Recept: GePassioneerde Carrotcake Cheesecake met een zomerse Mango Swirl

zomerse cheesecake
Wil jij ook zo’n zomers feestje op jouw ontbijtbord? Stroop de mouwen op en ga aan de slag met dit recept van Marike. Een GePassioneerde Carrotcake Cheesecake met een zomerse Mango Swirl.

Dit is een recept van ‘Oh My Pie’ Marike. Op Miss Glutenvrij deelt  zij haar heerlijke glutenvrije taartrecepten. Lees hier wie Marike is.

‘In de zomer kan ik er ontzettend van genieten om over een markt te banjeren en kleurrijke groenten en fruit te kopen. Het ultieme zomer gevoel! Zo ontstond in een mum van tijd het creatieve idee om verschillende kleuren en smaken met elkaar te combineren. Wauw, wat is dat genieten zeg. Een carrotcake bodem gecombineerd met een gezonde vulling en een mango Swirl. Deze taart kun je met gemak als ontbijt serveren, zo start je de dag met een gezond en vullend ontbijt.

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 3 uur

Benodigdheden

  • taartvorm 23 cm doorsnede (natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere één-persoonstaartvormpjes te gebruiken)
  • eetlepel
  • theelepel
  • blender of keukenmachine
  • beslagkom
  • een handmixer
  • steelpannetje
  • rasp

Ingrediënten:
Voor de bodem:

  • 100 gr verse Medjul dadels
  • 50 gr amandelmeel, kokosmeel of boekweitmeel
  • 100 gr havervlokken
  • 50 gr wortelrasp
  • 50 gr pecannoten
  • handje rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder
  • optioneel: 3 eetlepels kokosrasp
  • optioneel: snufje kruidnagel, piment of gewoon koek en speculaaskruiden

Voor de vulling
De eerste laag:

  • 500 gr. kwark of soja yoghurt
  • 6 blaadjes gelatine of 4 gr. agar-agar
  • 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

De tussenlaag:

  • 4 passievruchten
  • 2 blaadjes gelatine of 1 gr. agar-agar

De toplaag:

  • 500 gr. kwark of soja yoghurt
  • 6 blaadjes gelatine of 4 gr. agar-agar
  • sap en rasp van 1 limoen
  • 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

De Swirl:

  • 0,5 mango
  • 2 blaadjes gelatine of 1 gr. agar-agar

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
Doe de pecannoten in de keukenmachine, maal deze net zo lang totdat ze korrelig van structuur zijn.
Ik houd er persoonlijk van als er nog wel een ‘bite’ in zit, dus niet helemaal fijn. Bekijk even waar jouw voorkeur ligt.
Alle ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom.
Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
De bodem mag nu 20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat ie iets krokant wordt.

De eerste laag:
Doe de soja yoghurt of de kwark samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de 6 blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Gebruik je agar-agar?
Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar-agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zul je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
Je kunt nu het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten.

De Passie tussenlaag
Snijd de passievruchten open en haal het eetbare gedeelte eruit. Doe de inhoud in een pannetje en verwarm dit met de agar-agar of de gelatine (hoe? Zie het trucje hierboven). Voeg zo nodig een scheutje water of sinaasappelsap toe (zo behoud je de mooie kleur, je wilt tenslotte het zonnetje in huis halen.).
Wanneer de taart stijf genoeg is kun je het mengel voorzichtig over de taart draperen. Zet de cheesecake vervolgens weer in de koelkast.

Doe de soja yoghurt of de kwark samen met het zoetmiddel, de vanille en de limoen in een beslagkom en mix de kwark even goed luchtig.
Verwarm de gelatine of de agar-agar (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.

Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de Passielaag heen te schenken. Doe dit met beleid, het is zonde van al jouw inspanning als de geel-oranje laag één zal worden met de kwarklaag.

De Swirl
Maak ondertussen de mango schoon en pureer de helft van de mango. Verwarm de gelatine of de agar-agar en voeg de mangopurée toe. Olé, olé en gaan met die purée! We zijn bijna klaar!
Verspreid het mengsel in een draaiende beweging over de taart. Hoe? Uhhh dan moet je morgen even naar de Vlog kijken waarin ik laat zien hoe je heel easy-peasy een Swirl kunt maken!

Zet de cheesecake minimaal 1 uur in de vriezer, als je hem snel wilt gebruiken. Lekkerder vind ikzelf 4 uur of langer omdat ie dan echt hard is. Dek hem wel af met huishoudfolie voordat je hem in de vriezer zet. Als ie is opgestijfd, haal hem uit de vriezer, en haal hem uit de vorm.

Garnering
Je kunt de taart versieren met stukjes verse mango of met wat pecannoten met wat kokosrasp. Maak er vooral een feestje van.’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike 
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie