel gevoelig voor gluten, had er veel last van en mijdt het daarom.

Glutenvrij zijn verbindt
Het glutenvrije dieet was voor haar nog vrij nieuw en ze was zoekend naar de juiste producten. Ik vond het fijn dat ik haar kon helpen. En zo had ik ineens weer een spontaan gesprek met iemand die ik niet kende. ‘Glutenvrij zijn’ verbindt toch op de een of andere manier. Op mijn site en social media deel ik mijn tips met jullie, maar voor deze vrouw in de supermarkt maakte ik graag even tijd om haar kennis te laten maken met Genius.

Ze bedankte me en ik liep met een voldaan gevoel naar de kassa. Hoe gaaf is het dat we mekaar zo kunnen helpen? Een  ander positief punt van coeliakie. Op de fiets naar huis bedacht ik me dat ik benieuwd ben naar jullie verhalen.

In de afgelopen jaren heb ik al vaker van dit soort gesprekken gevoerd. Soms spreek ik iemand aan in de supermarkt, soms iemand mij. En soms haal ik er hele fijne tips uit. Dank je wel daarvoor.

Hoe verliep jouw laatste spontane gesprek met een onbekende die glutenvrij at?

Ook leuk om te lezen

8 Comments

 1. Bij een koffietentje in de buurt komen ze altijd met koekjes langs. Toen ik bedankte en mijn moeder iets zei over of ik zelf iets bij had. Reageerde de mevrouw die de koekjes uitdeelde met: Heb je toevallig Coeliakie? Haar dochter bleek het ook te hebben en een lang gesprek volgde. Ik kom er nog steeds regelmatig en we wisselen altijd glutenvrije tips en ervaringen uit. Ontzettend leuk!

  • Jee, das pas een fijne reactie!
   Ik heb meestal last dat mensen negatief reageren als ik een koekje/gebakje/etc. afsla. Zo werd er me een keer gezegd; jeumig heb je anorexia ofzo. Mensen kunnen zo heerlijk subtiel zijn.

 2. M’n man heeft sinds 18 jaar een glutenvrij dieet. De eerste jaren heb ik zijn brood zelf gebakken met ‘n broodbakmachine, glutenvrij meel kocht ik bij de Boerenbond. Een medewerkerster daar merkte op dat ik regelmatig dit meel kocht en vroeg of ik bereid was om onze ervaring en recepten te delen met mensen die net de diagnose coeliakie hadden gekregen. Uiteraard wilde ik dat, tel.nr achtergelaten en door de jaren heen wordt ik met enige regelmaat gebeld met heel uiteen lopende vragen en dan volgt meestal ‘n heel gesprek over van alles en nog wat! Fijn hieraan vind ik dat ik mensen kan helpen maar ook de verbondenheid, we zitten met ‘t zelfde en kijk wat hieruit voorkomt. Geeft ‘n goed gevoel!!

 3. Ik spreek vaak mensen in de supermarkt aan die glutenvrije artikelen kopen. Meestal volgt er een leuk gesprek, waarin we elkaar helpen aan nieuwe producten of gewoon even ‘leuk je gesproken te hebben’.
  Laatst sprak ik een man bij de kassa. We hadden het over uit eten gaan. Hij zei dat we ondertussen allemaal onze adresjes hebben die we wel vertrouwen. Helaas heb ik hem niet gevraagd welke adresjes hij heeft, zelfs geen visitekaartje gegeven. Jammer! Ik denk er nog regelmatig aan.

 4. Ook ik sprak laatst een mevrouw in de supermarkt bij het glutenvrije schap. Mijn man heeft coeliakie en ik moest wat spullen hebben. We raakten aan de praat en ik vertelde haar dat de pasta en spaghetti van het eigen merk van Albert Heijn heel lekker is. En toen vroeg ze naar het brood van Schär. Ik zei dat mijn man tegenwoordig Genius brood eet en dat dat een erg goed brood is. Voor glutenvrij dan hè?! We hebben altijd zelf gebakken, maar brood kopen en dn invriezen is toch wel erg makkelijk. Ze was erg blij met mjn tips.

Comments are closed.