Reisverslag: Glutenvrij in Thailand 2015 

thailand
In november reisde ik drie weken naar Thailand. In dit verslag vertel ik over mijn glutenvrije ervaringen in dit prachtige land.

Daar is ie dan eindelijk hoor, mijn reisverslag. Van 9 tot en met 29 november reisde ik naar Thailand. Dit was mijn eerste écht verre reis en ook de langste ooit. Graag vertel ik je hoe ik dit heb ervaren qua glutenvrij eten. Ik heb het verslag opgedeeld in verschillende eetmomenten: ontbijt, lunch, snacks etc. met uiteraard de bijbehorende foto’s. Zo weet je precies hoe ik dit heb ervaren. Ook som ik onderaan mijn tips op.

Verwacht geen glutenvrije adressen. Ik heb ervaren dat je op straat en bij het local tentje met tl-buis verlichting het allerlekkerste eet. Ik heb een aantal keer gezocht naar een restaurant dat volgens Tripadvisor glutenvrij zou zijn, maar gaf me al vrij snel over aan de Thaise eetgewoontes. Heeeeeel veel rijst en lekker twee keer per dag warm eten. Ik ben maar één keer ziek geweest en dat was nota bene van een restaurant dat via Tripadvisor stond aangeschreven als ‘glutenvrij ontbijtrestaurant’. Meer hierover later in dit verslag.

Mijn reisschema
Bangkok
Chiang Mai
Pai
Koh Samui
Koh Tao
Koh Phangan
Khao Sok

 

Voorbereiding
Van tevoren heb ik me suf gezocht naar informatie van glutenvrije reizigers. Natuurlijk heb ik het verslag van Wouter nog eens doorgenomen. Ook vond ik reisverslagen in het Engels. Uiteindelijk vond ik deze website: thailandglutenfree.com. Hierop staat een Thaise dieetvertaling. Ik kreeg als tip om in het Thais op te laten schrijven: ‘geen soja saus, geen oestersaus’, maar er zijn nog veel meer glutenbevattende ingrediënten in Thailand, de dieetvertaling van deze website was het meest compleet.

IMG_5879
Deze dieetvertaling is echt mijn lifesaver geweest. Ik had de tekst ook in het Engels mee zodat ik zelf begreep, wat waar staat. Heel belangrijk om er nog bij te zeggen: NO SOY SAUCE. Dan benadruk je dat nog een keer. Het staat er ook op hoor, maar een Thai gooit bijna overal sojasaus in en hier zit vrijwel altijd gluten in.

Thaise mensen weten (meestal) niet wat coeliakie/ gluten is. Mijn ervaring is nadat de serveerster de vertaling las, ze op ging noemen wat wel kan: rice, meat, vegetables, egg, coconut milk, herbs enz. Heel handig dan weet je wat er in je eten gaat. Thaise mensen eten heel puur, dus geen gevaar van pakjes en zakjes waar gluten in kan zitten. Daarnaast zijn de mensen heel gastvrij en behulpzaam, ze willen graag meedenken en je helpen. Samen komen jullie vast tot een lekkere glutenvrije maaltijd voor je. Lukt dit niet, ga dan weg en ergens anders eten.

IMG_5867
Omdat ik met backpack zou gaan reizen, wilde ik niet teveel spullen meenemen. Groente, fruit, eieren, vlees, vis en yoghurt zijn overal te krijgen. Met deze gedachte nam ik alleen bovenstaande producten mee. Vooral met de muesli (Rosies) ben ik heel blij geweest. De rest zou ik niet per se weer meenemen. Wel nog een extra zak muesli. IMG_5871
Klaar om te gaan.

Vliegreis
Ik vloog met Emirates. Van tevoren heb ik via internet aangegeven dat ik glutenvrij ben. Ik kreeg elke vlucht een glutenvrije maaltijd. Een van de voordelen van glutenvrij zijn: je krijgt als eerste je eten ;). Deze maaltijd die je hieronder ziet, was niet lekker, maar die op de tweede vlucht vanaf Dubai wel. Ik kreeg dus niet altijd hetzelfde.

