Friday Pieday: Mojito Cheesecake

11913124_383939475135920_7216599716092418994_n
Kan je net als ik nog geen afscheid nemen van de zomer en genoot je deze week ook zo van die heerlijke zonnestralen met een (denkbeeldige) cocktail in de hand? Droom dan even terug naar de zomer met deze frisse Mojito Cheesecake van Marike.

Dit is een recept van ‘Oh My Pie’ Marike. Op Miss Glutenvrij deelt  zij op vrijdag haar heerlijke glutenvrije taartrecepten oftewel Friday Pieday. Lees hier wie Marike is.

‘Ken je dat, zo’n week waarbij je zoveel energie hebt dat je op wolkjes lijkt te lopen? Zo’n week waarop je iedereen om je heen vrolijk gedag zou kunnen zeggen ook al lijkt het ze niets te interesseren. Zo’n week waarbij jouw energie onuitputbaar is en dat mensen om jou heen wel eens vragen wanneer die Duracell batterij is uitgewerkt?  Zo’n week waarbij zelfs het wachten in rij bij een kassa geen straf is. Zo’n week waarbij er veel positieve dingen op je pad komen, waar je eerder niet van had durven dromen. Dat geeft energie, want je zit in een fijne flow. Nou, zo’n week had ik dus laatst. De vakantiemodus heeft plaats gemaakt voor een actieve werkhouding, heerlijk!

Het nieuwe schooljaar is begonnen, de nieuwe brugklassers betreden nog voorzichtig de nieuwe school en we, de docenten, noemen ze nog ‘schattig’. Wanneer je iets te boos kijkt als docent kruipt menig leerling nog net niet onder de stoel en ik ben weer even ‘juf’of ‘juffie’ i.p.v. mevrouw. Ach, dit zijn de mooie momenten. De momenten dat je de teugels aan kunt trekken om de klassen te vormen zoals jij het wilt hebben. Dat kost veel energie en tijd, tegelijkertijd geeft het ook veel energie!

Toch was ik wel verbaasd afgelopen week, op het moment dat ik een leerling voor de begroeting nog uitgebreid een Mona pudding familiebak XXL zag leeg lepelen. Ik viel bijna stijl achterover van verbazing. Ik stelde de lieftallige leerling de vraag of hij deze bak even weg zou willen leggen, zodat hij er in de pauze verder van zou kunnen genieten. Enne, je weet het, wanneer je iets bewaard kun je daar later nog meer van genieten! De leerling keek mij met grote glazige ogen aan en antwoordde vervolgens: “Ja maar juf, dit is een échte Monapudding Toetje van de Maand die is vet lekker!”

De ‘Mona spruit’ had ondertussen wel aan mijn mimiek gezien dat ik de pudding, ook al was dit: “Het Toetje van de Maand”, mijn klas niet in zou komen. Met plakkerige handen probeerde de leerling de bak in zijn tas te wurmen. Zacht fluisterde ik hem toe dat er zakjes op mijn bureau lagen, het zou zo sneu zijn als de boeken al binnen 2 dagen zouden worden ingezegend met “Het Toetje van de Maand.. uhh het Schooljaar”. Ik reikte hem een washandje aan voor zijn handen, gaf hem een aai over zijn bol. Zijn stoere houding verdween en zijn norse gezichtsuitdrukking maakte plaats voor een glimlach. Snel ging hij snel op zijn stoel zitten en we konden beginnen met de les…

’s Avonds zag ik de reclame voorbij komen van ‘Het Toetje van de Maand’ augustus. Het is een stukje jeugdsentiment. Heerlijk, dacht ik nog. Limoen, Muntpudding of noem het een Mojito. Ik hou zo van deze frisse combinatie! Bij het bekijken van de ingrediënten schrok ik behoorlijk. De toetjes van dit bekende merk zijn vaak niet weggelegd voor mensen met een lactose- en of glutenintolerantie. Daarnaast bevatten de toetjes een lading suiker, een schat aan ondefinieerbare ingrediënten en E-nummers. De enorme stoot aan suikers zorgt er tevens ook voor dat je al snel teveel eet van deze producten, omdat ze verslavend werken. Bizar om te lezen dat er slechts 2,5% limoensap in terug te vinden is en dat er geen echte munt is toegevoegd maar een extract. De groene kleur? Dat is een kleurstof, we zijn dus gefopt!

Dat kan natuurlijk anders, bedacht ik mij meteen! In een mum van tijd had ik een creatieve brainwave waarbij ik een Mojito cheesecake in elkaar knutselde, genaamd: “Oh My Pie! Cheesecake van de Maand”. Dáár worden we pas blij van.

Wil jij ook zo’n fris en fruitig feestje op jouw bord? Stroop de mouwen op en ga aan de slag met het recept!

