Glutenvrij reizen in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Brazilië

Robbin maakte een wereldreis naar acht verschillende landen. In dit eerste deel van haar reisverslag deelt zij haar glutenvrije ervaringen over de landen Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Brazilië.

Reizen en coeliakie gaan prima samen! Ik wil iedereen aanmoedigen écht die mooie reis te maken ondanks dat je glutenvrij moet eten. Robbin mailde me haar reisverslag waarin zij acht verschillende landen bezoekt: Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Brazilië,  Bolivia, Chili, Nieuw-Zeeland en Fiji. Een mooi voorbeeld van reizen met een glutenvrij dieet. Omdat het veel informatie is, plaats ik haar verslag in twee delen. Dit is deel 1:

DSC_0266
‘Mijn naam is Robbin, ik ben 26 jaar en vanaf mijn eerste levensjaar heb ik coeliakie. Een van mijn passies is reizen en daarom maak ik elk jaar een verre reis. Vorig jaar maakte ik samen met mijn vriend een wereldreis van drieënhalve maand. Ondanks dat ik coeliakie (en diabetes type 1) heb, weerhoudt het mij er niet van mijn passie na te leven. Natuurlijk is het soms wel eens moeilijk, als er niets glutenvrij te verkrijgen is of dat er alweer een belofte niet wordt nagekomen, maar je krijgt er zoveel moois voor terug. En met een beetje creativiteit kun je in elk land wel wat eten. Omkomen van de honger doe je echt niet.

Tijdens de wereldreis heb ik bijgehouden waar glutenvrije producten te koop zijn en in welke hotels ik glutenvrij kon eten. Graag deel ik mijn verslag.

Zuid Afrika

Over het algemeen weten de mensen in Afrika weinig tot niets af van coeliakie. Luxere lodges en hotels weten wel raad met het glutenvrije dieet. In Zuid-Afrika vind je de supermarkt ‘Shoprite’ waar rijstwafels verkrijgbaar zijn. Dit at ik dan als ontbijt en lunch. We hadden elke morgen een ontbijtbuffet dus de rijstwafel belegde ik met kaas, vlees een eitje of jam. We kochten nog een pot Nutella en pindakaas zodat ik dit ’s middags op een rijstwafel kon smeren. De ‘Spar’ en ‘Superspar’ zijn door heel Zuid-Afrika te vinden. Bij de ‘Superspar’ is een groter assortiment aan glutenvrije producten in vergelijking met de ‘Spar’ of de ‘Kwikspar’.

Supermarkt

 • Bij de ‘Spar’ in Kaapstad (Summerset Road) vindt je glutenvrije repen.
 • Bij de ‘Superspar’ in Port Elizabeth vind je ‘Banting Bread’. Glutenvrij, goedkoop (€ 1,80) en erg lekker. Dit brood heb ik overigens alleen in Port Elizabeth kunnen vinden. Echt een aanrader.
 • Bij ‘Rosa’s bakery’ in Kaapstad verkopen ze glutenvrij brood. Het brood is best prijzig (7 sneetjes à € 2,50) maar na weken alleen maar rijstwafels is een boterham wel lekker.
 • ‘Doppio Zero Bakery & Restaurant’, Kaapstad. Hier verkopen ze glutenvrije wraps. Ze hebben een site waar je hun menu kan checken. www.doppio.co.za

Restaurant

 • ‘Primi Piatti’ (Waterfront mall) in Kaapstad. Glutenvrije pasta en pizza voor 1 à 2 euro extra.
 • ‘Panarotti’s’ (Mimosa mall) in Bloemfontein. Glutenvrije pizza’s voor een kleine meerprijs.

Accommodatie

 • ‘Holiday Inn Express’, Kaapstad. Dit hotel had ik ruim van tevoren gemaild met de vraag of ze glutenvrij brood hadden, ik kreeg snel een reactie dat ze dit niet konden regelen. Bij aankomst in het hotel heb ik dit nog eens nagevraagd aan de receptie en toen bleek dat dit wel mogelijk was. Dit hotel is echt een aanrader. Het personeel is erg vriendelijk en het hotel ligt in op centrale plek in Kaapstad.
 • ‘Zeekoe guesthouse’ in Oudtshoorn. Glutenvrij brood bij ontbijt.

