Friday Pieday: Appeltjestaart Cheesecake met een vrolijke noot

11831662_379986615531206_117139551832169303_n
Het is herfst en daarbij hoort herfstig eten zoals een appeltaart. Marike maakte een cheesecake geïnspireerd op de appeltaart, lees hier haar recept.

Dit is een recept van ‘Oh My Pie’ Marike. Op Miss Glutenvrij deelt  zij op vrijdag haar heerlijke glutenvrije taartrecepten oftewel Friday Pieday. Lees hier wie Marike is.

‘Wanneer de herfst in aantocht is, krijg ik spontaan zin een appeltaart te maken. Aangezien ik er graag een speciaal feestje van maak, bedacht ik een andere variant. Deze cheesecake kun je zelfs eten als ontbijt! Hoe leuk is dat? De ingrediënten zijn voedzaam, en dekken een volwaardig ontbijt. Uiteraard kun je deze cheesecake ook serveren aan vrienden en familie.

Een heerlijke cheesecake met een krokante bodem, een laagje amandelen en moerbeien gevolgd door een laagje vanille en appel met kaneel. Wat zullen jullie genieten!

Maak er een mooie dag van en geniet van de kleine dingen om je heen. Vaak zit het geluk in juist die kleine dingen die we al snel normaal vinden. Sta vandaag even stil bij die momenten.

Wil jij deze overheerlijke cheesecake ook maken? Hieronder staat het recept.

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 3 uur

Benodigdheden:

  • taartvorm 23 cm doorsnede (natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere één-persoonstaartvormpjes te gebruiken)
  • eetlepel
  • theelepel
  • blender of keukenmachine
  • beslagkom
  • een handmixer
  • steelpannetje
  • rasp

Ingrediënten:

Voor de bodem

  • 100 gr. verse Medjul dadels
  • 50 gr. amandelmeel
  • 100 gr. havervlokken (ik gebruikte de havervlokken van Semper)
  • 50 gr. amandelen
  • handje rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder
  • optioneel: 1l koek en speculaaskruiden

Voor de vulling

De eerste laag:

  • 200gr amandelen (paar uur geweekt)
  • 4 el honing, agave siroop of ander zoetmiddel
  • 50 gr. moerbeien
  • 1 citroen (rasp van een citroen en het sap)

De toplaag:

  • 500 gr. kwark of soja yoghurt
  • 1 grote appel (ik gebruikte een Elstar appel)
  • 6 blaadjes gelatine of 4 gr. agar-agar
  • 1 el kaneel
  • 1 el roomboter of kokosolie
  • 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje
  • 2 gedroogde vijgen of een klein handje rozijnen
  • optioneel: koek en speculaaskruiden

Aan de slag!

De bodem:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
  • Doe de amandelen in de keukenmachine, maal deze net zo lang totdat ze korrelig van structuur zijn.
  • Alle ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom.
  • Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
  • Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
  • De bodem mag nu 20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt.

De eerste laag:

  • Maal de amandelen in de keukenmachine helemaal fijn.
  • Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe En laat de keukenmachine draaien totdat het een goede emulsie is.
  • Schep de het mengsel in de bakvorm en zet de taart even in de vriezer of in de koelkast.

Voor de toplaag:

  • Rasp de appel fijn en voeg een scheutje citroensap, het zoetmiddel, kaneel, vanille en evt. andere kruiden toe.
  • Je kunt nu de kokosolie in de bakpan doen en het mengel in de pan een paar minuutjes bakken. Wat zal het lekker ruiken!
  • Voeg als laatste de rozijnen of vijgen (in stukjes) toe en haal daarna de pan van het vuur.
  • Doe de soja yoghurt of de kwark in een beslagkom en mix de kwark even goed luchtig.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de 6 blaadjes even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Gebruik je agar-agar?
Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar-agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

  • Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.
  • Als laatste kun je het appelmengsel toevoegen en roer dit goed door de kwark.
  • Je kunt nu het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten.

Wil je de cheesecake snel gebruiken? Zet ‘m dan minimaal een uur in de vriezer. Zelf laat ik de cheesecake vaak een nachtje in de koelkast staan, dan trekken de smaken goed in de taart en dan weet ik zeker dat ie stijf genoeg is.

Garnering
Je kunt de taart versieren met geroosterde geschaafde amandelen, cacao, cacaonibs, geschaafde chocoladekrullen of fijn chocoladeschaafsel of met wat amandelen en moerbeien.

Variatietip
Je kunt de vulling ook maken met cashewnoten of half om half met amandelen.

Geniet ervan!’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike 
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Oh My Pie taarten zelfgemaakt? Marike vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Tot volgende week!

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie