Reizen: Glutenvrij in Stockholm

stockholm
Lees hier het glutenvrije reisverslag van Lisanne. Zij bezocht Stockholm in Zweden en deelt graag haar glutenvrije adressen.

Ik ben dol op glutenvrije reisverslagen. Altijd prettig om fijne adresjes te weten in een onbekende stad. Lisanne vroeg of zij haar glutenvrije reisverslag van Stockholm op mijn site mocht delen. Uiteraard mag dat, graag zelfs.

Lisanne weet sinds maart dat zij coeliakie heeft. Ze is vijf dagen in Stockholm geweest en heeft veel uitgezocht (en daardoor ook drie keer voor een restaurant gestaan dat gesloopt was of dicht was…). Ze heeft een paar goede tips die ze graag wil delen.

‘Dit jaar ging ik voor het eerst glutenvrij op vakantie. Bestemming? Stockholm! Ik had thuis gelezen dat het glutenvrije dieet in Scandinavië al een stuk verder ingeburgerd is dan in Nedrland. Toch blijft het natuurlijk een beetje spannend of dit echt zo is. Maar ik kan het bevestigen, Stockholm is een glutenvrij walhalla!

Hilton Hotel
Ik verbleef in het Hilton hotel, waar we slechts één keer hebben ontbeten. Het was fijn dat het glutenvrije ‘ontbijtbuffet’ echt in een andere hoek van het restaurant was, zodat kruisbesmetting zoveel mogelijk werd voorkomen. Er waren verschillende soorten glutenvrije crackers en in een aparte koelkast stond (lactosevrije) boter en verschillende soorten jam. Ook was er glutenvrij brood, maar dit vond ik niet zo lekker. Er was ook een aparte broodrooster voor glutenvrij brood en er lagen verschillende glutenvrije biscuitjes en koekjes. Ik vond het jammer dat er qua broodbeleg alleen keuze was uit jam en suiker, maar zag andere glutenvrije gasten wel broodbeleg pakken uit het glutenvolle gedeelte. Ik deed dit niet, toch een beetje bang om ziek te worden van rondvliegende broodkruimels van het glutenvolle buffet. Het hotel is qua glutenvrij eten dus wel oké, maar omdat de prijs voor het ontbijt vrij hoog was (ongeveer 25 euro per persoon per dag) en de keuze niet heel groot zijn we de andere dagen ergens anders gaan ontbijten.
Adres: Guldgränd 8, 104 65 Stockholm – ongeveer 5 min lopen vanaf metrostation Slussen

Vau de Ville
De eerste dag wilden we uit eten, maar stonden we eerst drie keer voor een gesloopt of gesloten restaurant. Vandaar dat we – heel spontaan – navraag hebben gedaan bij restaurant Vau de Ville. Was glutenvrij mogelijk? Natuurlijk! De serveersters reageerden op mijn vraag net alsof ik had gevraagd of er wat extra zout over mijn eten kon. De rest van mijn vakantie bleek dat in elk restaurant waar ik kwam, zo werd gereageerd. Glutenvrij eten is in Stockholm gewoon zo bekend dat het vaak geen probleem is, heerlijk.

We hebben hier erg lekker gegeten, ik had gebakken zalm en mijn vriend een goede entrecote. Ook fijn: het glutenvolle brood werd niet in de keuken gesneden, maar op een aparte plek in het restaurant. Gelukkig sowieso geen rondvliegende kruimels dus. Ze hadden geen glutenvrij brood als voorgerecht, maar dat vond ik niet zo erg. Verder was bijna het hele menu glutenvrij, ook de frietjes!
Adres: Norrmalstorg 6, 111 46 Stockholm – ongeveer 5 min lopen vanaf metrostation östermalmstorg

Under Kastanjen
Under Kastanjen
In Under Kastanjen hebben we twee keer verrukkelijk ontbeten. Een aanrader en ontzettend lekker. En een fijne gedachte dat al het glutenvrije eten in een aparte glutenvrije bakkerij wordt klaargemaakt. Ik koos voor glutenvrije toast met geitenkaas, rucola, honing en walnoten. Ik heb jaren glutenvol brood gegeten en bij dit brood proefde ik echt geen verschil! Naast ontbijt en lunch kun je hier trouwens ook terecht voor het diner. Echt een aanrader!
Adres: Kindstugatan 1, 111 31 Stockholm – ongeveer 10 min lopen vanaf metrostation Gamla Stan of Slussen

