Reizen: Glutenvrije vliegtuigmaaltijd

IMG_6698
Glutenvrij eten in het vliegtuig, het is heel goed mogelijk en nog best smakelijk ook is mijn ervaring toen ik naar Bangkok vloog.

Afgelopen november maakte ik mijn eerste verre reis. Bestemming: Bangkok, Thailand. Het verste dat ik ooit had gevlogen was Egypte en nu moest ik dus ruim 12 uur in een vliegtuig zitten. Tijdens al mijn eerdere vliegreizen, kreeg ik geen maaltijd, dit werd dus de eerste keer. Een maand voor ik zou gaan vliegen, voegde ik aan mijn reservering bij Emirates toe dat ik ‘ a gluten free diet’ heb.  Ik kreeg de volgende dag netjes een bevestiging dat dit doorgegeven werd en dat er rekening mee werd gehouden. Top, dacht ik, ik zou in ieder geval daar hoog in de lucht niet omkomen van de honger.

Omdat ik een nachtvlucht had, nam ik zelf geen eten mee. Wellicht apart voor iemand met coeliakie, maar ik had er vertrouwen in en ik wilde zo licht mogelijk reizen. Bovendien maakte ik een tussenstop in Dubai en daar zou vast wel iets glutenvrij’s te koop zijn. Yoghurt, fruit, naturel chips etc. verkopen ze overal.

Favoriete Ciabatta
Wat schetst mijn verbazing op de vlucht van Dubai naar Bangkok kreeg ik een maaltijd met daarbij mijn favoriete broodje van Schär, de Ciabatta. Ik had reuze trek gekregen door het tijdsverschil en mijn vermoeidheid. Dit broodje ging er dus goed in.

In heel Thailand ben ik geen glutenvrije dieetproducten tegengekomen. Gelukkig is heel veel voedsel in dit land van nature glutenvrij en heb ik heerlijk gegeten. Toch vond ik het wel heel erg fijn dat ik van mijn vlucht van Bangkok naar Dubai weer een Ciabatta van Schär kreeg. Het maakte de overgang van ´rijstland´ Thailand naar ‘broodland’ Nederland een stukje makkelijker ;).

Dit wist je vast nog niet over vliegtuigeten
British Airways kok en Menu Designer Mark Tazzioli vertelde in een artikel dat ik kreeg toegestuurd een aantal leuke weetjes over vliegtuigvoedsel die ik graag met je deel.

 • Je eten smaakt daadwerkelijk anders op 36,000 ft.
  Echt waar! Je verliest gemiddeld 30% van je smaakvermogen in de lucht. Dit komt door de droge vliegtuiglucht die onze neusslijmvliezen uitdrogen waardoor ons reukvermogen daalt. En reuk bepaalt voor 80% onze smaak.
 • Bij het bereiden van eten worden alle smaken zo sterk versterkt om het verlies aan smaak op hoogte te compenseren
  Groenten worden eerst stevig gemarineerd voordat ze worden klaargemaakt. Zo is een geroosterde wortel niet zomaar een geroosterde wortel maar eentje met kardemom of andere kruiden om zo de wortel wat meer smaak te geven.
 • Ook op vluchten worden er steeds meer glutenvrije maaltijden geserveerd
  Waren er vroeger slechts mensen met een glutenallergie die deze maaltijd bestelden, tegenwoordig is het meer een lifestyle keuze, vandaar de toename van de glutenvrije maaltijden aan boord.

Meld je dieet
Glutenvrij is dus steeds normaler in de lucht. Dus maak je een vliegreis waarbij een maaltijd is inbegrepen, geef dan altijd aan dat je een glutenvrij dieet volgt. Wie weet krijg je wel net als ik de lekkere ciabatta van Schär. Een bijkomend voordeel van glutenvrij zijn in een vliegtuig: de steward en stewardessen delen eerst de ‘dieet maaltijden’ uit. Ik kreeg dus als een van de eersten mijn glutenvrije maaltijd.

Hoe is jullie ervaring met glutenvrije vliegtuigmaaltijden?

Ook leuk om te lezen

4 Comments

 1. Wat fijn dat het zo goed is bevallen.
  Ik was een aantal jaren ook blij verrast in de lucht. Van te voren aangegeven dat ik een glutenvrij dieet heb en toen we allemaal op de plaats zaten werd er gevraagd of het klopte dat ik glutenvrij ben en niet veel later kreeg ik het eten al. Daarna de rest, nou daar kunnen nog veel mensen van leren ;)
  Erg fijn om ook positieve ervaringen te hebben!!
  PS. Hallo Nederland vanmiddag gekeken? Dat ging over een glutenvrij restaurant.

 2. Handig om te weten! Ik vlieg in de zomer met Qatar Airways naar Bali, heb m’n dieet doorgegeven dus ben benieuwd of ik ook iets lekkers te eten krijg. :)

 3. WIL
  Ook ik vloog onlangs naar Bangkok en een maand later terug naar Amsterdam.
  China airlines denkt dat glutenvrij ook zoutloos en dus smaakloos is.
  Ook het brood van schar is bij mij niet favoriet!

  Wel fijn dat er rekening met je gehouden wordt maar kon beter!!

 4. Ik vloog onlangs met Tui airlines naar Curacao. Op tijd glutenvrije maaltijd aangevraagd. Broodje als altijd tijdens elke vlucht (Europa) bij elke vliegtuigmaatschappij hard als een steen. Warme maaltijd was kip met couscous! Geen handige keuze om aan een coeliakie- persoon te geven. Ik kan niet checken of het glutenvrije couscous is. Durfde het risico dus ook niet te nemen. Stel je voor dat je na een uur de hele boel er weer uit moet gooien… Gelukkig neem ik voor de zekerheid altijd genoeg mee, voorverpakt zodat het niet vergaat als ik het niet gebruik.

Geef een reactie