Tour

 • Shark Cage Diven in Gansbaai met het bedrijf ‘Sharkzone’. Hier kreeg ik een speciaal klaargemaakte warme glutenvrije maaltijd.

Namibië

In de grote steden in Namibië heb je een ‘Spar’ waar glutenvrije spullen te koop zijn. De afstanden die je aflegt tussen de steden zijn erg groot dus zorg altijd voor een voorraad. In restaurants zijn ze niet bekend met het glutenvrije dieet en praten ze amper Engels.

20150916_175945Restaurant

 • BitsnPizza in Swakopmund. Alle pizza’s die op de kaart staan zijn glutenvrij verkrijgbaar. Op de foto zie je de pizza die ik at. Het was heerlijk. Tevens zijn de nacho’s glutenvrij maar die waren niet zo lekker omdat het gerecht meer kaas dan nacho’s bevatte.

Accommodatie

 • ‘Canon Roadhouse’. Hier kreeg ik een vers gebakken brood (het smaakte meer naar cake maar het was super lekker). Ik mocht het hele brood houden, wat betekende dat ik in het volgende hotel toch glutenvrij kon ontbijten. Hier hadden ze namelijk geen glutenvrij brood.
 • ‘Mokuti Etosha Lodge’. Glutenvrij brood bij ontbijt.

Botswana

We zijn maar kort in Botswana geweest dus veel tips kan ik hier niet over geven. In Kasane is een ‘Spar’ waar rijstwafels te vinden zijn. Verder is er in Kasane een Indisch restaurant waar je heerlijk kan eten. In Botswana spreken ze overigens heel goed Engels, wat de communicatie erg makkelijk maakt.

20151204_071649
Brazilië

Het fijne in Brazilië is dat op elke verpakking van eten of drinken moet worden vermeld of het gluten bevat of niet. Je kan dus snel zien of het glutenvrij is, ook al spreek je geen Portugees. Não contém glúten > bevat geen gluten. Contém glúten > het bevat gluten. Een typisch Braziliaans tussendoortje is ‘pão de queijo’. Wat letterlijk ‘kaas broodje’ betekend. Het zijn kleine mini broodjes gevuld met kaas (zie de foto).

Het broodje is gemaakt van cassave meel en is glutenvrij. Op elke hoek van de straat of supermarkt kun je deze broodjes kopen. In de grote steden van Brazilië vind je op straat kraampjes waar ze tapioca pannenkoeken verkopen. Je kunt zelf kiezen wat je er op wilt. Van banaan, Nutella tot een pizza pannenkoek. Echt een super lekker tussendoortje en zelfs voor een lunch vond ik het voldoende.

Supermarkt 

 • ‘Pão de Açúcar’, Rio de Janeiro, Avenue Nossa Senhora de Copacabana. Glutenvrije koekjes en pasta
 • ‘Super Muffato’, Foz de Iguazu. Meel, crackers, koekjes, pasta, rijstwafels. Veel van het merk Schär.
 • ‘Via Verde’, Rio de Janeiro. Een natuurwinkel met veel glutenvrije producten, zelfs brood.

Accommodatie 

 • Pousada ‘Surucua’, Bonito. Als ontbijt pão de queijo, meerdere soorten glutenvrije cake, vers fruit, roerei, yoghurt en elke morgen vers geperste jus. Als ik wilde kon ik ook nog een tapioca pannenkoek krijgen. ’s Middags was er een klein buffet met snacks. Hier stond dan weer cake of verse popcorn. De medewerker van de keuken was erg vriendelijk en ze nam altijd de moeite om glutenvrij eten voor mij te regelen. Ze sprak geen Engels maar met een beetje handen en voeten werk begrepen we elkaar.
 • Pousada ‘Agaupe’, Pantanal. Als ontbijt pão de queijo, yoghurt en vers fruit.

