Friday Pieday: Cheesecake Sunshine met ananas en kokos

12079335_394649020731632_1824843958248163937_n
Marike alias de taartentovernares verblijdt ons deze week met een zonnestraaltje van een cheesecake. Ze maakte een taart met de meesterlijke combinatie kokos en ananas. 

Dit is een recept van ‘Oh My Pie’ Marike. Op Miss Glutenvrij deelt  zij op vrijdag haar heerlijke glutenvrije taartrecepten oftewel Friday Pieday. Lees hier wie Marike is.

‘Op de dagen dat de zon nog even haar warmte deelt en de zonnestralen de keuken van de taartentovenares verlichten, ontpopt haar creativiteit zich razendsnel. Van een rustige rups naar een cocon tot een prachtige inspirerende vlinder. Al dansend en zingend beweegt zij zich sierlijk voort door haar keuken.

De oven wordt met beleid aangezet op de juiste stand en temperatuur, ondertussen knipoogt ze naar haar en geeft de oven het vertrouwen dat ze haar kwaliteiten weer optimaal zal inzetten om een perfecte bodem af te bakken. De keukenmachine wordt weer op z’n vaste plek geïnstalleerd en weet direct wat hij moet doen. Hij excelleert in het kloppen van een heerlijke, luchtige vulling. Het vertrouwen dat de taartentovenares aan hem geeft, doet hem goed.

De ingrediënten worden met een glimlach op het aanrechtblad neergezet zodat ze haar ‘team’ voor deze cheesecake kan samenstellen. Eenvoudige ingrediënten weet zij zo samen te brengen dat ze met elkaar een harmonieuze eenheid vormen.

Dat is nou de kracht van de taartentovenares. Ze weet de kwaliteiten te benutten van de mensen, dingen en van de producten om haar heen en zet ze daarmee in hun kracht. Met geduld koestert zij de kwaliteiten en het mooie is ook nog eens dat ze er oog voor heeft. Dat is het geheim van haar succes! Alleen wanneer je de rust van binnenuit ervaart kun je met aandacht en passie werken en alleen op deze manier pareltjes serveren…

Cheesecake Sunshine met een zomers tintje om de nazomer te vieren waarbij de sfeer, smaken en het karakter samensmelten tot een gebalanceerd geheel. Een kruidige speculaasbodem met een vrolijke noot gemaakt van amandelmeel, noten, kokosboter, dadels en een warme smaak van speculaas door de zelfgemaakte speculaaskruiden. Gevolgd door een luchtige vulling van vanille en een tussenlaag van ananas gevolgd door een luchtige kokos en vanille laag. Als toplaag heb ik gekozen voor ananas, ingekookt met een banaantje en afgetopt met granaatappelpitjes. Om er echt een feestje van te maken heeft de taartentovenares een swirl van kokosmelk over de taart gedrapeerd. Een zomerse afsluiter, daar kun je mee thuiskomen!

11228518_394649044064963_4042410289579224073_n

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 3 uur

Dit recept is gemaakt voor een taartvorm #23 cm doorsnede (natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere één-persoonstaartvormpjes te gebruiken)

Ingrediënten:
Voor de bodem:

  • 100 gr. verse Medjoul dadels*
  • • 100 gr. amandelmeel
  • • 100 gr. hazelnoten
  • • 1,5 tl speculaaskruiden
  • • 1 el kokosboter of roomboter
  • • snufje zout
  • • 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder

Voor de vulling
De vanillelaag:

  • 500 gr. kwark of soja yoghurt
  • 5 blaadjes gelatine
  • 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje
  • 2 el kokos (deze pas toevoegen bij de tweede vanille laag)

De ananaslaag:

  • 1 pakje silken tofu**
  • 6 blaadjes gelatine
  • 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel
  • 150 gr ananas
  • Scheutje citroensap
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

De toplaag:

  • 100 gr. ananas
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 rijpe banaan
  • 3 el granaatappelpitjes

Voor de Swirl!

  • 100 ml kokosmelk
  • 2 blaadjes gelatine

Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
Doe de helft van de hazelnoten in de keukenmachine, maal deze net zo lang totdat ze korrelig van structuur zijn.
Ik houd er persoonlijk van als er nog wel een ‘bite’ in zit, dus niet helemaal fijn. Bekijk even waar jouw voorkeur ligt.
Alle ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom, behalve de hele hazelnoten.
Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
De bodem mag nu 18 a 20 minuten de oven in. Hou ‘m goed in de gaten. Het is de bedoeling dat ie iets krokant wordt.

De eerste laag:
Doe de soja yoghurt of de kwark samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Voeg de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
Je kunt nu DE HELFT van het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten. Zet de rest even apart weg in de koelkast.
Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast.

De ananaslaag:
Snijd de ananas in stukjes en kook deze kort.
Doe silken tofu samen met het zoetmiddel, de vanille en de citroen in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig.
Verwarm de gelatine (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de gelatine toe aan de silken tofu. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.
Mix de ananas tot een glad mengsel en voeg dit toe aan de silken tofu. Mix het geheel nog even goed door.
Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de vanille laag heen te schenken. Doe dit wel met beleid, het is zonde van al jouw inspanningen als de prachtige gele créme als een zinkend schip ten onder gaat in de witte zee.
Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast of vriezer.

De vanille & kokoslaag:
Wanneer de taart goed is opgesteven kun je het vanille mengsel weer tevoorschijn toveren. Voeg hier 2 eetlepels kokos aan toe en roer het mengsel goed door.
Drapeer het vanille mengsel over het ananasmengsel heen en zet de taart weer even in de koelkast.
De toplaag!
Snijd de ananas in stukjes en kook deze kort, voeg vervolgens de banaan toe. *
Pureer de banaan en de ananas met een staafmixer.
Bereid de gelatine zoals ik eerder heb omschreven. Voeg vervolgens de gelatine al roerende toe aan het fruitmengsel.
Verspreid het fruitmengsel over de vanille laag en gebruik de bolle kant van een lepel om een egale toplaag te krijgen. Verdeel vervolgens de granaatappelpitjes over de taart.

OPTIONEEL:
Doe de kokosmelk in het pannetje met de gelatine, hierboven kun je lezen hoe je de gelatine kunt bereiden.
Verwarm het mengsel kort en roer het goed door elkaar. Wanneer het mengsel iets is ingedikt kun je het pannetje van het vuur halen. Verdeel met een draaiende beweging het mengsel al rond draaiend over de taart. Laat even het gevoel van “ik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-niet” los, en laat jouw creativiteit de vrije loop! Het werkt!
Zet de cheesecake nu in de koelkast voor tenminste 3 uur zodat de taart goed op kan stijven.

Garnering
Je kunt de taart versieren met verse bramen en kokos of iets anders wat je erbij vind passen. Maak er een feestje van!
*Let op: Verse ananas bevat een eiwitsplitsend enzym. De vrucht is daardoor licht verteerbaar.
Dit enzym zorgt er voor dat zuivelproducten (zoals vla of yoghurt, enz.) met verse ananas na enige tijd waterig worden en een vieze smaak krijgen.
Ook gelatine in combinatie met verse ananas verliest na enige tijd zijn bindende werking.
Oplossing voor dit soort gerechten: Kook verse ananas eerst enkele minuten of gebruik ananas op eigen sap uit blik.
** Te koop bij de toko of bij de AH XL

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike 
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Oh My Pie taarten zelfgemaakt? Marike vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Tot volgende week!

Ook leuk om te lezen

1 Comment

Geef een reactie