IMG_5877

IMG_6325
Dit eten kreeg ik tijdens een binnenlandse vlucht. Geef dus altijd aan dat je glutenvrij bent.

IMG_6698
Op de terugweg kreeg ik deze maaltijd, die was wel lekker. Vooral het broodje van Schär en het cakeje linksonder.

Ontbijt
Thailand is hét land van vers fruit. Thuis ben ik niet zo’n fruiteter, maar fruit is het perfecte glutenvrije eten wat altijd save is.

IMG_5884
In Bangkok at ik dit als ontbijt. Vooral ananas is zó lekker.

IMG_6182
Yoghurt met vers fruit en mijn eigen muesli. Ook dronk ik bijna iedere morgen een smoothie. Later kwam ik erachter dat een ‘lassie’ een smoothie is zoals wij ‘m kennen, dus met melk. Die vind ik nog lekkerder, bestel je een smoothie dan krijg je ‘m met ijs. Mijn ervaring is dat je bijna overal in Thailand fruit, yoghurt en smoothies kan krijgen.

IMG_6523
Dit at ik vaak als ontbijt. De yoghurtjes met de naam Dutchie (hoe toepasselijk) en mijn eigen muesli. De yoghurt kocht ik bij supermarkt 7/11 (seven eleven), deze keten zit echt óveral.

IMG_6168
Hier ging het mis. Blue Diamond restaurant in Chiang Mai. GA HIER NIET HEEN! Ze pretenderen glutenvrije muffins en pannenkoeken te hebben, maar ik ben zó ziek geweest. Later hoorde ik van Wouter dat ook hij ziek is geweest van het eten van dit restaurant.

Dit is wat ik erover schreef op social media:
Vanochtend poste ik nog heel enthousiast deze foto. Mijn ontbijt bij Blue Diamond in Chiang Mai. Een speciaal ontbijtrestaurant met enorm veel glutenvrije opties! Even geen fruit of yoghurt met mijn zelf meegebrachte muesli, maar een muffin en pannenkoek.
Anderhalf uur na het ontbijt stapten we in de bus naar Pai, een rit van zo’n 4 uur. Ik voelde me misselijk worden, mijn buik begon te prikken, mijn rug te zweten. Ik hoopte nog vurig dat het geen glutenfout was, maar ik wist genoeg. Gelukkig had de jongen naast me stevige plastic zakken bij zich. Mijn maag deed zo’n pijn en tranen rollend over mijn wangen heb ik mijn complete ontbijt in de zakken gespuugd. Wat voelde ik me ellendig.
Na ruim twee uur ging het beter en stopten we bij een eettentje. Naar het toilet geweest, een cola gedronken en toen ging het wel weer. Tsja, ook dit overkomt mij dus wel eens (niet de eerste keer op vakantie). Nu zijn we bij onze bungalow in Pai. Ik voel me moe en leeg, maar heb zin deze prachtige omgeving te verkennen.
Zo’n ervaring als vanochtend is vreselijk en ik haat het! Maar het zal me nooit tegenhouden de mooie plekken van de wereld te zien. Even spugen en weer doorgaan. Liefs uit het mooie Pai.

IMG_6556
Een omelet en een blueberry lassie (zó lekker).

IMG_6679
Op een van de laatste dagen waagde ik me aan een Thais ontbijt. Een soort bouillon met groente. Ik raak hier alleen niet vol van, dus had erna direct weer trek. Het was wel goed te eten.

Lunch/ diner
Thaise mensen eten wanneer ze trek hebben en dan ook direct. Dat zag je al aan de yoghurtjes, je krijgt er een lepel bij. Ze gaan er dus vanuit dat je het product direct gaat eten. Je kan dan ook de hele dag door overal terecht voor eten. In restaurants, verpauperde tentjes, op straat, op de gekste plekken kan je eten halen. En dan bedoel ik geen candybar, maar een warm gerechtje. De worsten werden overal op straat gebakken ;).

