Ask Miss Glutenvrij #7

 

In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem aan mij en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig  vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 25 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Ik ga binnenkort wokken bij de A15 in Gorinchem met mijn collega’s. Nou is mijn vraag. Heb jij daar ervaring mee? Wokken is voor mij de eerste keer met glutenvrij dieet. Ik ben benieuwd.

Ik heb geen ervaring met wokken bij de A15 in Gorinchem Ik wil je adviseren op hun site te kijken wat daar staat over allergenen en het restaurant eventueel te bellen. Ook kan je googelen of vragen op glutenvrije forums naar ervaringen van anderen.

Ik wok al jaren niet meer. Vind het sowieso een ongezellige bedoeling omdat iedereen elke keer van tafel wegloopt, maar vooral ga ik niet meer omdat ik na elke keer wokken buikpijn had. Het eten staat in buffetvorm opgesteld en de kans op kruisbesmetting is dus mega. Ook worden verschillende sauzen in de wokpannen gebruikt. Vaak is er maar één glutenvrije variant die vrij smaakloos is. Je moet dan elke keer apart vragen of de (vaak niet Nederlands sprekende kok) jouw bordje wil wokken in een aparte pan. Dit kost tijd en is irritant vind ik, je kan niet gezellig meedoen met de rest, maar dat is dus mijn ervaring. Tepanyaki (warme plaat) gaat meestal nog wel, maar ik ga liever ergens anders eten. Scheelt me stress en buikpijn en ik krijg een naar mijn mening veel smaakvollere maaltijd.

Ik heb goede verhalen gehoord van coeliaken die gingen wokken, hopelijk voor jou kan dat ook bij A15 in Gorinchem. Mocht je het niet vertrouwen, eet het dan niet en ga op safe. Veel plezier met je collega’s.

Laatst had je op Insta verteld dat je zo ziek bent geworden van een maaltijd in Thailand. Nu is mijn vraag: ben je altijd zo ziek geworden van gluten, ook toen je het nog niet wist? Of word je nu er zo ziek van omdat je glutenvrij eet?

Ik ben al glutenvrij sinds ik 1 jaar oud ben. Ik weet het dus al mijn hele leven. In mijn pubertijd heb ik veel geworsteld en gesmokkeld, daar heb ik ooit dit artikel over geschreven. In die tijd reageerde mijn lichaam niet heel heftig op gluten, dit kwam door mijn pubertijd (hormonen) en omdat ik vrij vaak smokkelde. Mijn lichaam raakte gewend aan elke keer een klein beetje gluten,

Op dit moment houd ik me extreem goed aan mijn dieet en reageert mijn lichaam ook extreem sterk op gluten. Je moet het zien als een alcoholist die elke dag een fles jenever drinkt. Zijn lichaam is eraan gewend geraakt dat hij zoveel alcohol kan drinken, ik zou meteen doodgaan na die fles. Zo kan je lichaam terwijl je coeliakie hebt ook wennen aan (beetjes) gluten. Ik word dus nu zo enorm ziek omdat ik me zo enorm goed aan het dieet houd. Maar ik voel me fysiek en mentaal ook heel goed, dat is het fijne van het dieet zo goed volgen.

Een ander mooi voorbeeld is het verhaal van Merve. Zij had nooit klachten, maar had toch coeliakie. Nu zij glutenvrij is gaan eten, krijgt ze wel klachten van gluten eten.

Ik heb sinds een korte tijd nog maar Coeliakie. Dus ben nog aardig aan het zoeken wat ik wel en niet mag. Alleen ik ga woensdag tot vrijdag naar Londen. We gaan vanuit Groningen met de trein naar Schiphol. Alleen weet ik niet zo goed qua eten mee kan nemen voor in de trein wat makkelijk mee te nemen is. Heb jij wat tips?

Wat leuk dat je naar Londen gaat. Heb je mijn verslag gelezen? Londen is fantastisch! Je kunt bijvoorbeeld glutenvrije (muesli)repen (Eat Natural of Trek), ontbijtkoek (Da’s ander koek, ‘t Stoepje), wafels (Lieke is Vrij), muffins (Genius), rijstwafels (met chocola of Snack a Jacks) of andere glutenvrije koek waar je zin in hebt meenemen of een lekkere belegde glutenvrije boterham (Genius of Schär Meesterbakker Brood die zijn makkelijk mee te nemen), of een (pasta)salade die je zelf thuis maakt neem deze dan mee in een (ijs)bakje dat je weg kan gooien of je koopt een kant-en-klare salade in de supermarkt. Huzarenslaatje van Albert Heijn vind ik zelf ook erg lekker om mee te nemen. Of je maakt een omelet of pannenkoek (met kaas/ rozijnen/ appel). Natuurlijk kun je ook fruit en rauwkost meenemen. Nootjes zijn ook lekker en voedzaam.
Er zijn genoeg kant-en-klare glutenvrije producten die je mee kan nemen of maak zelf iets klaar wat je makkelijk mee kan nemen en niet per se extreem koud moet blijven of opgewarmd moet worden. Veel succes en heel veel plezier in Londen!
Heb jij ook een vraag voor me? Stel ‘m bij de comments of mail me op info@missglutenvrij.nl. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Beste,

    Kan je ook glutenvrij eten afhalen bij de chinees zal ik maar zeggen :o)

    Vrgr
    Jos

Geef een reactie