Oud-Hollandse Glutenvrije Pepernoten Cake

Nog op zoek naar een bijzonder recept voor het ‘heerlijk avondje?’ Van ‘Oh My Pie’ Marike ontving ik dit heerlijke glutenvrije sinterklaas recept om met jullie te delen. Een oud-Hollandse pepernoten cake. 

Wie Marike is lees je hier. Sinds kort heeft zij haar eigen website ohmypie.nl. Een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deel Marike regelmatig haar recepten.

‘Na het succes van de Kruidnootjes Cake kon ik het niet laten om ook een heuse Oud-Hollandse Pepernoten Prins op tafel te toveren. Uiteraard mochten mijn pareltjes op school proeven van deze heerlijke traktatie en is de  cake unaniem goedgekeurd.

Een heerlijk recept voor het ultieme Sinterklaasgevoel. Gluten- en lactosevrij zonder geraffineerde suikers. Een traktatie voor elk moment met een voedend karakter!’

Ingrediënten

Oud-Hollandse Pepernoten:

  • 100 gr. amandelmeel
  • 75 gr. boekweit- of havermeel.
  • 100 gr. honing*
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl anijspoeder of zaad
  • 1 tl bakpoeder
  • een scheutje (plantaardige) melk
  • snufje zout

Cake:

  • 3 rijpe  bananen*
  • 3 eieren
  • een scheutje (plantaardige) melk
  • 100 gr. amandelmeel
  • 100 gr. (glutenvrij) havermeel of boekweitmeel**
  • 5 medjoul dadels
  • 2 el. appelstroop
  • 1 el kokosolie of roomboter
  • 1 el kaneel
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl vanille aroma of vanille merg
  • snufje zout
  • 1 tl bakingsoda
  • scheutje citroensap

*Je kunt uiteraard ook appels of peren gebruiken 300 gr.  (proef dan tussendoor of het beslag zoet genoeg is).

Bereidingswijze

1). Eerst gaan we aan de slag met het maken van het pepernotendeeg. Je mengt het amandelmeel met het boekweitmeel, de speculaaskruiden, bakpoeder en anijszaad in een kom. Roer de honing en een paar eetlepels (plantaardige) melk door de bloem en kneed snel tot een stevig deeg. Wanneer het deeg te droog is, nog wat melk toevoegen. Laat het deeg een uurtje in de koelkast opstijven.

Ondertussen gaan we verder met het maken van de cake.

2). Verwarm de oven voor op 170⁰ Celsius (hetelucht).
3). Pureer de bananen, dadels en appelstroop tot moes met een staafmixer of keukenmachine. Is het mengsel te droog? Voeg  een scheutje (plantaardige) melk toe.
4). Klop de eieren 5 à 10 minuten goed luchtig met een mixer. Zorg ervoor dat er een dikke massa ontstaat.
5). Spatel vervolgens de fruitige massa rustig door het eiermengsel heen.
6). Mix het mengsel met de staafmixer goed door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje de droge ingrediënten (amandelmeel, boekweitmeel, kokosolie, specerijen, zout, bakingsoda en citroensap) toe en mix ondertussen het mengsel met de mixer. Wanneer je het beslag goed mixt wordt de koek luchtiger.
7). Vet een cakeblik in met wat roomboter of kokosolie.
8). Giet de helft van het mengsel in het blik, strooi de propjes deeg over het deeg. Vervolgens giet je het laatste restje deeg in het blik. Versier de bovenkant met de overige propjes deeg. Laat je creativiteit de vrije loop!
9). Zet het bakblik in een voorverwarmde oven en bak de koek voor 45 à 50 minuten in het midden van de oven. (Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.)
10). Prik met een satéprikker of vork in de koek en wanneer deze er schoon uitkomt is het baksel gaar. Vervolgens kun je het bakblik uit de oven halen om de heerlijke creatie af te laten koelen.’

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

Geef een reactie