Familie Van den Biggelaar: ‘Ons hele gezin moet glutenvrij eten’ (Deel 1: moeder Adrie)

BiggelaarFamilie Van den Biggelaar met de klok rond: Adrie, Johan,  Anke (oudste) Renza (middelste) Michelle (jongste).

Een gezin bestaande uit vijf personen en allemaal hebben ze coeliakie en moeten ze glutenvrij eten. Maak kennis met familie Van den Biggelaar. Deze week als eerste aan het woord moeder Adrie. 

Een tijdje geleden deed ik een oproep of er coeliaken zijn met een glutenvrije partner. Hierop kreeg ik een mail van Adrie Van den Biggelaar.

Mijn partner en ik hebben beiden coeliakie en eten al vele jaren glutenvrij. Ook onze drie dochters hebben coeliakie.
Mocht je interesse hebben dan hoor ik het wel. 

Een heel gezin met coeliakie?! Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik ben zelf thuis de enige met coeliakie van onze vijf gezinsleden, dus deze familie vind ik vrij uniek. Ik laat jullie graag kennis maken met de familie Van den Biggelaar. Ik vroeg aan hen afzonderlijk hun ‘coeliakie verhaal’ te vertellen. Je leest het de aankomende wekten in vijf verschillende artikelen op mijn site. 

Adrie
‘Ik ben Adrie van den Biggelaar – van Zon, geboren op 01-05-1961 te Heemskerk. Op het moment dat er coeliakie bij mijn oudste dochter (voorjaar 2007) is vastgesteld, ben ik glutenvrij gaan eten.

Ik was vanaf mijn twaalfde al ziek, zwak en misselijk. Op mijn veertiende kreeg ik mijn eerste dikke darm onderzoek, later kreeg ik er nog drie. Het laatste darmonderzoek was toen ik rond de dertig was. Ze vonden een chronische ontsteking aan het einde van de dunne darm/ begin dikke darm. Ik kreeg medicijnen die niet hielpen en na verschillende bezoeken aan de internist, zei deze man dat ik er mee moest leven. Ik moest zelf maar onderzoek doen waar ik wel en niet tegen kon.

Boos
De coeliakie uitslag van mijn dochter opende mijn ogen, maar ik werd ook zo boos dat de internist altijd verkeerd had gezocht en zo dichtbij was. Ik ben gelijk met mijn dochter op glutenvrij dieet gegaan en vond het gemakkelijk. Ik ben mij er bewust van dat het komt omdat ik altijd zo ziek en moe ben geweest en dat heb ik er niet meer voor over door gluten binnen te krijgen. Het is daarna één keer gebeurd dat ik gluten binnen kreeg, dit was op vakantie in Italië, de gevolgen zal ik je besparen.

Onze jongste dochter kwam er drie maanden later ook bij nadat ze bij haar onderzoek hadden gedaan. Onderweg naar vakantie kregen wij een telefoontje dat zij ook coeliakie heeft. De middelste dochter wilde geen onderzoek, zij was 18 jaar dus haar eigen keus. Uiteindelijk negen maanden later liet zij zich toch testen en ja: coeliakie, alleen in de laagste gradatie.

Spastisch om kruisbesmetting
Alles werd glutenvrij in huis behalve het brood, want mijn partner Johan at nog wel gluten. Hij maakte het glutenvrij eten makkelijk voor ons, hij bakte zich suf voor zijn meiden. Niets was hem teveel tot ik het wel erg veel vond elk weekend één of twee taarten. Hij maakte elke dag vers glutenvrij brood omdat het uit de winkel niets was. De kinderen vonden mij soms wel spastisch wanneer iemand mee at. Die kreeg een stapel messen om te eten, ik was namelijk er bang voor kruisbesmetting.

Op vakantie ging het goed omdat wij kampeerden en een broodmachine mee namen. In Italië kun je heel goed glutenvrij eten net als in Engeland. Canada schijnt ook geen probleem te zijn, vertelde een familielid dat daar woont.

Wij hebben het binnen ons gezin eigenlijk niet over glutenvrij, het is voor ons zo gewoon. Gaan we op vakantie geven we het direct door. Wanneer we ergens aan deelnemen waar eten bij komt kijken geven wij het door. Wanneer er niets glutenvrij is, neem ik het zelf mee.

Welkom bij het clubje
Het verhaal van mijn partner Johan mag hij zelf vertellen, ik vertel jou wel dat wij erg gelachen hebben toen hij de diagnose kreeg. Het werd nog makkelijker thuis en hij wist het meest van allemaal. Het was welkom bij het clubje. Hij dronk alleen bier en dat werd wijn, alleen in het begin dronk hij dit als bier. Dit gaf wel komische momenten ten koste van hem.

Ik ben door coeliakie creatiever geworden met koken, hoewel het nog steeds geen hobby van me is. Koekjes glutenvrij kopen doe ik zelden, dit is echt te kostbaar. Ach Johan heeft het ons zo makkelijk gemaakt en nog steeds: als we iets willen maakt Johan het.’

Volgende keer Anke de oudste dochter. Door haar is het ‘coeliakie balletje gaan rollen’.

Ook leuk om te lezen

8 Comments

 1. Wat een leuk verhaal Harmke, erg bijzonder dat alle familieleden coeliakie hebben, ben benieuwd naar het vervolg!
  groetjes Gerda

 2. Ik denk als het echt een energetisch probleem is.En je bent met alle in verbinding dat je het letterlijk verbind met elkaar.Dat als je de blokkades met elkaar opruimd. Het ook kan oplossen.
  Zal ook met de gezamenlijke gevoeligheid te maken hebben..goed verhaal .

 3. Pingback: Familie Van den Biggelaar: ‘Ons hele gezin moet glutenvrij eten’ (Deel 2: dochter Anke) | MissGlutenvrij.nl

 4. Pingback: De 4 beste blogs van november 2015 (plus veel recepten) | Ik ben glutenvrij

 5. Pingback: Familie Van den Biggelaar: ‘Ons hele gezin moet glutenvrij eten’ (Deel 3: dochter Michelle) – MissGlutenvrij.nl

 6. Pingback: FAMILIE VAN DEN BIGGELAAR: ‘ONS HELE GEZIN MOET GLUTENVRIJ ETEN’ (DEEL 4: DOCHTER Renza) – MissGlutenvrij.nl

 7. Pingback: FAMILIE VAN DEN BIGGELAAR: ‘ONS HELE GEZIN MOET GLUTENVRIJ ETEN’ (DEEL 5: vader Johan) - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.