Friday Pieday: Nostalgische Stoofpeertjes Cheesecake

12122929_396355717227629_2141605038706810483_n
Stoofpeertjes, wie houdt er niet van? Marike maakte met deze kanjers een heerlijke cheesecake. Zij liet zich inspireren door haar oma die de lekkerste stoofperen uit eigen tuin maakte.

Dit is een recept van ‘Oh My Pie’ Marike. Op Miss Glutenvrij deelt  zij op vrijdag haar heerlijke glutenvrije taartrecepten oftewel Friday Pieday. Lees hier wie Marike is.

‘Iets waar ik als kind altijd erg trots op was, is de grote moestuin van mijn oma. In het voorjaar mocht ik met mijn broers haar helpen zaaien, plantjes water geven en speelden wij verstoppertje tussen de gewassen als oma even niet oplette. Wanneer je in een tuin écht goed verstoppertje kunt spelen dan is de tuin groot. Ach in het mooie groene Westland heeft men immers ruimte genoeg, daar kan elke dichtbevolkte centimeter aan de kust niet tegenop.

In de zomermaanden mochten we mijn oma altijd helpen met het plukken van de bonen. Sperziebonen, peultjes, tuinbonen, snijbonen, prinsessenbonen (mijn favoriet!) en pronkbonen, oma had het allemaal. Niet alleen bonen maar ook de mooiste, grootste en meest geliefde druiven kwamen uit oma’s tuin. Nou, niet uit de tuin maar uit de grote glazen kas. Achter de ramen van dit immens grote glazen paleis, pronkte blauwe en witte parels. Het was er altijd lekker warm en ik besloot op 9-jarige leeftijd dat ik hier later wilde wonen. De rust, de warmte, het uitzicht, de geur van de bloesem en de trossen druiven die werkelijk als juweeltjes van moeder natuur wachtten totdat zij geplukt zouden worden.

Niet alleen in de zomermaanden maar ook in de wintermaanden was het altijd feest bij oma. Wanneer ik het huis binnenliep, kwam de geur van heerlijke specerijen mij tegemoet. Een warme geur van stoofpeertjes uit eigen tuin. Oma was een kei in het bereiden van deze roodgekleurde kanjers. Stoofpeertjes at ik dan ook enkel bij oma, niets of niemand kon haar gerecht overtreffen. Waardoor dat kwam? In de keuken rook je niet alleen de specerijen, je rook ook de liefde. De liefde waarmee oma de stoofpeertjes bereidde, dat was haar geheim.

Nu de stoofpeertjes weer volop verkrijgbaar zijn heb ik geprobeerd om de nostalgie van oma’s stoofpeertjes te delen. Ik heb oma’s specialiteit gecombineerd met die van mij en zo ontstond deze heerlijke Nostalgische Stoofpeertjes Cheesecake!

Recept stoofpeertjes
Oma maakte de stoofpeertjes altijd klaar op haar eigen manier. Wijn deed ze daar nooit in. “Daar gaan jullie van op je kop staan”, zei ze. Zo gebruikte zij altijd de Gieser Wildeman peertjes, dit peertje heeft van zichzelf een zoetere smaak. De suiker is vervangen door biologische diksap. Dit is ingedikt vruchtensap.

Een andere optie is om de suiker te vervangen door honing of ahornsiroop. Dit laatste is een natuurlijke suikervervanger, iets minder zoet met een lichte karamelsmaak. Ik gebruikte voor dit recept dadels en gedroogde pruimen. Kook ze mee met de peertjes. De dadels en pruimen geven zo hun eigen natuurlijke “zoetje” af aan het vocht.

  • Ongeveer 1 kilo Geiser Wildeman
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 2 dadels
  • 2 gedroogde pruimen
  • stukje citroenschil
  • 1 dl biologische diksap (appel zwarte bes)
  • Optioneel: stukje gember van 1 cm

Hoe maak je het klaar?
Schil de peren en verwijder klokhuis
Doe het fruit in een pan met dikke bodem en zorg dat peren net onder water staan
Snijd dadels in kleine stukjes
Voeg kruidnagels, kaneel, dadels, citroenschil en diksap toe. Optioneel ook het stukje gember.
Laat ongeveer 2 uur zachtjes stoven tot de peertjes zacht zijn.
Verwijder de kruidnagels, kaneel, citroenschil en gember. Serveer nog warm of laat afkoelen.

