Ask Harmke – glutenvrije versie

ask harmke
Via Facebook deed ik een oproep of jullie vragen aan mij hebben. Dat mocht van alles zijn. In dit artikel geeft ik antwoord op de vragen met als onderwerp ‘glutenvrij’ .

Koken jullie twee potten of eet je vriend alles mee?
Op dit moment heb ik geen relatie, maar toen ik samenwoonde kookte ik vrijwel altijd hetzelfde voor mij en mijn vriend. Soms kookte ik pasta met gluten voor hem apart, maar later toen glutenvrije pasta goed betaalbaar werd en prima te eten was, maakte ik voor ons samen glutenvrije pasta. Ook had hij zijn eigen tosti-ijzer voor zijn glutentosti’s, wel zo makkelijk.

Hoe kies je je glutenvrije restaurants uit? (Strenge vooraf selectie of op je gevoel af of ze het wel snappen.)
Meestal bel ik wel even of check ik de site. Maar soms is het spontaan en bepaal ik aan mijn praatje met de gastvrouw/ serveerster die op mij afloopt of ik er wil eten. Ik schreef ook een artikel over glutenvrij uit eten, daarin geef ik veel tips. Het artikel lees je hier. Ik ben wel heel gevoelig voor ervaringen van anderen. Hebben zij een goede glutenvrije ervaring dan voel ik me relaxter als ik daar ga eten.

Heb jij de behoefte om restaurants te informeren over het glutenvrij eten?
Ik hoop dit te doen met mijn website daar staat veel bruikbare informatie op. Al vind ik dat koks de informatie over het glutenvrije dieet moeten leren tijdens hun opleiding. Ook vind ik dat personeel geïnstrueerd moet worden over allergieën en voedselintoleranties. Ik ga voor mijn ontspanning uit eten en heb geen zin koks/ personeel op te voeden. Restaurants informeren vind ik een taak voor de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Heb jij alleen coeliakie of daarnaast nog een andere chronische ziekte?
Ik heb (gelukkig) alleen coeliakie. Doordat bij mij op éénjarige leeftijd de diagnose werd gesteld, denk ik dat ik voor veel leed bespaard ben. Mijn lichaam is 100% gezond en mijn darmen nemen de voeding goed op.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden de antwoorden op deze vragen te lezen. Mocht je nog vragen hebben stel ze bij de comments.

 

Ook leuk om te lezen

4 Comments

 1. Bernadette

  Mijn dochter is afgelopen week met haar gezin gaan eten bij restaurant de Dromedaar in Emmen. Op haar vraag ( diverse keren voor alle zekerheid) of ze glutenvrije pannenkoeken hadden werd positief gereageerd. Wat bleek: nadat haar oudste zoontje (hij heeft gluten-intollerantie ) van 3 1/2 jaar deze gegeten had werd hij kort na vertrek uit het restaurant doodziek. Dit was woensdag en nu komen ze morgen terug van vakantie omdat hij nog steeds ziek is. Schandalig dat een restaurant op hun site vermeld dat ze overal rekening mee houden en dan niet goed op de bereiding van eten Letten.

 2. Ik ben pas vorige week gestart met glutenvrij, nooit geweten dat ik een intolerantie heb (45 jr…..) in een van je recepten las ik haver als ingrediënt. Ik heb juist begrepen dat haver niet glutenvrij is?

  2e vraag: ik mis donker bruin vezelrijk brood, weet je een glutenvrij alternatief?

  • Miss Glutenvrij

   Check even veelgestelde vragen onder het kopje contact. daar leg ik veel uit.

Comments are closed.