Friday Pieday: Hemels Herfsttaartje

herfst2Marike maakte een hemelse cheesecake met een herfstige krokante speculaasbodem en een vulling van vanille. Daarbij een topping van sappige handpeertjes en je hebt inderdaad een taart die taste like heaven.

Dit is een recept van ‘Oh My Pie’ Marike. Op Miss Glutenvrij deelt  zij op vrijdag haar heerlijke glutenvrije taartrecepten oftewel Friday Pieday. Lees hier wie Marike is.

‘Het herfstweer van de afgelopen dagen doet mij verlangen naar de geur van speculaas en warme appeltaart. Zo kreeg ik ineens een ingeving om een hartverwarmende cheesecake te maken. Een cheesecake met de producten van het seizoen waarbij de sfeer, smaken en het karakter samensmelten tot een gebalanceerd geheel. De ingrediënten combineren prachtig met elkaar!

Een bodem met een krokantje gemaakt van havervlokken, amandelmeel, kokosolie, dadels en een warme smaak van speculaas door de zelfgemaakte speculaaskruiden. Gevolgd door een luchtige vulling van vanille en een tussenlaag van vanille met zelfgemaakte kaneel-moerbeien-knappertjes Als toplaag heb ik gekozen voor sappige handpeertjes, ingekookt met wat citrus en diksap.

De taart is Hemels lekker, voedzaam en ook nog eens heel gezond! Je kunt er gerust mee ontbijten, wie wil dat nou niet?

Wil jij ook zo’n feestje op jouw ontbijtbord? Stroop de mouwen op en ga aan de slag met het recept.

12027779_393364967526704_3947558544069975553_n

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 4 uur

Dit is recept is gemaakt met een taartvorm #23 cm doorsnede (natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere één-persoonsvormpjes te gebruiken)

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 100 gr. dadels (ontpit)
  • 75 gr. amandelmeel *
  • 75 gr. havervlokken**
  • 50 gr. amandelen
  • 1 tl koek en speculaaskruiden
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder
  • snufje zout
  • Optioneel: voeg evt. een halve eetl. cacao toe.
  • optioneel: 3 eetlepels cacaonibs

*Je kunt ook een ander soort meel gebruiken
**Eet je glutenvrij? Let er dan wel op dat de havervlokken glutenvrij zijn.

Voor de vulling
De eerste laag:

  • 1000 gr. Griekse yoghurt of soja yoghurt
  • 10 blaadjes gelatine*
  • 8 el. agave siroop
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje
  • 50 gr. moerbeien

De Swirl:

  • 2 peertjes
  • 2 blaadjes gelatine
  • Scheutje citroensap
  • 1 kaneelstokje
  • Koek en speculaaskruiden
  • Diksap naar wens ( je kunt er ook voor kiezen om een andere siroop te gebruiken)
  • Optioneel: snufje kruidnagel, kaneel en piment
  • Optioneel: voeg evt. wat extra zoetmiddel toe wanneer het mengsel te zuur is.

*Wanneer je soja yoghurt gebruikt kun je 2 blaadjes extra toevoegen.

Wat moet je doen?
1). Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2). Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
3). De ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom, behalve de amandelen.
4). Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
5). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
6). Breek de amandelen om ze vervolgens over de bodem te verspreiden.
7). De bodem mag nu 20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt. Als de bodem is afgekoeld kun je de optionele ingrediënten over de bodem verdelen.

De vulling:
8). Doe de soja yoghurt of de Griekse yoghurt samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

9). Voeg de gelatine toe aan de Griekse yoghurt of soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.
10). Je kunt nu 1/2 van het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten. Zet de vorm in de koelkast zodat de eerste laag op kan stijven.
11). Doe 1/2 van het kwarkmengsel in een kom en voeg er een eetlepeltje cacao aan toe. Roer het mengsel goed door elkaar.
12). De moerbeien kun je nu kort bakken in de oven. Vet een ovenschaaltje in, wentel de moerbeien door de kaneel en verdeel evt. wat honing over kokosbloesemsuiker over de moerbeien. Bak deze 5 minuten in de oven zodat ze knapperig worden. Deze stap kun je overslaan, het was puur een creatieve brainwave tijdens het bakken van mijn kant. Het is dus geen must! Strooi de kaneel-knappertjes over het mensel en zet de taart weer in de koelkast.
13). Roer het laatste gedeelte van het mengsel goed door elkaar.  Wanneer de taart stijf genoeg is kun je het mengsel over de middelste laag draperen.
14). Zet de cheesecake weer in de koelkast zodat je verder kunt gaan met de toplaag!

De Swirl!
14). Snijd de peer(tjes) in stukken en verwijder het klokhuis (je kunt gerust de schil meekoken, geen probleem). Laat de peer(tjes) zachtjes pruttelen in een pannetje met de diksap en een scheutje water. Voeg wat citroensap, kaneelstokje zoetmiddel en evt. de specerijen toe. Roer het mengsel goed door zodat het niet aan zal koken. Bereid de gelatine zoals ik eerder heb omschreven en voeg dit toe aan het perengeleitje.
15). Pureer het geheel met een staafmixer. Check ondertussen de smaak van het geheel, is het te zuur? Voeg dan wat zoetmiddel of sap toe. Speel met de smaken, specerijen en mogelijkheden!
16). Verspreid het mengsel in een draaiende beweging over de taart en roer er eventueel nog even doorheen met de achterkant van een theelepel voor een Kunstig effect!
17). Zet de cheesecake in de koelkast zodat deze kan opstijven. Het proces van opstijven heeft even tijd nodig, zo’n 4 uur. Al met al is het absoluut de moeite waard!

Garnering
Je kunt de taart versieren met noten, cacaonibs of schijfjes peer. Maak er een feestje van!’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike 
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Oh My Pie taarten zelfgemaakt? Marike vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Tot volgende week!

Ook leuk om te lezen

3 Comments

Geef een reactie