Marike: Van glutenvrije ‘last’ naar glutenvrij feestje!

Marike weet pas een jaar dat ze coeliakie heeft. Ze is erachter gekomen dat coeliakie voor haar niet alleen invloed heeft op haar eetpatroon maar ook op haar rust-activiteiten balans. Ze ontwikkelde een eigen eetpatroon en creëert de meest mooie glutenvrije taarten die zij voornamelijk eet als ontbijt.

Sinds een tijdje volg ik Marike op Instagram en Facebook. Onder de naam ‘Oh my Pie’ plaatst zij foto’s en recepten van de meest prachtige glutenvrije cheesecakes waar ik van ga watertanden. Omdat ik zo enthousiast ben over Marike’s taarten, vroeg ik haar, haar verhaal te doen. In dit artikel vertelt Marike wie ze is en waarom ze zulke lekkere taarten maakt.

Marike2014

Marike: ‘Het leven is één groot feest, alleen je moet wel zelf de slingers ophangen.’ Ik zeg dit nu wel zo makkelijk, maar dit was voor mij (en ik denk ook voor veel anderen) niet zo vanzelfsprekend. Ik ben Marike een enthousiaste, creatieve en vrolijke meid van 27 jaar. In het dagelijkse leven werk ik in het VMBO, je weet wel met die vrolijke, spontane, rondspringende en puberende koters. Het mooiste beroep wat er bestaat. Ik geef in de onderbouw de vakken Beeldende Vorming en Natuur & Zorg. Mijn hobby en mijn werk in één verweven, wie wil dat nou niet?
Wedstrijd 13 april zwartwit
In mijn vrije tijd rijd ik paard, het doet mij namelijk ontzettend goed om buiten te zijn en te ontspannen na een hectische werkdag. Ik heb een eigen paard; Salvatore, waar ik mee kan lezen en schrijven. We hebben een bijzondere band samen. Ik heb hem omgeturnd van ex-renpaard naar een dressuurpaard. Het feit dat ons dit zo goed af gaat is voor mij een bevestiging dat succes niet te koop is. Het gaat om de samenwerking, wederzijds vertrouwen en respect.

Oh, nu ben ik nog één ding vergeten te vertellen. Ik heb coeliakie. Ik word echt heel ziek na het eten van gluten. Ik voelde mij zo ellendig: continue een opgeblazen buik, vermagerd, vermoeid, droge huid, uitslag en mijn darmen begrepen niet meer hoe ze voedingsstoffen op konden nemen met als gevolg dat ik overal waar ik kwam eerst op zoek moest naar het toilet (voor het geval dat). Ik kan je wel vertellen, als je jezelf zo lamlendig voelt dan heb je er werkelijk alles voor over om je gezond en fit te voelen.

Luisteren naar mijn lichaam

Ik weet pas een jaar dat ik coeliakie heb. Dat maakte het voor mijzelf en de mensen om mij heen soms erg lastig. Ik wilde mijn leven voortzetten zoals ik dat altijd had gedaan. Ik dacht dat ik enkel met een glutenvrij eetpatroon geholpen zou zijn. Ik ben erachter gekomen dat coeliakie voor mij niet alleen invloed heeft op mijn eetpatroon maar ook op mijn rust-activiteiten balans. Het was voor mij ontzettend lastig om te luisteren naar mijn lichaam.

Ik at wel glutenvrij, maar ik nam te weinig rust en ik had continue het gevoel dat ik van alles moest doen. Daarnaast kon ik mijn grenzen niet goed bewaken waardoor ik vaak het gevoel had dat ik had gefaald als iets niet lukte zoals ik het van te voren had bedacht. Shit, dan kom je ineens de man met de hamer tegen. De klachten verdwenen namelijk niet. Ik bleef last houden van een onregelmatige stoelgang, opgeblazen buik en een vermoeid lijf. Ik wilde niet langer overleven maar weer leren leven. Daar ben ik stap voor stap mee aan de slag gegaan.

