Recept: Kruidnootjes Cake

kruidnoten cake
Van ‘Oh My Pie’ Marike ontving ik dit heerlijke glutenvrije sinterklaas recept om met jullie te delen. Een kruidnootjes cake. 

Wie Marike is lees je hier. Sinds kort heeft zij haar eigen website ohmypie.nl. Een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deel Marike regelmatig haar recepten. 

Recept:  Glutenvrije kruidnootjes cake

Ingrediënten

  • 300 gr. fruitpuree (Ik heb hiervoor stoofpeertjes gebruikt)*
  • 3 eieren
  • Scheutje (plantaardige) melk
  • 50 gr. amandelmeel
  • 150 gr. glutenvrij havermeel of boekweitmeel
  • Handje rozijnen
  • 2 el. appelstroop
  • 1 el kaneel
  • 2 el speculaaskruiden
  • 0,5 tl zout
  • 2 tl bakpoeder
  • Glutenvrije kruidnootjes (zie recept hieronder)

Optioneel: Houd je van een bite? Roer eens wat gehakte amandelen of walnoten door het beslag.

*Je kunt uiteraard ook bananen, appel of peren gebruiken 300 gr. (proef dan tussendoor of het beslag zoet genoeg

Bereidingswijze:
1). Verwarm de oven voor op 170⁰ Celsius (hetelucht).
2). Pureer de fruitmoes, rozijnen en appelstroop tot moes met een staafmixer of keukenmachine. Is het mengsel te droog? Voeg een scheutje (plantaardige) melk toe.
3). Klop de eieren 5 à 10 minuten goed luchtig met een mixer. Zorg ervoor dat er een dikke massa ontstaat.
4). Spatel vervolgens de fruitige massa rustig door het eiermengsel heen.
5). Mix het mengsel met de staafmixer goed door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje de droge ingrediënten (amandelmeel, havermeel, specerijen, zout en bakpoeder) toe en mix ondertussen het mengsel met de mixer. Wanneer je het beslag goed mixt wordt de koek luchtiger.
6). Vet een cakeblik in met wat roomboter of kokosolie.
7). Giet de helft van het mengsel in het blik, strooi de kruidnoten over het deeg. Vervolgens giet je het laatste restje deeg in het blik. Versier de bovenkant met de overige kruidnoten.
8). Zet het bakblik in een voorverwarmde oven en bak de koek 45 à 50 minuten in het midden van de oven. (Halverwege heb ik aluminiumfolie over de koek geplaatst zodat de kruidnoten niet aan zouden branden.)
9). Prik met een satéprikker of vork in de koek en wanneer deze er schoon uitkomt, is het baksel gaar. Vervolgens kun je het bakblik uit de oven halen om af te laten koelen.

Marike’s recept voor kruidnootjes

Ingrediënten

  • 125 gr. dadels (minimaal 4 uur geweekt in water)
  • 100 gr. kokosolie (gesmolten)
  • 1 eigeel
  • 100 gr. boekweitmeel
  • 100 gr. amandelmeel
  • 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder*
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder*
  • 1 theelepel nootmuskaat (gemalen)*
  • 1 theelepel korianderzaad (gemalen)*
  • snufje zout

*Of gebruik gewoon 2 el speculaaskruiden

Werwkwijze
1). Verwarm de oven voor op 160 graden.
2). Pureer de dadels met de gesmolten kokosolie met een staafmixer of met een blender.
3). Doe het mengsel in een kom. Meng de overige ingrediënten erdoorheen totdat het goed gemengd is.
4). Zet het deeg even in de koelkast om af te koelen en iets harder te worden.
5). Ondertussen kun je een bakplaat met bakpapier bekleden.
6). Maak kleine balletjes van het deeg en druk ze een klein beetje plat.
7). Vervolgens kan de bakplaat 20 minuten in de oven, totdat de kruidnoten goudbruin kleuren. Zien ze er nog wat wit uit? Laat ze dan nog voor een paar minuten in de oven totdat ze beginnen te kleuren.
8). Laat deze knappe kanjers even afkoelen totdat ze hard zijn.

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Ook leuk om te lezen

3 Comments

  1. Pingback: Friday Pieday: Speculaas Cheesecake | MissGlutenvrij.nl

Geef een reactie