Valentijnsrecept: Glutenvrij Spakenburgs Hart

Foto 31-01-16 09 30 40
Ik maakte een lekker glutenvrij recept voor Valentijn; Spakenburgs hart. Een dunne zachte boterkoek met wit glazuur waar je je creativiteit op los kunt laten. 

Laatst was ik bij mijn zusje en ik vroeg wat ze aan het eten was. ‘Spakenburgs hart’, zei ze. ‘Ken je dat, dat is zó lekker, het is een soort dunne boterkoek met glazuur, ik haal het op de markt bij bakkerij ’t Stoepje.’

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Alleen de naam al vind ik leuk en met dat glazuur kan je zoveel leuke dingen doen. Helaas verkoopt ’t Stoepje (nog) geen glutenvrij Spakenburgs hart.

Ik besloot dat ik een glutenvrij Spakenburgs hart wilde maken. Een lekker recept voor Valentijnsdag. Hoe leuk is het om zo’n hart van jouw Valentijn te krijgen? Ik zocht op internet naar een recept, uiteraard maakte ik mijn hart glutenvrij. Dit is hoe ik mijn hart uiteindelijk heb gemaakt.

Ingrediënten Deeg

  • 250 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 350 gram mix C Schär
  • 1 theelepel baking soda
  • Snufje zout
  • 100 ml water

Ingrediënten glazuur

  • 2 eieren
  • 350 gram poedersuiker

Werkwijze Spakenburgs hart

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine zodat het goed mengt. Dit wordt een kleverig deeg.
  2. Maak van het deeg een plak en leg dit op huishoudfolie, vouw het folie dicht en leg zo’n 1,5 uur in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden (boven en onder).
  4. Leg op een bakplaat bakpapier.
  5. Rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 0,5 cm. Snij hieruit een groot hart of (met behulp van een vormpje) kleine hartjes.
  6. Bak de koek(jes) zo’n 15 minuten in de oven.

Tip: Is je hart iets uitgelopen en dus de vorm niet meer zo mooi, snij dit dan bij als het deeg nog warm uit de oven komt. 

Werkwijze glazuur

Ontvet een mixkom met citroensap. Scheid de eidooiers van het eiwit. Klop de eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje het poedersuiker toe (dit kan stuiven). Er ontstaat nu een dik, wit glazuur. Giet dit in een spuitzak en decoreer je hart(jes) zoals jij het wil. Laat het glazuur een kwartiertje uitharden.

Foto 31-01-16 09 30 40

Foto 31-01-16 09 23 52

Een heerlijke dunne zachte boterkoek is het resultaat en wat is dat decoreren met glazuur leuk! Uiteraard liet ik mijn zusje proeven. ‘Hij lijkt heel erg veel op Spakenburgs hart van ’t Stoepje, echt super lekker.’ Kijk, dat hoor ik graag. Deze koek valt helaas ietsje sneller uit elkaar, dus voorzichtigheid geboden. Maar de smaak… zó heerlijk zoet en romig, echt een aanrader als je van boterkoek houdt. Je kunt de koek nog zo’n vijf dagen in een afgesloten trommel bewaren.

Ga jij wat lekker bakken voor jouw Valentijn?

Ook leuk om te lezen

4 Comments

  1. Idd heel slecht voor de lijn.
    Maar O wat lekker! !!!!!!
    Gisteren gemaakt en ook van man en zoontje die wel gluten mogen meteen een favoriet.
    Bedankt voor dit foute maar o zo heerlijke recept! !!!!!

  2. Ja deze koekjes zijn heerlijk,ik probeer steeds om ze wat beter te maken,maar soms heb ik
    ook een plaat koek
    De suiker maak daar deel aan
    Bastert of fijne kristal of bruine suiker, of de bloem dus probeer ik half om half
    Dan gebruik ik geen roomboter maar plantaardigen lukt soms beter
    Dan de oven wat hoger180 graden,ja zo blijf je bezig he
    Maaaar als je dat niet doet,lukt het helemaal niet meer,

Geef een reactie