IMG_4366[1]

Ondertussen heb ik voornamelijk het afgelopen jaar enorme stappen gezet in het acceptatieproces. Zo heb ik geleerd om te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en om deze ook serieus te nemen. Ik voel nu aan wanneer ik even een pas op de plaats moet maken, ook al komt dit soms niet handig uit. Ik bewaak mijn grenzen en ik denk steeds minder na over wat anderen daarvan zullen vinden als ik een bepaalde keuze voor mijzelf zou maken (ook als deze heel anders is dan men normaal gesproken gewend zou zijn). Deze stappen geven mij zo’n energieboost en ik heb veel meer zelfvertrouwen. Ik heb ontdekt dat er een kleurrijk gebied te ontdekken is tussen zwart en wit en dat bevalt mij wel. Door dit hele proces kan ik milder naar mezelf kijken en dat maakt het leven zoveel leuker.

Glimlach

Een leerling uit mijn klas had een prachtige logica bedacht: “Mevrouw, dan is het eten voor u altijd goedkoper dan voor ons, want u hoeft de gluten niet in de dingen die u koopt, dat scheelt u geld!”. De dame in kwestie toverde een glimlach op mijn gezicht en ik weet zeker dat zij het later goed zal doen in het zakenleven, maar helaas berust deze beredenering niet tot de werkelijkheid.

Het is niets voor mij om in de slachtofferrol te zitten, dus ik dacht in mogelijkheden. Ik heb een glutenvrij eetpatroon ontwikkeld waar ik mij super goed bij voel. Ik voelde mij niet goed bij het glutenvrije eten wat ik in de winkel kocht, het was vaak smakeloos en ik betaalde mij scheel aan een brood waarmee ik de toren van Pisa zou kunnen metselen. Dat kan anders dacht ik.

IMG_4154[1]

Genieten

Zo ben ik er achter gekomen dat glutenvrije eten ook echt een feestje kan zijn, zonder de gebruikelijke dure chemische glutenvrije broodjes en koeken. Een lange tijd heb ik gedacht dat ik nooit meer echt zou kunnen genieten van lekker eten. Angst voor de pijn in mijn buik en de glutenvrije producten uit de winkel die mij niet aanstonden. Het tegendeel bleek echter waar. Als een jong kind zo blij ontdekte ik dat het maken van glutenvrije gerechten erg leuk kan zijn. Ik heb allerlei recepten ontdekt waar ik mij goed bij voel. Ik vind het nu dan ook een feestje om voor mezelf te koken en ook om mensen uit te nodigen. Doordeweeks heb ik hier minder tijd voor, maar ik ben echt een heldin geworden in het plannen van het maken van diverse gerechten en taarten/ baksels. Een goede voorbereiding is het halve werk. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik altijd glutenvrije tussendoortjes voor handen heb.

Mijn vriezer zit vol met allerlei zelfgemaakte tussendoortjes en maaltijden die ik al heb voorbereid. Zo lukt het mij elke dag om goed voor mezelf te zorgen, mijn regelmaat aan te houden en te genieten van heerlijke maaltijden. In mijn koelkast is dan ook altijd wel verse taart te vinden, ook het maken van deze taartjes is een kwestie van plannen en ik vind het hartstikke leuk om te doen. Ik kan eindeloos wegdromen bij het verzinnen van nieuwe smaakcombinaties, texturen en interessante vormgeving van een cheesecake.

zomerse cheesecake
Ik ben niet alleen creatief op het doek, met leerlingen en met mijn paard maar ook in de keuken. Zo zijn regelmaat, variatie, pure producten mijn ‘keys to succes!’ ’s Ochtends maak ik van het ontbijt een feestje met mijn voedzame glutenvrije taarten. Voor mijn lichaam is het belangrijk om ’s ochtends de tijd te nemen om op te starten en rustig te ontbijten zodat ik vol energie aan de slag kan gaan die dag. Glutenvrij eten is niet langer een last maar een feestje!’

