Ask Miss Glutenvrij #8


In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem aan mij en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden.

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 26 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Ik ben nu nog druk bezig met mijn studie, maar wil volgend jaar een tussenjaar nemen voordat ik aan een master ga beginnen. In dit jaar wil ik een (grote) rondreis gaan maken. Tot nu toe zijn het nog vage plannen, maar het wordt steeds concreter. Op dit moment zijn bestemmingen die me aanspreken Australië & Nieuw-Zeeland of Zuid-Amerika. Toen ik hoorde dat ik coeliakie had, dacht ik gelijk dat dit wel een heel erg lastig verhaal zou gaan worden. Nu heb ik al aardig wat gezocht op internet naar tips & ervaringen voor ‘glutenvrij backpacken/ reizen’, maar er zijn weinig/ geen verhalen te vinden (of ik zoek behoorlijk slecht natuurlijk). Ik vond het erg mooi om het verhaal op je site te lezen van Wouter die op wereldreis ging. Nu is mijn vraag, waarvoor ik dit hele mailtje aan het typen ben: ken jij nog meer mensen die dit gedaan hebben; of een plek waar meer van dit soort verhalen te vinden zijn.

Gaaf dat je wilt gaan reizen. Ik ben in november zelf drie weken met backpack in Thailand geweest, mijn verslag lees je hier. Ik ken, naast Wouter, meer mensen met coelikaie die hebben gereisd. Het is echt goed te doen. Het kost alleen wat energie en oplettendheid, maar dat is het allemaal waard.
Ik wil je adviseren rond te vragen op glutenvrije forums. Niet alle reizigers zetten hun verhaal in een blog online, maar wellicht willen ze wel met jou van gedachten wisselen, dus doe vooral een oproep. Dit is een van die forums: facebook.com/groups/glutenvrij
Ik ben Wouter tegengekomen via Instagram en heb hem toen benaderd. Even zoeken op glutenfree, celiac en travel. Misschien kan je ook zoeken naar Engelstalige blogs over de bestemming die jij interessant vindt. Ook heeft Robbin recent haar ervaringen gedeeld over haar glutenvrije wereldreis, dat verslag lees je hier. Het tweede deel komt over een paar dagen online.

Bedankt voor je blog, ons dochtertje kan dankzij u al enkele jaren met Sinterklaas “gewoon” mee doen en dat is zo fijn, dat ze even geen uitzondering is. Heerlijk! 
Heeft u ook een tip voor goede vervanging voor roggemeel? Ik wil een typisch Westerwolds recept maken genaamd spekdikken. Dit moet echter met roggemeel. Zou teffmeel een vervanging kunnen zijn?

Ik zou boekweitmeel proberen, ik denk dat dit aardig in de buurt komt. Succes!

Hoe sta jij tegenover maltodextrine en glucose? Ik heb er het een en ander over gelezen en dat het niet vermeld hoeft te worden wat de afkomst is. Maar is het verstandiger het helemaal te skippen?

Ik let hier niet op. Heb nooit gemerkt dat ik op maltodextrine en glucose reageer dus besteed er geen aandacht aan. Als je mega gevoelig bent en toch elke keer klachten hebt na eten, zou je dit kunnen gaan skippen, maar ik zou het niet zomaar doen, je ontzegt jezelf heel veel en de meesten met coeliakie kunnen er gewoon tegen.

Het volgende stukje staat op de site van de NCV:
Maltodextrine, dextrose en glucosestroop

Het zetmeel dat gebruikt wordt voor de verdere bewerking tot maltodextrine, dextrose en glucosestroop kan van tarwe of gerst afkomstig zijn. Als een fabrikant maltodextrine, dextrose, sorbitol of glucosestroop op basis van tarwe of gerst gebruikt, hoeft hij dit niet op het etiket te vermelden omdat de hoeveelheid gluten in het product ver onder de wettelijke norm van 20 mg gluten per kg product ligt. Het glutengehalte in deze producten is heel erg laag, zodat dit bij verreweg de meeste mensen met een glutenvrij dieet geen klachten geeft.

De NCV constateert echter dat er een groep mensen is die wel degelijk klachten heeft na het eten van producten die maltodextrine, dextrose of glucosestroop van tarwe of gerst bevatten. Vaak zijn het mensen die –al dan niet voorgeschreven door arts of diëtist- een zg 0% gluten bevattend dieet toepassen. bron

Heb jij ook een vraag voor me? Stel ‘m bij de comments of mail me op info@missglutenvrij.nl. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden.

Ook leuk om te lezen

3 Comments

  1. Hoi Harmke,
    Ik heb nu 2,5 jaar de uitslag dat ik gluten intolerant ben, niks mis mee want voel me nu 100x beter dan voorheen.
    Nu heb ik 9 maanden een vriend, maar het lijkt dat zelfs na die 9 maanden hij soms totaal geen rekening houd met mijn gluten vrij dieet, moet zeggen dat het wel beter gaat maar als we in een restaurant een tafel willen reserveren ben ik gewend eerst even resears te doen en zoizo van te voren aan te geven dat ik gluten intolerant ben hij doet dit dus totaal niet en als ik vraag of hij het wel wil doen kijkt ie me raar aan maar doet ie het wel…
    Thuis houd ie juist heel goed rekening met me en zorgt ie altijd voor apart brood beleg, brood en eventueel wat lekkers waarvan die zeker weet dat ik het mag.
    Maar buiten de deur is drama!!! hoe gaat jou vriend met jou en je allergie om?

  2. Dank je wel miss glutenvrij het was weer een leerijke ervaring voor mij

Comments are closed.