Algemene tips voor een glutenvrije wereldreis

 • Maak altijd een paar weken van tevoren contact met het hotel om na te vragen of ze een glutenvrij ontbijt kunnen regelen.
 • Ik kocht in Nederland de ‘Herbalife formule 1 shake’ voor noodgevallen. Als er geen glutenvrij ontbijt was, dronk ik dit (je mixt het met melk) en at er vaak nog wat fruit bij. Zo krijg je toch een verzadigd gevoel en je krijgt je vitamines binnen.
 • Als er in de grote steden glutenvrije crackers of snacks te vinden waren, kocht ik meestal een voorraad voor één week. Vooral in Afrika en Zuid- Amerika ben je vaak in the middle of nowhere waar vaak niets glutenvrij te krijgen is. Het is ook handig om een voorraadje te hebben als je een lange busreis hebt.
 • Geef altijd bij je vliegmaatschappij aan dat je glutenvrije maaltijd wilt.
 • Neem een dieetvertaling mee.
 • Maak je vooral geen zorgen dat je echt niets kunt eten. Er is namelijk altijd wel wat verkrijgbaar. Vlees, vis, groente en fruit zijn overal. Je hebt soms misschien een maaltijd die je niet gewend bent of waar je niet van verzadigd raakt maar dit komt een aantal dagen erna altijd wel goed.
 • Als ze in hotels geen glutenvrij brood kunnen regelen, vraag dan wat ze als alternatief kunnen bieden. Fruit en yoghurt hebben ze altijd wel en je kan ook vragen of ze een eitje bakken. Meestal is dit geen probleem want hotels willen een goede recensie ontvangen en ze zullen er dan ook alles aan doen om de gasten blij te houden.

Hopelijk hebben jullie wat aan de tips en heb ik jullie er een beetje van kunnen overtuigen dat het goed mogelijk is om met coeliakie en/of diabetes te reizen.’

Volgende week lees je op mijn site deel 2 van het glutenvrije reisverslag van Robbin. Dan vertelt zij over Bolivia, Chili, Nieuw-Zeeland en Fiji.

Restaurant tip in Nederland van Robbin

‘Mijn ouders hebben een hotel/ restaurant in Roggel (Limburg), genaamd ‘ de Beukelaer’. Als coeliakie patiënt kun je hier vertrouwd eten. Mijn vader, die daar de kok is, weet al het fijne van glutenvrij eten. Geef van te voren even aan dat je coeliakie hebt dan wordt er verteld wat je allemaal kan eten.’
www.debeukelaer.nl

Ook leuk om te lezen

4 Comments

 1. krijg je geen opgeblazen buik van soorten meel tarwe etc ook al zit er geen gluten in ik namelijk wel

 2. Lekker recept!
  Ik wou je super bedanken voor deze site, sinds ik klein was werd er bij geconstateerd dat ik Constitutioneel eczeem had, Astma en rhinitis. Ik heb een atopie, en glutenallergie.
  Ik heb ook een tarweallergie, wanneer ik gluten eet begint mijn eczeem heftiger te worden en voel ik alsof ik ga stikken. Ook met mijn astma ben ik bewusteloos geraakt, vanwege astma aanval ambulance, kreeg zuurstof via zo´n kapje vanwege zuurstoftekort al dat soort drama.
  Ook vis, en bepaalde noten en fruit allergie.
  Toen ik je site zag was ik erg blij, ik heb een jaar glutenvrij geleefd omdat me botten niet zo goed waren, obstipatie, huidproblemen en heel vermoeid. Daarna begon ik het te eten, merkte niet veel dus ik dacht is vast weg. Paar jaren later heftige allergie reactie, ik heb nog foto´s hoe me uit gewoon open lag van de gekrabde pukkels.
  Ik leef ook met speciale deken, bed, kussen, pyjama en enz.
  Zoals je ziet ben ik erg dankbaar dat je veel recepten hebt, zoals deze zodat ik alsnog lekker mee kan genieten. Ga zo door!
  Groetjes Jennifer.

 3. Pingback: Glutenvrij reizen in Bolivia, Chili, Nieuw-Zeeland, Fiji - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.