6 onwaarheden over coeliakie


Er gaan nogal wat indianenverhalen rond over coeliakie. In dit artikel zes quotes die hartstikke onwaar zijn. Ik ben benieuwd of jullie je er in herkennen.

Coeliakie wordt gelukkig steeds bekender, maar daarom denken ook steeds meer mensen dat ze er verstand van hebben. Sommige uitspraken zijn goed bedoeld, maar alsjeblieft shut up… haha. Hier komen zes onwaarheden:

1. ‘Coeliakie komt bijna niet voor.’
Coeliakie wordt steeds bekender en bij steeds meer mensen wordt gelukkig de diagnose gesteld. Uit onderzoek in westerse landen blijkt dat ongeveer één procent van de bevolking deze ziekte heeft. Dat betekent dat in Nederland ongeveer 160.000 mensen met coeliakie zijn, maar slechts 25.000 mensen weten dat ze de ziekte hebben. Dus nog 135.000 mensen lopen rond met klachten zonder dat de juiste diagnose is gesteld. Dat zijn er best veel!

2. ‘Iedereen zou glutenvrij moeten eten, het is zóveel gezonder voor je. Je valt er zelfs van af.’
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat glutenvrij eten gezonder is. De meeste mensen kunnen prima gluten verdragen en hoeven dus niet glutenvrij te eten.  Granen en vooral tarwe zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks voedsel, het zomaar weglaten van gluten en dus van granen is niet per definitie gezond. De speciale glutenvrije producten die worden verkocht, zijn niet allemaal even gezond. Een groot aantal hiervan bevat zelfs méér suiker, zout en vet dan glutenvolle producten en mínder noodzakelijke vezels, vitaminen en mineralen.

3. ‘Het nichtje van mijn buurvrouw is over coeliakie heen gegroeid. ‘
Over coeliakie kun je niet heen groeien, het is een auto-immuunziekte en heb je het eenmaal dan zit je er levenslang aan vast.

4. ‘Als je die homeopathische middelen neemt of die therapie volgt, kom je zeker weten van coeliakie af.’
Zie punt hierboven. Er is geen medicijn voor coeliakie. Wel zijn wetenschappers bezig een pil te ontwikkelen waardoor mensen met coeliakie  gluten kunnen eten zonder dat dit schade maakt aan de darmen.

5. ‘Aan coeliakie kan je niet doodgaan.’
Helaas is dit onwaar. Onbehandelde coeliakie kan lijden tot zeer ernstige complicaties en zelfs de dood. Lees vooral even dit verhaal: ‘Mijn moeder is overleden aan de gevolgen van coeliakie’

6. ‘Coeliakie is hetzelfde als glutenallergie.’
Glutenallergie bestaat niet, lees ook even dit artikel: ‘Glutenallergie’. Coeliakie is een auto-immuunziekte en geen allergie. Coeliakie wordt ook wel glutenintolerantie genoemd. Dit komt soms verwarrend over omdat mensen denken dat je bij een intolerantie wel een beetje kan verdragen, maar dit is bij glutenintolerantie niet zo. Een klein beetje gluten kan al voor heel veel last zorgen.

Komen deze uitspraken je bekend voor? 

Ook leuk om te lezen

6 Comments

 1. Vooral dat ‘afvallen’ van een glutenvrij dieet.. Ik kwam juist aan daardoor. En ik denk dat ik dat berichtje bij punt 5 niet wil lezen ?

  • Miss Glutenvrij

   Hahahaa weet je wat ik wel eens zeg als mensen zeggen of ik nog steeds geen gluten mag of als ik echt alleen maar glutenvrij wil eten. ‘Nou zo gek, ik werd vanochtend wakker en ineens mocht ik weer gluten, fijn he ;).’ Dan snappen ze ‘m wel.

 2. Oh man, van die mensen die bij hoog en laag beweren dat ze ‘iemand’ kennen die eroverheen is gegroeid door deze of gene wondertherapie. Bloedirritant.

 3. Klopt helemaal, maar over 3 wil ik toch graag ff wat zeggen: bij mij is toen ik 4 jaar was coeilakie vastgesteld, maar ik ben hier van genezen, en eet nu weer gluten. Zou het niet kunnen dat je er toch overheen kan groeien, en dat de medische inzichten op dit gebied erg veranderd zijn?

 4. Onlangs stelde ik de vraag aan mijn specialist of je darmkanker kan krijgen als je niet glutenvrij zou eten.
  Zijn antwoord was nee.
  Het zou bewezen zijn dat mensen met coeliakie (1/100.000) kans hebben op darmkanker maar dat dit niet ligt aan het al dan niet volgen van het dieet.

  Je word er wel ziek van en je neemt minder vitamines en dergelijke op maar je verhoogd niet daarmee de kans op deze ziekte.

  Ongezond en vettig eten daarentegen.

Comments are closed.