Ik heb niet echt het idee dat er in Thailand een verschil is tussen lunch en diner, sowieso vraag ik me af of zij zo naar eten kijken. Een Thai eet wanneer ie trek heeft. Voor mij ideaal. Ik ben dol op warm eten en at dit dus twee keer per dag. Het bijzondere is dat ik na thuiskomst zelfs twee kilo lichter was. Doordat ik zo stevig lunchte, at ik vrijwel geen tussendoortjes. Ik had eindelijk eens niet de hele dag door trek.

IMG_5895
Ben je in Thailand dan MOET je curry eten. Dit is zó lekker. Met mijn dieetvertaling erbij kon ik prima een lekkere curry bestellen. Niet elk eettentje kon me een curry bieden (er zat dan soja in), maar ik heb een aantal heerlijke curry’s gegeten. Wel altijd zeggen: ‘no spicy’, dan is ie nog lekker pittig, maar eet je zonder dat je smaakpapillen in brand staan.

IMG_5928
In Bangkok at ik (op aanraden van vrienden) bij sushi restaurant Isao. Door mijn dieetvertaling, wisten ze heerlijke glutenvrije sushi voor mij te maken. Hier kwam mijn eigen soja saus goed van pas. De sushi is wel MEGA duur in vergelijking met Thais eten, van het geld zou je ook de hele reis op straat kunnen eten.

IMG_5996
Dit heb ik heel vaak gegeten, rijst met kip, ei en groente. Een soort nasi dus. Als een restaurant geen andere maaltijd voor mij kon maken omdat er gluten in zat, kreeg ik vaak dit. Niet bijster bijzonder, maar goed te eten en glutenvrij.

IMG_6009
Kokosnoot!!! Oh wat heb k van die dingen genoten. Bijna elke dag dronk ik er wel een, zo lekker.

IMG_6088 Simpele maaltijd: rijst met kip, ananas en ei.

IMG_6663

IMG_6562

IMG_6159

IMG_6669IMG_6173
IMG_6276 IMG_6300   IMG_6321  IMG_6353

IMG_6537

IMG_6599
Heel veel rijst.

IMG_6439  IMG_6513
Na al die rijst, hadden we trek in wat anders. Op Koh Tao vonden we een steak restaurant waar we twee avonden achter elkaar onze buiken vulden met Westers eten. Ook hier hielp mijn dieetvertaling me uitstekend.

IMG_6592  IMG_6658
Bij excursies zat vaak een lunch. Ik heb me nooit druk hoeven maken of er wel iets voor mij was. Het was toch altijd rijst, met vlees/vis en groentes. Wel vroeg ik altijd of iemand mijn Thaise dieetvertaling wilde lezen zodat ik zeker weten geen gluten binnen zou krijgen. Tijdens een van de excursies kregen we deze vis, hoe gaaf!

Eten op straat
Eten op straat is heel goedkoop. Ik heb een aantal keer op straat gegeten, maar geen vlees of vis. Dit vertrouwde ik niet gezien de temperaturen en dat het eten open en bloot lag.

IMG_5880Maiskolf

IMG_6095
Dit is zó lekker. Ik at het als ontbijt, lunch, snack of avondeten. Mango sticky rice. Mango op een bedje van plakrijst met kokossiroop. Echt een aanrader.

IMG_6313
Ook dit eten komt van de straat (in Pai). Boven: rijstvel met verse groente en sesam. Onder: Gepofte aardappel met avocado, groente, cream cheese en kaas.

Snacks
Zoals ik al schreef had ik weinig behoefte aan tussendoortjes doordat ik zo goed lunchte. Rijst vult goed, maar verteert ook makkelijk, mijn darmen gingen hier erg goed op.

IMG_5919
Just in case had ik vaak een zak chips bij me. De gele is naturel en glutenvrij.

IMG_6316
Aan het zwembad in Pai waar ze erg Westers georiënteerd waren, at ik deze nacho’s.

