Geen bezoek MDL-arts 2015

Sinds ik met mijn blog startte in 2012, schrijf ik elk jaar een verslag over mijn bezoek aan de maag-darm-lever arts. Dit jaar ben ik bewust niet naar mijn afspraak gegaan. In dit artikel vertel ik waarom niet.

Afgelopen maart kreeg ik het verzoek van mijn zorgverzekering of ik binnen een maand €287,46 (eigen risico) aan hen wilde overmaken. Reden: ziekenhuishulp in november het jaar ervoor, mijn afspraak bij de maag-darm-lever arts. Ik weet dat zorg geld kost, maar ik had hier zo de balen in. (Ik mocht na een telefoontje met mijn zorgverzekering de rekening gelukkig in acht termijnen betalen.)

Zoals jullie in mijn verslag van vorig jaar konden lezen, waren mijn bloedwaardes helemaal in orde. Daarnaast voel ik me fysiek enorm fit en heb ik het glutenvrije dieet volledig onder controle. Ik vind bijna 300 euro veel geld om te horen dat alles in orde is. Omdat het eigen risico zo hoog is, kom ik in een jaar nooit over dit bedrag, ik betaal dus eigenlijk áltijd (met uitzondering van bezoek huisarts) voor zorg, dit naast mijn maandelijkse premie.

Omdat coeliakie al ruim 25 jaar onderdeel van mijn leven is, heb ik geen vragen meer voor de mdl-arts. Uit gewoonte en nieuwsgierigheid stel ik vragen, maar de antwoorden kan ik natuurlijk ook in boeken en op internet vinden. Voor mij voelde het jaarlijkse bezoek aan de arts als kostbaar en overbodig. Het gaat immers super met me. Maar toch vind ik de geruststelling dat mijn bloedwaardes in orde zijn wel heel prettig.

Huisarts
Ik maakte een afspraak met mijn huisarts en vroeg aan hem of ik de controle op mijn coeliakie van de mdl-arts aan hem kon overdragen. Dit was geen probleem. Hij begreep mijn motivatie en gaf aan dat hij meerdere patiënten met coeliakie begeleid. Ik vroeg aan hem of ik wel bloed mocht laten prikken omdat ik (de controlfreak in mij) het geruststellend vind te weten dat alle waardes in orde zijn. Ik had het formulier van het ziekenhuis bij me waarop stond waarop ik getest word, de huisarts nam dit over en ik ging bloed prikken bij de poli.

Na een aantal weken belde ik de doktersassistente voor de uitslag en (zoals verwacht) was alles in orde. Inmiddels heb ik de rekening voor de kosten van het bloedprikken à €92,80 al van mijn zorgverzekering ontvangen. Ik heb de assistente van mijn mdl-arts gebeld en aangeven dat ik niet meer kom (reden uitgelegd) en dat ik voortaan onder controle ben van mijn huisarts. Ze reageerde ietwat verbaasd en zij dat ze dit nog wel moest overleggen en dat ik misschien toch nog op een laatste afspraak moest komen. Ik heb al twee maanden niets gehoord, dus ga er vanuit dat ze er vrede mee hebben dat ik niet meer kom.

Botscan
In mijn vorige verslag kon je lezen dat ik dit jaar een botscan zou moeten. Ook deze heb ik afgeblazen. Zoals ik al schrijf, voel ik me fysiek enorm goed en zijn mijn waardes in orde. Ik zie geen aanleiding voor een botscan. De laatste keer was mijn botdichtheid prima. De keer daarvoor niet, maar toen was mijn eetpatroon ook vele malen slechter dan nu. Ik eet al jaren heel gezond, gevarieerd en bewust. Ook let ik extreem goed op dat ik geen gluten binnenkrijg. Vorige jaren adviseerde de mdl-arts juist te stoppen met vitamines en calcium bij te slikken omdat ik mezelf zou kunnen vergiftigen.

Ik ben blij met mijn keuze om de controle voor coeliakie over te dragen aan mijn huisarts. Ik wil met dit artikel niemand aanmoedigen dit ook te doen, maar omdat ik ieder jaar nog een verslag schrijf van mijn bezoek aan de mdl-arts wilde ik dit jaar uitleggen waarom ik niet ben gegaan. Ik heb veel aan de bezoeken gehad, maar de laatste jaren begon het overbodig te voelen. Mocht er tijdens de controle bij de huisarts blijken dat waardes niet in orde zijn dan ga ik graag terug naar mijn mdl-arts, hij is immers de specialist.