Tip: Je kunt de stoofpeertjes ook invriezen. Heel handig wanneer je weinig tijd hebt maar toch graag stoofpeertjes zou willen eten.

Dit recept is juist geschikt voor de Noot- en Pindavrije mensen op deze wereld. Speciaal voor deze kanjers heb ik deze Noot-, pinda-, lactose- en glutenvrije bodem in elkaar geknutseld.

Ga ervan genieten, het is jullie gegund!

PS. Eet je Noot- en pindavrij? Gebruik voor de garnering geen noten zoals ik gedaan heb, anders gaat het fout!

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 3 uur

Dit recept is gemaakt voor een taartvorm #23 cm doorsnede

Ingrediënten:
Voor de bodem:

  • 50 gr. dadels (ontpit en geweekt)
  • 50 gr. vijgen of pruimen (gedroogd en geweekt)
  • 75 gr. (glutenvrije) havervlokken
  • 50 gr. teffmeel*
  • 1,5 tl speculaaskruiden
  • 1 el roomboter of kokosolie
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder
  • snufje (zee) zout

*Je kunt er ook voor kiezen om ander glutenvrij meel te gebruiken.

Voor de vulling
De vanillelaag:

  • 500 gr. kwark of soja yoghurt
  • 1 pakjes silken tofu**
  • 5 blaadjes gelatine
  • 4 el honing, kokosbloesemsuiker of ander zoetmiddel
  • 1 tl arrowroot of maizena
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

De stoofpeertjes:

  • 200 gr. stoofpeertjes*
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

De toplaag:

  • 3 blaadjes gelatine
  • 200 gr. stoofpeertjes

Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
Alle ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom, behalve het zout.
Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
Strooi wat (zee)zout over de bodem.
De bodem mag nu 18 a 20 minuten de oven in. Houd de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt.

De eerste laag:
Doe de soja yoghurt of de kwark samen met de vanille, arrowroot of maizena en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.
Pureer de silken tofu met een staafmixer en voeg het mengsel toe aan het yoghurt- of kwarkmengsel.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Voeg de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
Je kunt nu DE HELFT van het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten. Zet de rest even apart weg in de koelkast.
Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast, zodat de vanille laag goed op kan stijven.

De pompoenlaag:
Doe de stoofpeertjes in mengkom en maak deze fijn met een staafmixer.
Verwarm de gelatine (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de gelatine toe aan de stoofpeertjespuree. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.
Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de vanille laag heen te schenken. Doe dit wel met beleid, het zou zo zonde zijn als de door jou met liefde gemaakte stoofpeertjes moederziel alleen ten onder gaan in een witte massa (dat is niet mooi voor de foto! ;) ).
Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast of vriezer.

De vanillelaag:
Wanneer de taart goed is opgesteven kun je het vanille mengsel weer tevoorschijn toveren. Roer het mengsel goed door elkaar, zo nodig nog even met een mixer.
Drapeer het vanille mengsel over het pompoenmengsel heen en zet de taart weer even in de koelkast.

De Toplaag:
Doe de stoofpeertjes in mengkom en maak deze weer fijn met een staafmixer. Proef of de puree goed op smaak is. Voeg zo nodig nog wat speculaaskruiden kruiden toe.
Verwarm de gelatine (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de gelatine toe aan de pompoenpuree. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.
Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de vanille laag heen te schenken. Doe dit wel met beleid, het oog wil immers ook wat.
Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast of vriezer.
Roer eventueel met de onderkant van een lepel door de toplaag heen zodat je een marmer effect krijgt. Laat even het gevoel van “ik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-niet” los, en laat jouw creativiteit de vrije loop! Het werkt!
Zet de cheesecake nu in de koelkast voor tenminste 3 uur zodat de taart goed op kan stijven.

Garnering
Je kunt de taart versieren met wat hazelnoten en pecannoten of iets anders wat je erbij vind passen. Maak er een feestje van!’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike 
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Oh My Pie taarten zelfgemaakt? Marike vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Tot volgende week!

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Beste Marike
    Het lijkt me een heerlijk recept waarvan ik denk dat dit ook voor pompoen gebruikt wordt omdat ik dit woord een paar keer tegenkom in je beschrijving van het recept. Klopt dit dat ik ook pompoen ervoor kan gebruiken? Zou erg handig zijn, alvast bedankt. Groetjes Anneke

Geef een reactie