Glutenvrij reizen in Bolivia, Chili, Nieuw-Zeeland, Fiji

Robbin maakte een wereldreis naar acht verschillende landen. In dit tweede deel van haar reisverslag deelt zij haar glutenvrije ervaringen over de landen Bolivia, Chili, Nieuw-Zeeland en Fiji.

Dit reisverslag is geschreven door Robbin, zij heeft coeliakie en Diabetes 1. Lees in dit artikel deel 2 van haar wereldreis waarin ze vertelt over haar glutenvrije ervaringen in Bolivia, Chili, Nieuw-Zeeland en Fiji.

Hier vind je deel 1 waarin Robbin vertelt over haar reis naar Zuid Afrika, Namibië, Botswana en Brazilië 

20151122_130240Bolivia

‘Quinoa en Chia zaad is afkomstig uit Zuid Amerika en kun je overal (goedkoop!) kopen. Het is gezond en glutenvrij. Chia zaad is heel handig en voedzaam om ’s morgens in de yoghurt te doen. Quinoa kun je gebruiken bij je ontbijt maar ook in de salade of in de soep. Dit gerecht is in alle restaurants te bestellen.

In Bolivia en Peru kun je op elke hoek van de straat een heerlijk tussendoortje kopen, namelijk gepofte mais. Het is niet de mais die je uit Nederland kent, maar het zijn wel 10 verschillende soorten mais. Op de foto zie je de mais nog op de kolf zitten.

20151127_113344
Supermarkt

  • ‘Ketal’, La Paz. Hier verkochten ze glutenvrije pasta en cereals.
  • ‘Murillo’, La Paz. Een klein natuurwinkeltje waar ze glutenvrije koekjes, cereals en quinoa verkopen. Op de foto zie je glutenvrije quinoa koekjes, deze waren erg lekker.

Tour

  • ‘Ride on’ La Paz. Met deze organisatie zijn wij gaan biken op Death Road. Hier gaf ik aan dat ik glutenvrij moet eten. Ze wisten dat ik geen brood mocht maar wel fruit en yoghurt. Toen de tour begon kreeg ik een aparte trommel met mijn lunch en tussendoortjes. Ik kreeg vers fruit, yoghurt, chocolade en een pak koekjes. Ze dachten dat koekjes wel glutenvrij waren. Toen ik aangaf dat dit niet glutenvrij is, zijn ze meteen naar een oplossing gaan zoeken. Ik kreeg twee extra appels erbij, natuurlijk geen vervanger voor een boterham maar ze deden in ieder geval de moeite (wat helaas niet altijd wordt gedaan).

Chili

Onze reis begon in Santiago en daar heb ik een voorraadje in kunnen slaan. Nadat we Santiago verlieten, reden we richting het noorden naar het kleine stadje San Pedro de Atacama. Hier heb ik geen glutenvrije producten kunnen vinden. In restaurants wisten ze niet wat ‘glutenvrij’ was. Het is dus raadzaam in Santiago een kleine voorraad in te slaan en als je uit eten gaat je Spaanse dieetvertaling mee te nemen. Wat ook leuk is om te vragen of je de keuken in mag. Dan kun je zelf aanwijzen wat je wilt eten en kun je in de gaten houden of het ook echt glutenvrij is. Hier zijn niet alle restaurants van gediend maar je kan zelf wel een beetje pijlen hoe het personeel hier over denkt.

chili glutenvrij
Supermarkt

  • ‘Jumbo’, in winkelcentrum ‘Alto las Condes’ in Santiago. Hier verkochten ze heel veel glutenvrije producten. Brood (ook van Schär), crackers, meel, koekjes, pasta, muesli, cornflakes, rijstwafels en glutenvrije saus. Op de foto’s zie je twee van de zes schappen met glutenvrije producten.
  • ‘Lider’, Santiago. Klein assortiment van rijstwafels, koekjes en pasta.

auto robbin
Nieuw- Zeeland

In Nieuw-Zeeland huurden we een auto, deze kun je zien op de foto. We sliepen hierin en hadden ook de mogelijkheid er in te koken. Super handig.

Supermarkt
Er zijn genoeg supermarkten te vinden waar je glutenvrije producten kunt kopen. Dit zijn o.a. ‘Pak n Save’, ‘Countdown’ en de ‘New World’. De supermarkten zijn echt een walhalla voor mensen met coeliakie. Meestal kun je kiezen uit ongeveer acht glutenvrije broden. Verder hebben ze ook brood/cake meel, koekjes, broodjes, crackers, broodjes, wraps, pasta, pizza’s en rijstwafels. Zelfs op vers vlees staat aangegeven of het glutenvrij is.

Restaurants
In een restaurant eten is erg prijzig, je betaalt voor een hoofdgerecht ongeveer 20 à 25 euro. Dit vonden wij het niet waard en daarom kookten we iedere dag in onze auto. Wat helemaal geen straf was met zo’n groot assortiment aan lekker eten in de supermarkten.

20151024_170830
Pizza
Van mijn vorige reis naar Australië kon ik me herinneren dat er bij de Domino Pizza glutenvrije pizza’s verkrijgbaar waren. Dit wilde ik in Nieuw-Zeeland ook even gaan checken, niet zonder resultaat want bijna elke pizza die ze hadden, kon je glutenvrij bestellen. Je betaalde voor een glutenvrije pizza ongeveer 1 euro extra en de goedkoopste pizza kost dan zo’n 4 euro, geen geld!

Koffiezaakjes
In koffiezaakjes kun je vaak glutenvrije cakes en muffins krijgen, dit staat altijd met een bordje aangegeven.

robbin fiji
Fiji

Fiji bestaat uit 330 eilanden en wij hebben twee daarvan bezocht. Op deze eilanden is maar één resort, dus verder geen supermarkt waar je even wat fruit kan kopen. Als je naar een eiland wilt, zit je vaak op een resort waar ze een ‘meal plan’ hebben. Je betaald een vast bedrag en daarvoor krijg je drie maaltijden per dag. Je krijgt geen tussendoortjes maar de porties zijn zo groot dat je dit ook niet nodig hebt.

Resorts
Dit zijn de resorts die wij hebben bezocht:

  • ‘Coral View Resort’, Tavewa Island. Hier kreeg ik elke morgen en middag glutenvrij brood. Elke dag overlegde ik met de chef kok wat ik mocht eten. Ik hoefde maar te zeggen wat ik wilde eten en hij maakte het. De chef kok en het personeel waren heel erg vriendelijk en ik raad dit resort zeker aan.
  • ‘Bounty Island resort’, Bounty Island. Een aantal weken van tevoren heb ik gemaild of ze glutenvrij brood hadden, dit hebben ze twee keer per mail bevestigd. Eenmaal aangekomen in het resort hadden ze blijkbaar toch geen brood. Nadat ik mijn teleurstelling heb laten blijken hadden ze een dag later toch glutenvrij brood. Met het diner kon ik met de kok het eten bespreken. Wel merkte ik dat hij liever niks anders maakte dan wat op het menu stond die dag.’

Dit was het tweede en laatste deel van Robbins reisverslag. Lees vooral ook nog deel 1 voor algemene tips van Robbin om glutenvrij te reizen.

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie