Recept: Glutenvrije speculaasbrokken

Foto 20-10-15 13 07 33
Hij komt, hij komt, de lieve goed Sint. Zaterdag is de beste man weer in ons land en als voorproefje, maakte ik glutenvrije speculaasbrokken. 

Zelfs als de sint nog niet in het land was, sloegen mijn moeder en ik al aan het glutenvrij bakken. We maakten pepernoten, gevulde speculaas en speculaasjes, ik ben er zo dol op. Met veel plezier zet ik deze traditie voort, de geur van speculaaskruiden vind ik één van de lekkerste om in huis te ruiken. Ik maakte daarom speculaasbrokken, geïnspireerd door Jeandrine, dit is het recept.

Ingrediënten

  • 100 gram mix C van Schär
  • 2 gram bakpoeder
  • Snuf zout
  • 5 gram speculaaskruiden
  • Halve eetlepel fiberhusk
  • 60 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 75 gram roomboter uit de koelkast
  • 5 gram melk
  • 1 ei
  • Zo’n 30 garneer amandelen

Meng alle droge ingrediënten. Snij de roomboter in kleine stukjes en voeg dit toe aan het meelmengsel. Roer het ei los. Giet de melk en 2 eetlepels van het ei bij het meelmengsel en kneed een soepele deegbal. Zorg dat er geen scheurtjes in het deeg zitten. Neem een flink stuk plasticfolie en leg de deegbal ertussen. Rol met een deegroller over het folie tot het deeg een halve centimeter dik is, vouw het plastic dan helemaal dicht. Leg het deeg op een bord en zet dit een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven  op 170 graden (boven en onder). Leg de deegplak (zonder plastic) op bakpapier op een bakplaat en druk de amandelen er in. Pak een bakkwastje en bestrijk het deeg met ei. Zet de bakplaat 35 à 40 minuten in de oven. Laat de speculaas afkoelen en breek in brokken.

Opmerking: Je kunt eventueel ook koek- en speculaaskruiden gebruiken, deze wordt vaak in de supermarkt verkocht. Speculaaskruiden koop je bij speciaalzaken en online.

Foto 20-10-15 12 13 35
Klaar om in de oven te gaan.

Foto 20-10-15 13 07 33
Eet smakelijk!

Ook leuk om te lezen

10 Comments

  1. Oeh yes, ik ben echt gek op Sinterklaas en de daarbij horende recepten. Ziet er heerlijk uit! Ik ga deze week aan de bak!

  2. Dankjewel voor je speculaas recept.
    Lijkt me heerlijk. Lang geleden dat ik glutenvrije speculaas maakte..

  3. Beste glutenvrij-medemens ;-)

    Ik vind heel leuk dat je in de winkel glutenvrije producten heb. Echter een keer ging ik ook onderzoeken op de verpakking wat alles erin zit. en JAMMER.
    Lees het zelf maar. :-( Zoveel additivas vind je niet eens in “normale” producten!
    En als top: gemodificeerd zetmeel!!!!!
    Jammer. Dus ik heb deze producten ook al moeten laten staan.
    Als je zelf nog niet weet hoe slecht voor je gemodificeerd rommel is, lees het dan op internet. Hier heb je niet gelijk last van als van gluten maar op lange termijn zullen je darmen slechter aan toe zijn, helaas.
    Dus, liver zelf thuis bakken… Lees eerst ook wat in glutenvrije mix melen zit. Zal je ook verbaast staan: dit zou toch meel moeten zijn, waarom zitten zoveel andere spullen in….?
    Kies verstandig en denk an je gezonde darmen,

    :)
    Stefka

  4. Bedankt voor dit lekkere en makkelijke recept. Net als de Glutenvrije pepernoten helemaal goed. Fijn dat je deze recepten op je site zet.

  5. Wij hebben dit recept gemaakt. Het rook heerlijk en zag er goed uit! Alleen veel maar ook veel te veel zout! We gaan het nog een keer maken maar dan laten we het snufje zout weg en de fiberhusk.

    • Miss Glutenvrij

      Is een bakhulpmiddel dat zorgt dag deeg mooi aan elkaar blijft plakken.

  6. Vandaag ga ik je recept voor speculaasbrokken voor de derde keer in twee weken tijd maken. Het is heerlijk. Wel vrij bros maar dat komt misschien omdat ik het meel heb vervangen door een combinatie van boekweit- en rijstmeel.
    Ik ben zeker van plan om nog veel meer van je recepten te gaan proberen. Dank je wel voor je mooie, informatieve site.

Geef een reactie