Friday Pieday: Appelkruimel ontbijttaartjes

1916597_414037662126101_6786273491900142035_nAppelkruimel, alleen al bij woord loopt het water me in de mond. Marike maakte met deze fijne ingrediënten heerlijke gluten- en lactosevrije ontbijttaartjes.

Wie Marike is lees je hier. Deze glutenvrije dame heeft haar eigen website ohmypie.nl, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deelt Marike regelmatig haar recepten. 

‘Ik heb intens genoten van de gezelligheid met familie tijdens de feestdagen. Ook al resulteerde de onregelmatigheid en het ‘andere eten’ met zo nu en dan gevaar voor glutenmonsters voor darmtechnische mankementen. Dat neem ik even voor lief. Dat is dan toch wel weer balen van coeliakie, je bent al snel ‘Sjaak Coeliaak’! Herken je dit gevoel?

Toch koester ik de mooie momenten die ik heb gehad en creëer ik weer regelmaat in mijn dagen zodat mijn lijf tot rust kan komen. Dit begint bij een voedzaam ontbijt. In dit geval een Engelen gebakje, ik teken ervoor. Deze stralende en vooral smakelijke Engel verlichtte mijn kamer en daalde neer vanuit de oven zo op mijn ontbijtbord. Wauw, wat smaakt dat goed.

Speciaal voor jou heb ik het recept uitgewerkt voor een eenvoudig appeltaartje waarmee je absoluut een feestje op je bord kunt toveren.

Je kunt meerdere eenpersoons vormpjes tegelijkertijd maken, zodat je de volgende dag jouw ontbijtje alleen nog maar even hoeft op te warmen.

Gluten- en lactosevrij genieten maar! 

IMG_81211

Bakvorm advies: gebruik drie eenpersoons vormpjes of een cakevorm.

Ingrediënten

  •  150 gram gemalen glutenvrije havermout
  • 300 gram appelmoes (ik gebruikte mijn zelfgemaakte appelmoes, je kunt ook de ongezoete versie nemen uit de supermarkt)
  • 35 gram rozijnen
  • 30 gram gemengde noten
  • 1 ei
  • 1  appel (in stukjes)
  • 2 tl. bakpoeder
  • 2 tl. kaneel
  • Snufje zout
  • 1 el kokosolie of roomboter

Wat te doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Wel de rozijnen zo’n 5 minuten in heet water.
  3. Vermaal ondertussen de havermout tot meel in de blender of gebruik hiervoor een staafmixer (hou 3 el achter voor de garnering). Voeg hier het zout, kaneel en bakpoeder aan toe en roer alles even door.
  4. Klop vervolgens de eieren luchtig en roer de appelmoes erdoor heen. Voeg dit mengsel toe aan het havermoutmeel en roer alles goed door.
  5. Hak de noten in stukjes en snijd de appel door midden. Snijd de ene helft van de appel in kleine blokjes en de andere helft in schijfjes. Leg de schijfjes even apart.
  6. Voeg de andere helft van de appel die je gesneden hebt in kleine blokjes samen met de fijngehakte noten en gewelde rozijnen toe aan het havermoutmengsel en roer het even door.
  7. Vet een cakeblik  of drie kleine vormpjes in met wat boter of kokosolie. Giet het beslag erin en garneer de bovenkant met de overgebleven schijfjes appel. Dit doe je door ze er schuin in te steken en strooi hier vervolgens de overgebleven havermout overheen met wat extra kaneel of speculaaskruiden en evt. een lepeltje honing. Dan wordt het taartje zo smeuïg!
  8. Een grote vorm moet zo’n 30 à 40 minuten in de oven. Wanneer je kiest voor kleine vormpjes, dan hoeven deze maar zo’n 20 minuten in de oven.  Check met een satéprikker of jouw baksels gaar zijn. Als de satéprikker er schoon uitkomt zijn ze klaar.

Variatietip: Je kunt er ook voor kiezen om de appel te vervangen door een peer of een stoofpeer! De smaak is niet alleen geweldig ook het plaatje is prachtig!

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze naast glutenvrij rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? info@ohmypie.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Ook leuk om te lezen

7 Comments

  1. Waar gebruik ik de el kokosolie voor in dit overheerlijke recept? Hmmmm zondagochtend gaan we hem
    Zeker weten maken mjammmmm

  2. ik heb hem gemaakt vandaag, alleen het havermeel wat ik erop heb gedaan is niet gaan kruimelen. hoe kan dit?

  3. Gemalen glutenvrije havermout, is dat hetzelfde als glutenvrije havermout (vlokken) uit de reformwinkel?

    • Miss Glutenvrij

      Ja je moet ze even fijn malen in de keukenmachine of blender. Krijg je een soort meel.

Geef een reactie