11960060_383939515135916_281515082112754464_n

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 3 à 4 uur

Benodigdheden
• taartvorm 23 cm doorsnede (natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere één-persoonstaartvormpjes te gebruiken)
• eetlepel
• theelepel
• blender of keukenmachine
• beslagkom
• een handmixer
• steelpannetje

 Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 100 gr. verse Medjul dadels (deze zijn in de supermarkt verkrijgbaar)
 • 75 gr. kokos- of amandelmeel of ander glutenvrijmeel
 • 75 gr. havervlokken (ik gebruikte de glutenvrije havervlokken van Semper)
 • 50 gr. amandelen of paranoten
 • 1 tl kaneel of koek en speculaaskruiden
 • 1 el kokosolie of roomboter
 • snufje zout
 • 1 tl (wijnsteen)bakpoeder
 • optioneel: handje goji bessen
 • optioneel: 3 eetlepels kokosrasp

Voor de vulling

De limoenlaag:

 • 500 gr. soja yoghurtof Griekse yoghurt
 • 6 blaadjes gelatine of 4 gr. agar-agar
 • 1 uitgeperste limoen en de rasp van 1 limoen
 • 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel*
 • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

De vanille cremé met citroenmelisse :

 • 500 gr. soja yoghurt (ik gebruikte de ongezoete versie van Provamel)
 • 6 blaadjes gelatine of 4gr. agar-agar
 • 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel
 • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje
 • Optioneel: 1 tl Xanthaangom

De toplaag:

 • 2 uitgeperste limoenen en de rasp van de schil van de twee limoenen
 • 1 takje verse munt
 • 3 blaadjes gelatine of 2 gr. agar-agar
 • 3 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel

Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
Doe de noten in de keukenmachine, maal deze net zo lang totdat ze korrelig van structuur zijn.

Ik houd er persoonlijk van als er nog wel een ‘bite’ in zit, dus niet helemaal fijn. Bekijk even waar jouw voorkeur ligt!

Alle ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom. Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water of plantaardige melk toevoegen.

Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
De bodem mag nu 18 à  20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat ie iets krokant wordt.

De eerste laag:
Doe de soja- of Griekse yoghurt samen met de vanille, limoensap, rasp en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Gebruik je agar-agar?
Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar-agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.

Je kunt nu het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten. Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast.

De vanille crème:
Doe de soja- of Griekse yoghurt samen met het zoetmiddel en de vanille in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Voeg evt. de Xanthaangom toe en mix het mengsel 5 minuten op hoge snelheid. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het heel luchtig wordt.

Verwarm de gelatine of de agar-agar (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.

Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de limoenlaag heen te schenken.  Doe dit wel met beleid, het is zonde van al jouw inspanningen als de lagen samensmelten. Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast of vriezer.

De toplaag!
Pers de limoenen uit en voeg dit samen met de rasp van de schil van de limoen en de blaadjes van een takje verse munt in een kom. Pureer het mengsel met de staafmixer tot moes.  Voeg vervolgens het zoetmiddel toe. Proef tussendoor wel even of het niet te zuur/ zoet is. Dan kun je waar nodig nog even bijsturen door iets meer limoensap of zoetmiddel toe te voegen.

Verwarm de gelatine of de agar-agar en voeg de Mojitomoes en de toe. Potverdorries, wat zal Mona jaloers zijn op onze cheesecake!

Verspreid het mengsel over de cheesecake wanneer deze goed stijf is. Vervolgens kun je met de bolle kant van een lepel leuke figuurtjes tekenen in de taart waardoor een marmer-effect ontstaat. Je krijgt mooie vormen wanneer je met een draaiende beweging de taart bewerkt. Laat even het gevoel van “ik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-niet” los, en laat jouw creativiteit de vrije loop! Het werkt!

Zet de cheesecake minimaal 1 uur in de vriezer, als je hem snel wilt gebruiken. Lekkerder vind ikzelf 4 uur of langer omdat ie dan echt hard is. Dek hem wel af met huishoudfolie voordat je hem in de vriezer zet. Als ie is opgestijfd, haal hem uit de vriezer, en haal hem uit de vorm.

Garnering
Je kunt de taart versieren met een schijfje limoen en een blaadje munt. Ik heb ervoor gekozen om wat goji bessen om de taart heen te leggen vanwege het prachtige kleurenpallet. Maak er een feestje van!

** Test zelf even of de substantie op smaak is. Is het mengsel te zuur? Voeg dan wat meer zoetmiddel toe. Is het mengsel te zoet? Voeg dan wat extra limoensap toe.’

11947535_383939488469252_2121751803391924594_n (1)

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike 
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Oh My Pie taarten zelfgemaakt? Marike vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Tot volgende week!

Ook leuk om te lezen

1 Comment

Comments are closed.