Glutenvrije Stoofpeer Wintercake

Stoofpeertjes zijn een echte klassieker met kerst. Marike maakte met dit fruit een winterse cake die je heerlijk samen met je geliefden eet tijdens de feestdagen.

Wie Marike is lees je hier. Deze dame heeft haar eigen website ohmypie.nl, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deelt Marike regelmatig haar recepten. 

RECEPT GYPSY PEER WINTERCAKE

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 1 banaan
  • 100 gr. medjoul dadels
  • 1 el roomboter of kokosolie
  • 100 gr. amandelmeel*
  • 100 gr. boekweit-, haver- of rijstmeel**
  • 1,5 el speculaaskruiden
  • 1 tl gingerbread kruiden (gember misstaat ook niet)
  • 1 tl vanille aroma of merg van een vanille stokje
  • Snufje zout
  • 5 stoofpeertjes (bereid, weet je niet hoe? Kijk HIER eens!)
  •  Gedroogde vijgen naar wens
  • 50 gr. gedroogde cranberries
  • 0,5 tl bakingsoda
  • Scheutje citroensap
  • 50 gr. gebroken amandelen
  • 1 el jam (ik gebruikte vijgenjam)

*Budgettip! Je kunt er ook voor kiezen om de melen te vervangen door 150 gr. gemalen havermout.

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Bekleed een springvorm van zo’n 20 cm met bakpapier zodat de peren familie vrijwillig de bakvorm wil verlaten wanneer het bakproces ten einde is gekomen.
  2. Mix de eieren  zo’n 5 à 10 minuten tot een lobbige massa.
  3. Ondertussen doe je de melen, specerijen, vanille en het zout in een mengkom.
  4. Maak de banaan samen met de gesmolten kokosolie/roomboter en de dadels fijn met een staafmixer of keukenmachine.
  5. Voeg beetje bij beetje het meel toe en spatel het beslag goed door. Doe hetzelfde met het eiermengsel waardoor een egaal beslag ontstaat.
  6. Is het beslag nog erg droog? Voeg vervolgens beetje bij beetje wat amandeldrink toe totdat je een beslag hebt zonder klontjes, niet te waterig en niet te vast.
  7. Nu is het tijd om de cranberries door het beslag te roeren evenals de bakingsoda en citroensap.
  8. Giet met beleid een laagje beslag in de springvorm. Leg op de plekken waar je de peertjes wilt hebben een gedroogde vijg op de bodem of verspreid de gedroogde vijgen over het beslag.
  9. Snijd de kontjes van de de stoofpeertjes af zodat ze stevig kunnen blijven staan. Zet het peertje recht op in de springvorm.
  10. Voorzichtigheid is geboden bij het verspreiden van het beslag aangezien de stoofperen om kunnen vallen als echte tuimelaars.
  11. Garneer de taart met de amandel crunch.
  12. Bak de taart in zo’n 40 minuten af. De perencake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
  13. Laat de taart afkoelen op een taartrooster.
  14. Wanneer de taart voldoende is afgekoeld kun je ‘m insmeren met vijgenjam.

Eetsmakelijk en geniet!´

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Ook leuk om te lezen

2 Comments

  1. Oh, ik ben echt dol op winterse specerijen, heerlijk! Deze taart ga ik dit weekend maar eens maken, hij klinkt ontzettend lekker!

  2. Kan je de 200 gr in totaal aan meel vervangen door 150 gr havermeel? Lijkt me echt verrukkelijk! Iemand ooit geprobeerd stoofpeertjes met schil te maken!??

Comments are closed.