Naturbageriet Sattva
Naturbageriet Sattva is een klein bakkerijtje met verschillende glutenvrije hapjes en taartjes. Ik at er een lekkere glutenvrije carrotcake en een kokos-hapje!
Adres: Stora Nygatan 6, 111 27 Stockholm – ongeveer 5-10 minuten lopen vanaf metrostation Gamla Stan

Hermans Vegetariska Restaurang
In Hermans Vegetariska Restaurang hebben wij alleen iets gedronken, we waren die avond meer in voor een stuk vlees. Maar ik begreep van veel andere bloggers dat je hier erg goed glutenvrij kan eten, daarom wil ik ‘m toch aan je meegeven als tip. We hebben hier lekker glutenvrij cider van Somersby gedronken en het uitzicht over de rivier is prachtig.
Adres: Fjällgatan 23B, 116 28 Stockholm – ongeveer 10-15 min lopen vanaf metrostation Slussen

Urban Deli Nytorget
In het Urban Deli Nytorget restaurant hebben we twee keer gegeten. Ze hebben een lekkere kaart met verschillende gerechten, zowel vlees, vis als vegetarisch. Bij de frietjes kreeg ik echt een lekkere truffelmayonaise, aanrader. Veel gerechten op de kaart zijn standaard al glutenvrij, dus ik kon af en toe een hapje van het bord van mijn vriend snoepen. Ook krijg je als je wilt glutenvrije toast of glutenvrij brood bij je gerecht. Dit restaurant heeft trouwens ook een winkeltje, waarin verschillende glutenvrije cakejes, crackertjes en andere producten van Friends of Adam te krijgen zijn.
Adres: Nytorget 4, 116 40 Stockholm – ongeveer 10 min lopen vanaf metrostation Medborgarplatsen

Vurma
Vurma
Vurma is een een hip en gezellig koffie- en lunchtentje waar ze glutenvrij brood van Friends of Adam serveren. Ongeveer alles op de kaart kan glutenvrij klaargemaakt worden.  Ik koos voor toast met avocado, kaas en tomaat. Ik wilde al aanvallen op dit lekkere broodje, tot ik bedacht dat ik hier echt een foto van moest maken. Super lekker! 
Adres: Bergsunds strand 31, 117 38 Stockholm – ongeveer 5 min lopen vanaf metrostation Hornstull

Bakkerij Friends of Adam
Een bezoek aan bakkerij Friends of Adam is zeker de moeite waard, vooral als je toch al bij Vurma gegeten hebt :) Alles is glutenvrij en ze hebben heerlijke koekjes, gebakjes en petit fourtjes. En ook de crackers zijn heerlijk.
Adres: Hornstulls strand 13, 117 39 Stockholm – ongeveer 5 min lopen vanaf metrostation Hornstull

Pizza
Due Fratelli
En last, but definitely not least: wat hebben we gesmuld bij het italiaanse restaurant Due Fratelli. Ik kreeg een heerlijke glutenvrije pizza. Ze vragen ongeveer twee euro extra om een gerecht glutenvrij te maken, maar de pizza wordt dan wel speciaal voor jou in een aparte ruimte (en aparte oven) bereidt.
Adres: Birger Jarlsgatan 95, 113 56 Stockholm

Supermarkt en fastfood
Verder zijn in bijna elke supermarkt glutenvrije producten te vinden en kun je voor een snelle hap ook altijd terecht bij bijvoorbeeld McDonald’s, Burger King en Taco Bar.

Ik vind Stockholm echt een stad waar je ideaal glutenvrij kan eten, veel plezier mocht je er ooit heen gaan!’

Dank je wel Lisanne voor je uitgebreide verslag. Ik krijg meteen zin een ticket te boeken.

Mochten jullie nog meer tips hebben voor Stockholm, deel ze bij de comments.

Oproep: Heb jij ook een glutenvrij reisverslag gemaakt van een stad/ plaats waar je bent geweest? Je mag me altijd mailen op info@missglutenvrij.nl ik deel de verslagen graag, zo helpen we mekaar.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Pingback: Glutenvrije tips voor (Europese) steden | Ik ben glutenvrij

Comments are closed.