Nog wat mooie foto’s
Thailand was waanzinnig. Ik had het voor geen goud willen missen. Dit land heeft alles: bergen, zee, de stad, jungle, prachtige dieren. Het is zo divers en indrukwekkend. Graag deel ik wat privé niet eet foto’s om jullie een klein stukje te laten zien van Thailand.

IMG_6043
Zoals het hoort, heb ik niet op de rug van een olifant gezeten. De olifanten waar wel op wordt gereden (niet bij dit reservaat) zijn hiervoor vaak mishandeld omdat ze anders niet tam worden. Hun ziel wordt uit hen geslagen en hij lijdt veel pijn. Een olifant wordt niet gelukkig van kunstjes doen en mensen op zijn rug, de eigenaar wel: het levert geld op. Nooit doen dus!

IMG_6239
Aardbeien plantage in Pai.

IMG_6440
Koh Tao.

IMG_6584
Koh Phangan

IMG_6668
Khao SokIMG_6673
Khao Sok.

Oordeel
Qua glutenvrij eten is Thailand super goed te doen. Mét dieetvertaling en goed gezond verstand kom je heel ver. Ik heb heerlijk gegeten. Soms ook saai en eentonig, maar in ieder geval glutenvrij. Na mijn reis kon ik geen rijst meer zien, ik was er even helemaal klaar mee. Maar voor daar was het prima.

Ik ben naast de glutenfout nog een keer ziek geweest (buikloop), maar dit was niet van gluten. Ik kreeg hetzelfde wat vrijwel alle reizigers krijgen, een keer goed last van je darmen door (verkeerd bereid) eten. Ook mijn reisgenootje had hier last van (met overgeven erbij). Dit hoort volgens mij bij een verre reis maken.

Mijn tips op een rij

 • Geef aan vliegtuigmaatschappijen door dat je glutenvrij bent
 • Neem de Thaise dieetvertaling mee
 • Vraag goed door of ze je begrijpen, zeg dus nog een keer: No soy sauce
 • Neem glutenvrije muesli mee
 • Geef je over aan de Thaise eetgewoontes
 • Ga voor save
 • Ga NIET naar Blue Diamond in Chiang Mai

Ik hoop dat jullie iets aan mijn reisverslag hebben. Zoals ik al schreef, bijna geen glutenvrije adressen, maar geloof me dit is echt niet nodig. Het is zoveel relaxter niet naar een bepaald adres te moeten zoeken, geef je over aan het Thaise eten en benadruk hoe belangrijk je dieetvertaling is.

Mocht je binnenkort naar Thailand gaan, heel veel plezier! Ik heb onwijs genoten en voelde me heel gelukkig in dit mooie land.

Liefs Harmke

Ook leuk om te lezen

16 Comments

 1. Wat fijn dat je zo genoten hebt! Het eten is altijd zó lekker in Thailand .
  Ieder jaar ga ik naar Thailand , koop ticket en zie wel ❤️Ik heb gelukkig geen glutenintolerantie maar wel een heftige schaal en schelpdierenallergie loop ook altijd met een Thaise vertaling en vaak herhalen want een Thai zegt snel “yes” ? Thailand love it de geur de mensen het eten .Ga je nog een terug?

 2. Super fijn om dit nog even te lezen :) ik ga over 1,5 week dus jouw tips komen zeker van pas, bedankt! :)

  • Annemiek

   Hallo Brenda, in juli gaan wij, mijn man en ik, naar Thailand. Heb jij buiten het duidelijke verhaal van Harmke, nog tips? Mijn man eet glutenvrij en is erg gevoelig, dank!

   Annemiek.

 3. marjolein

  Hoi Harmke,

  Wat een geweldig en positief verhaal! Wij gaan over een paar maanden naar Thailand met onze 9-jarige dochter die coeliakie heeft…. spannend dus, hoewel ik het met je eens ben dat je altijd ergens een omelet, rijst en fruit kun regelen. Maar dat de manga met sticky rice ook glutenvrij is is mooi meegenomen! Blijf vooral reizen, ik ben echt zó blij dat jij met je reizen een voorbeeld kunt zijn voor mijn kind! Ik kijk uit naar je volgende verslag!
  Groeten van Marjolein

  • Miss Glutenvrij

   Ik blijf zeker reizen! Jullie ook lekker genieten.

