Kaneel Kerstster Cheesecake glutenvrij

Een cheesecake waarin de kerstster in de hoofdrol schittert, hoe leuk is dat. Geniet van dit prachtige glutenvrije kerstrecept. 

Met kerst mag er ook gerust taart worden gegeten. Lekker als dessert of tussendoor. Met dit recept maak je een prachtige glutenvrije cheesecake met daarop een kerstster. Dit recept is van Marike van www.ohmypie.nl. Op haar site vind je nog veel meer heerlijke glutenvrije recepten.

kerst cheesecake

Ingrediënten voor een springvorm van #26cm:

Voor de bodem:

  • 100 gr. amandelmeel
  • 100 gr. havervlokken of boekweitmeel
  • 100 gr. medjoul  dadels (in kleine stukjes)
  • 1  el.  kaneel
  • 1 el. cacao poeder
  • 1 el. roomboter of kokosolie
  • 50 gr. pecannoten (of noten naar wens)
  • snufje zout
  • scheutje (plantaardige) melk

Voor de vulling:

  • 12 gelatine blaadjes
  • scheutje water
  • 1000 gr. Griekse yoghurt, kwark of soja yoghurt
  • 2 tl vanille aroma of het merg van een vanille stokje
  • 5 el.  agavesiroop, honing of kokosbloesemsuiker*
  • sap van 1 kleine citroen
  • rasp van 1 kleine citroen

Voor de kerstster:

  • 1 el kaneel
  • 0,5 el cacao

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.
  2. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom (behalve de noten en het zout) en maak er een mooie deegbal van. Is het deeg wat droog? Voeg dan wat amandelmelk toe, totdat je een mooie bal van het deeg kunt maken. 
  3. Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen). Breek de paranoten en strooi deze over de bodem samen met het snufje zout.
  4. Bak de bodem ongeveer 15 minuten en laat deze daarna goed afkoelen. Hou ‘m goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem iets krokant wordt.
  5. Week ondertussen de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in een bakje water.
  6. Verwarm een scheutje water in een pannetje en voeg daar de gelatineblaadjes aan toe. Roer door totdat de blaadjes zijn verdwenen, zorg er wel voor dat het water niet kookt!
  7. Doe de Griekse yoghurt, soja yoghurt of de kwark samen met het zoetmiddel, de citroensap en het citroenrasp in een beslagkom en mix het geheel een langere tijd goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.
  8. Voeg  de gelatine toe aan de Griekse yoghurt of soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het heel luchtig wordt.
  9. Stort het mengsel op de bodem en laat de taart minimaal 3 uur in de koelkast staan.
  10. Wanneer de cheesecake ‘strak-in-z’n-pak’ zit oftewel, de parelkleurige bovenlaag is stijf genoeg, dan kun je beginnen met het fabriceren van een ware kerstster!
  11. Vouw een stuk bakpapier dubbel en teken er een halve ster op (hou er rekening mee dat de ster wel binnen de grenzen van de bakvorm moet blijven anders is het zonde van je werk).

IMG_80761-e1450566625292-1024x1024

  1. Knip de ster uit volgens de uitgetekende lijntjes en leg het bakpapier op de cheesecake. Strijk deze goed vlak zodat je geen rare kronkelingen zal krijgen in de welbekende kerstster.
  2. Strooi de kaneel en de cacao over de ster heen en verspreid dit mengsel voorzichtig met de bolle kant van een lepel over de ster
  3. Schud vervolgens heel voorzichtig het overige poeder op een schoteltje door de vorm iets schuin te houden en trek met zorg  het bakpapier van de cheesecake af.
  4. Tadaa! Jouw kersttaart is klaar voor gebruik.

Taart op maat

Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? info@ohmypie.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Wat een plaatje zeg! Echt prachtig, die ster maakt het helemaal af. Hopelijk krijg ik die ook zo netjes ;-)

Comments are closed.