Taart op maat

Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? info@ohmypie.nl

Volg Marike

www.ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Ook leuk om te lezen

43 Comments

 1. Lieve Marike,
  Een mooi geschreven stuk over jezelf en jouw leven! Zet dit zo voort!!! Kan ik alvast de cheesecake bestellen!?
  Veel succes met alle recepten en heerlijke taarten.
  Liefs Clau

 2. Pingback: Recept: GePassioneerde Carrotcake Cheesecake met een zomerse Mango Swirl | MissGlutenvrij.nl

 3. Pingback: Friday Pieday: Brownie Cheesecake met een Siciliaans tintje | MissGlutenvrij.nl

 4. Pingback: Friday Pieday: Mojito Cheesecake | MissGlutenvrij.nl

 5. Pingback: Friday Pieday: Cheesecake Sunshine met ananas en kokos | MissGlutenvrij.nl

 6. Pingback: Friday Pieday: Nostalgische Stoofpeertjes Cheesecake | MissGlutenvrij.nl

 7. Pingback: Friday Pieday: Hemels Herfsttaartje | MissGlutenvrij.nl

 8. Pingback: Friday Pieday: George Clooney (Koffie) Cheesecake | MissGlutenvrij.nl

 9. Pingback: Friday Pieday: Nutella Cheesecake | MissGlutenvrij.nl

 10. Pingback: Recept: Kruidnootjes Cake | MissGlutenvrij.nl

 11. Pingback: Recept: Oud-Hollandse Glutenvrije Pepernoten Cake | MissGlutenvrij.nl

 12. Pingback: Friday Pieday: Speculaas Cheesecake | MissGlutenvrij.nl

 13. Pingback: Friday Pieday: Peer Wintercake – MissGlutenvrij.nl

 14. Pingback: Recept: Kaneel Kerstster Cheesecake – MissGlutenvrij.nl

 15. Pingback: Friday Pieday: Sticky Snickers Cake – MissGlutenvrij.nl

 16. Pingback: Friday Pieday: Appelkruimel ontbijttaartjes – MissGlutenvrij.nl

 17. Pingback: Friday Pieday: Brownie & Berry Cheesecake – MissGlutenvrij.nl

 18. Pingback: Friday Pieday: Hartige taart met geitenkaas en walnoten – MissGlutenvrij.nl

 19. Pingback: Recept: Frambozen ontbijttaartje Valentina – MissGlutenvrij.nl

 20. Pingback: Friday Pieday: Bosvruchten ontbijttaartje – MissGlutenvrij.nl

 21. Pingback: Recept: Glutenvrije Voedzame Liga’s – MissGlutenvrij.nl

 22. Pingback: Friday Pieday: Peer & Pistache ontbijttaartje – MissGlutenvrij.nl

 23. Pingback: Recept: Cheesecake met appel kokosbodem en granaatappelpitjes – MissGlutenvrij.nl

 24. Pingback: Friday Pieday: Dromerige Chocolade Kokos Taart - MissGlutenvrij.nl

 25. Pingback: Friday Pieday: Recept glutenvrije worteltjestaart - MissGlutenvrij.nl

 26. Pingback: Recept: Glutenvrije aardbeien cheesecake - MissGlutenvrij.nl

 27. Pingback: Gezonde Frambozen Cheesecake - MissGlutenvrij.nl

 28. Pingback: Recept: Glutenvrije oude wijvenkoek - MissGlutenvrij.nl

 29. Pingback: Recept: Gezonde glutenvrije rijstevlaaitjes - MissGlutenvrij.nl

 30. Pingback: Recept: Glutenvrije bastognekoeken - MissGlutenvrij.nl

 31. Pingback: Recept: Glutenvrije fruitkicks - MissGlutenvrij.nl

 32. Pingback: Recept: Zomerfruit bites - MissGlutenvrij.nl

 33. Pingback: Recept: Kaneel koek met kokosvulling - MissGlutenvrij.nl

 34. Pingback: Blueberry cheesecake (glutenvrije ontbijttaart) - MissGlutenvrij.nl

 35. Pingback: Eetdagboek: mei 2016 - MissGlutenvrij.nl

 36. Pingback: Glutenvrije haverbites met mango en kokos - MissGlutenvrij.nl

 37. Pingback: Glutenvrij bananentaartje met choco swirl - MissGlutenvrij.nl

 38. Pingback: Glutenvrije perzik cheesecake - MissGlutenvrij.nl

 39. Pingback: Glutenvrije bosvruchten bites - MissGlutenvrij.nl

 40. Pingback: Glutenvrije en lactosevrije frambozen cheesecake - MissGlutenvrij.nl

 41. Pingback: Gezonde cheesecake met gebakken appeltjes - MissGlutenvrij.nl

 42. Pingback: Glutenvrij Geitenkaas Taartje - MissGlutenvrij.nl

 43. Pingback: Glutenvrije Mango cheesecake - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.