 4. marjolein

  Hoi Harmke,

  Wat een geweldig en positief verhaal! Wij gaan over een paar maanden naar Thailand met onze 9-jarige dochter die coeliakie heeft…. spannend dus, hoewel ik het met je eens ben dat je altijd ergens een omelet, rijst en fruit kun regelen. Jouw verhaal bevestigt dit nog eens. Maar dat de manga met sticky rice ook glutenvrij is is mooi meegenomen!En de dieetvertaling heb ik al op mijn iphone staan. Blijf vooral reizen, ik ben echt zó blij dat jij met je reizen een voorbeeld kunt zijn voor mijn kind! Ik kijk uit naar je volgende verslag!
  Groeten van Marjolein

 5. Joke Pauwels

  Dag Harmke,

  bedankt voor je leuke verslag. Onze beide kindjes (4 en 7jaar) hebben coeliakie. Toen we dit een klein jaar geleden ontdekten was het even aanpassen, maar ondertussen hebben we onze weg in de glutenvrije wereld behoorlijk goed gevonden. Van in het begin heb ik me voorgenomen dat we ons leven niet zouden laten beperken door de coeliakie. Het vergt zeker meer energie, vb. het eindeloze communiceren met de jeugdbeweging, school, ouders van vriendjes. En te pas en te onpas bakt de oma glutenvrije lekkernijen voor de kids zodat ze niet echt het gevoel krijgen dat ze heel veel missen.
  Komende zomer maken we onze eerste verre reis, naar Thailand. Dit stond reeds lang op ons verlanglijstje en ook daar zal de coeliakie geen stokje voor steken! Je reisverslag komt ons zeker van pas! Gelukkig zijn onze kids alvast verzot op rijst!
  Groetjes, Joke

 6. Interessant om te lezen hoe jij met een glutenallergie je reis in Thailand hebt ervaren! Ik ga over een kleine maand backpackend naar zuid-oost Azië, voor 4 maanden!! (Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam). Ik ben van plan niets mee te nemen vanwege dat ik beperkt ben in de spullen die ik mee kan nemen, spannend is het dus wel! Je reisverslag heeft mij wel bewuster gemaakt in de mogelijkheden die er zijn in Thailand, thanks!

  Groeten, Ramon

 7. Annemiek

  Hallo Harmke,

  Dank je wel voor het delen van jouw reisverhaal! Mijn man(streng glutenvrij) en ik gaan in juli\aug. naar Thailand. Fijn om te lezen dat je daar zo goed gv kunt eten. We hebben erg veel aan jouw verslag en gaan er met een geruster hart heen.

  Groetjes,
  Annemiek.

 8. Hallo Harmke,

  wij zijn ons aan het orienteren om volgend jaar met het gezin naar Thailand te gaan. Onze dochter, bijna 7, heeft coeliakie. We waren erg benieuwd naar ervaringen van mensen met coeliakie en reizen door Thailand. Heel erg bedankt voor je inspirerende reisverhaal. Erg fijn om al je ervaringen mbt glutenvrij eten in Thailand te lezen. Fijn dat er veel mogelijkheden zijn en positieve ervaringen! We nemen de tips zeker mee!
  We hebben al dieetvertalingen gebruikt in Kroatie en Tsjechie. Ik ervaar dat zeker als helpend.

  Groeten van Tanja

 9. Pingback: Reizen: Glutenvrij in Maleisië - MissGlutenvrij.nl

 10. Pingback: Video: Crazy Food Tag (GLUTENVRIJE VERSIE + HEEL VEEL TIPS) - MissGlutenvrij.nl

 11. Pingback: Ask Miss Glutenvrij #8 - MissGlutenvrij.nl

 12. Pingback: Miss Glutenvrij uit eten april 2017 - MissGlutenvrij.nl

 13. Pingback: Eetdagboek: December 2015 - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.