Friday Pieday: Peer Wintercake

Peer

Stoofpeertjes zijn een echte klassieker met kerst. Marike maakte met dit fruit een winterse cake die je heerlijk samen met je geliefden eet tijdens de feestdagen.

Wie Marike is lees je hier. Deze dame heeft haar eigen website ohmypie.nl, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deelt Marike regelmatig haar recepten. 

´Laat de kerst niet langer een glutenvrije ‘last’ zijn en maak er met deze peer wintercake een glutenvrij feestje van! De winterse smaken van vijgen en cranberries combineren ontzettend goed met de sierlijke stoofpeertjes en de specerijen. Op een bedje van gedroogde vijgen staan de ambachtelijke stoofpeertjes te stralen met een rechte rug waarbij de kruinen van de stoofpeertjes fier boven het fluwelen beslag uit torenen. De taart is beschilderd met een laklaagje van vijgenjam van Pur Natur wat zorgt voor een prachtige afwerking in combinatie met de amandel crunch als topping!

Met een sprongetje van geluk opende ik de deuren van mijn oven waarna dit prachtige taartje er als een ware ‘Gouden Koets‘ uitrolde. De aromatische geuren verspreidden zich razendsnel door mijn huis waarna zelfs de buurtbewoners door mijn ramen tuurden omdat ook zij deze heerlijke lucht hadden geroken. Vanuit de kerstgedachte ‘oog hebben voor elkaar en saamhorigheid’ kon ik het niet laten om deze smakelijke traktatie te delen. Bij het aansnijden van de taart was er een glimlach op mijn gezicht te zien, waarbij ik straalde van oor tot oor. Het is gewoon kunst! Kunst met een grote K, prachtig. Ik zou de taart bijna op sterk water zetten, zo mooi.

Dit geluk wil ik met jou delen, het zou toch geweldig zijn als jij dit kunstwerk met kerst op tafel kan toveren. De taart is uiteraard glutenvrij en daarnaast ook lactosevrij. Er zijn geen geraffineerde suikers in verwerkt. Genieten in de breedste zin van het woord.

IMG_78892

RECEPT GYPSY PEER WINTERCAKE

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 1 banaan
  • 100 gr. medjoul dadels
  • 1 el roomboter of kokosolie
  • 100 gr. amandelmeel*
  • 100 gr. boekweit-, haver- of rijstmeel**
  • 1,5 el speculaaskruiden
  • 1 tl gingerbread kruiden (gember misstaat ook niet)
  • 1 tl vanille aroma of merg van een vanille stokje
  • Snufje zout
  • 5 stoofpeertjes (bereid, weet je niet hoe? Kijk HIER eens!)
  •  Gedroogde vijgen naar wens
  • 50 gr. gedroogde cranberries
  • 0,5 tl bakingsoda
  • Scheutje citroensap
  • 50 gr. gebroken amandelen
  • 1 el jam (ik gebruikte vijgenjam)

*Budgettip! Je kunt er ook voor kiezen om de melen te vervangen door 150 gr. gemalen havermout.

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Bekleed een springvorm van zo’n 20 cm met bakpapier zodat de peren familie vrijwillig de bakvorm wil verlaten wanneer het bakproces ten einde is gekomen.
  2. Mix de eieren  zo’n 5 à 10 minuten tot een lobbige massa.
  3. Ondertussen doe je de melen, specerijen, vanille en het zout in een mengkom.
  4. Maak de banaan samen met de gesmolten kokosolie/roomboter en de dadels fijn met een staafmixer of keukenmachine.
  5. Voeg beetje bij beetje het meel toe en spatel het beslag goed door. Doe hetzelfde met het eiermengsel waardoor een egaal beslag ontstaat.
  6. Is het beslag nog erg droog? Voeg vervolgens beetje bij beetje wat amandeldrink toe totdat je een beslag hebt zonder klontjes, niet te waterig en niet te vast.
  7. Nu is het tijd om de cranberries door het beslag te roeren evenals de bakingsoda en citroensap.
  8. Giet met beleid een laagje beslag in de springvorm. Leg op de plekken waar je de peertjes wilt hebben een gedroogde vijg op de bodem of verspreid de gedroogde vijgen over het beslag.
  9. Snijd de kontjes van de de stoofpeertjes af zodat ze stevig kunnen blijven staan. Zet het peertje recht op in de springvorm.
  10. Voorzichtigheid is geboden bij het verspreiden van het beslag aangezien de stoofperen om kunnen vallen als echte tuimelaars.
  11. Garneer de taart met de amandel crunch.
  12. Bak de taart in zo’n 40 minuten af. De perencake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
  13. Laat de taart afkoelen op een taartrooster.
  14. Wanneer de taart voldoende is afgekoeld kun je ‘m insmeren met vijgenjam.

Eetsmakelijk en geniet!´

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Ook leuk om te lezen

2 Comments

  1. Oh, ik ben echt dol op winterse specerijen, heerlijk! Deze taart ga ik dit weekend maar eens maken, hij klinkt ontzettend lekker!

  2. Kan je de 200 gr in totaal aan meel vervangen door 150 gr havermeel? Lijkt me echt verrukkelijk! Iemand ooit geprobeerd stoofpeertjes met schil te maken!??

Geef een reactie