Bij wie ben jij momenteel onder controle?

Ook leuk om te lezen

11 Comments

 1. Een logische beslissing denk ik. Je wordt echt uitgekleed tegenwoordig. Jammer, want er zullen ook mensen zijn die ook niet meer op controle gaan hierom en het eigenlijk wel nodig hebben.

 2. Mijn MDL arts zei dat ik op mijn 50e pas een botscan zou krijgen. Ben nu 25, waarom heb jij een botscan gehad?

  • Miss Glutenvrij

   Omdat mijn botdichtheid in mijn pubertijd te laag was en toen kon ik het nog aanvullen. Na je 30e maak je geen bot meer aan.

 3. Ik snap je persoonlijke afweging en zou in jouw geval hetzelfde doen. Maar: ik vind het gevaarlijk dat mensen met een diagnose geen arts meer zien. De ontwikkelingen gaan razendsnel en lang niet iedere coeliaak kan en wil dit bijhouden. Ik hoor regelmatig verhalen van coeliaken met een oude diagnose die leven volgens de inzichten van pak m beet 10 jaar geleden en dat is zorgelijk! De gemiddelde huisarts is niet op de hoogte van de finesses van de ziekte en kan heus wel een bloedonderzoek doen, maar heeft geen idee van eventuele complicaties en de sociale impakt van de ziekte en kan de eventuele andere gezondheidsproblemen niet in perspectief plaatsen. Ik vind zelf dat coeliaken intensiever begeleid moeten worden. Een coeliakie-poli voor volwassenen waar expertise is samengebald en waar verpleegkundigen, diëtisten en artsen samenwerken zou ook veel effectiever, efficiënter en goedkoper zijn.

  • Miss Glutenvrij

   Mooie aanvulling Wendeline, dank je wel. Zo’n poli klinkt als mooie toekomst muziek. Hopelijk gaan artsen en zorgverzekeraars inzien dat het ander kan en zou moeten.

 4. Het ging mij precies zo. Dit jaar moest ik weer voor controle. Eens in de twee jaar wordt er een botscan gemaakt. Dit was vorig jaar gebeurd. Ik heb nu de afspraak afgezegd en ga volgend jaar wel. Ik voel mij ook prima en in overleg met de specialist sla ik een jaar over.
  15 jaar geleden is bij mij osteoporose geconstateerd. Ik heb daarvoor 10 jaar lang medicijnen gehad en nu slik ik nog calcium en vitamine D. Ik zit niet meer in de gevarenzone. Daar ben ik heel blij mee. Ik vind het wel belangrijk dat er regelmatig een botscan wordt gemaakt. Een aantal jaren geleden ben ik gaan sporten en sindsdien ging het met mijn botdichtheid met sprongen vooruit. Je kunt het aan de grafiek precies zien wanneer ik ben begonnen met sporten. Misschien een goede tip voor andere coeliakiepatienten.

  • Miss Glutenvrij

   Wat fijn dat je het zegt, ik sport nu sinds 2 jaar vrij intensief, voel me fysiek en mentaal heel lekker. Goed dat je zegt dat sporten zo goed is voor mensen met coeliakie. Lijkt me een hele waardevolle tip m

 5. Ik ben zelfs door mijn internist eervol ontslagen ik heb 8 jaar coeliakie, en nu 4 jaar bij de huisarts onder controle. Voor het zh ben ik een verwijzing nodig. Maar alles gaat prima. Mijn internist heeft nooit een dexa voor gesteld. Die heb ik ook via de huisarts laten doen. Nu had ik een arts met 0 interesse in coeliakie. Ik moest hem leren wat ik wel en niet mocht. Ik mis het niet. En idd zo’n rekening heb ik er op deze manier ook niet voor over.

 6. Als je wel “jaarlijks” een controle bij de specialist wilt houden, kun je ook de afspraken net aan het begin en het eind van het hetzelfde jaar afspreken. Vallen ze onder 1x eigen risico en sla je het komende jaar over. Door dit patroon te herhalen scheelt je veel geld. Wij hebben er ook niet voor gekozen om Coeliakie te krijgen.

Comments are closed.